Senaste nytt om SEO!

9/10/2017
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om SEO. Men precis som mycket annat i livet så är sökmotoroptimering något dynamiskt och levande. Spelreglerna förändras, trender kommer och går under tiden som algoritmerna justeras. Just SEO, från eng Search Engine Optimization, är något du som småföretagare kan dra stor nytta av eftersom det är helt gratis att arbeta med. Nåja, det kostar din tid och arbete. Men med lite avsatt tid varje vecka så kan du nå resultat på lång sikt. Framför allt om du är i en bransch eller säljer produkter/tjänster som är unika på något sätt. Kanske är du verksam som hantverkare, restaurang, skönhetsalong eller liknande? Då kan du dra stor nytta av lokala sökningar som t ex "Rörmokare Borås". Så tänk inte att du slåss med de största aktörerna och tyck synd om dig själv, gör ditt bästa där du kan göra skillnad.

10 tips till lyckad SEO

  1. Läs vårt tidigare inlägg om SEO.
  2. Gör en sökordsanalys. Vad söker folk på inom ditt område och vad är sökvolymen? Finns det några sökningar som är "öppet mål" för dig? T ex varumärke+ort eller liknande. Det finns flera sätt och verktyg att göra en sökordsanalys. Ett av dem är Keywordtool.io
  3. Rubriker. Tänk över dina rubriker och titlar på hemsidan. Stämmer de överens med vad du kom fram till i sökordsanalysen? Tänk på att framhäva din lokala förankring om din verksamhet endast finns i en stad eller ort.
  4. Länkar. Förr var det allt. Nu är det en del i arbetet. En sajt utan länkar är som att ta bort vägar till och från ditt hus på en karta. Länkar berättar för Googles algoritmer hur sajten är uppbyggd, vilka områden som sajten handlar om och Google lägger stor vikt vid värdet i olika länkar. En länk från en äldre domän med mycket trafik och hög relevans är bättre än en nystartad blogg. Är du t ex rörmokare och kan få en länk från en branschtidning eller organisation så har den hög relevans och auktoritet.
  5. Skriv innehåll som sökaren uppskattar. Till exempel i bloggform med guider, tips och informativa texter som senare kan leda till konvertering. Låt oss ta en kemtvätt som exempel. Om du får en besvärlig fläck på byxor så kanske du söker på "tvätta byxor+ort" eller liknande. Då kan ditt blogginlägg om hur man får bort besvärliga fläckar dyka upp bland sökresultatet. Självklart med information om hur man kan komma i kontakt eller besöka er om man inte får bort fläcken.
  6. Snabb sida. Google gillar snabba laddningstider (vem gör inte det?) . Så undvik mycket flash och video på dina laddningssidor. Du kan enkelt testa din sajt i Googles egna verktyg.
  7. Mobile first. Precis som det låter, sätt mobilen i första rummet. Har du designat en snygg hemsida på desktop och sen inte har en responsiv eller bra mobilanpassad sajt i mobilen så blir det tufft.
  8. Tänk på användaren, inte på Google. Skriv inte innehåll som ser konstigt eller spammigt ut, då kommer inte besökaren att vilja läsa det. Punkt 8 och punkt 7 hör verkligen ihop då vi hela tiden ska göra förbättringar för användaren, och var är användaren idag? Jo, i mobilen!
  9. En ren och kort URL. Kosmetiskt och tydligt då restaurang.se/24548hny=p inte säger så mycket om innehållet på sidan som restaurang.se/meny/lunchmeny. Tänk på hur du själv tänker om du får en länk skickad till dig, kan du lista ut vad som väntar sig på andra sidan klicket?
  10. Sajtkarta eller sitemap. Den bör finnas på varje sida för att Googles robotar ska kunna indexera dina sidor. Använder du t ex Wordpress så finns det bra plug-ins för detta.

Det var 10 snabba och enkla tips för dig att börja med. Självklart finns det mycket mer att göra i arbetet med SEO men börja med dessa och se hur det påverkar din ranking och synlighet i sökresultaten. Glöm inte att sökmotoroptimering är ett långsiktigt arbete och att de förändringar du gör nu kanske inte ger resultat förrän om fler månader.

Tips om marknadsföring

Vill du läsa mer om marknadsföring och hur du som småföretagare kan ta stora steg med små medel kan du alltid läsa våra inlägg om gerillamarknadsföring, Google Analytics, recensioner eller bara slå upp svåra ord och begrepp i ordlistan för marknadsföring.

Lycka till!

//Teamet på Qred

Karta som metafor för SEO Qred Företagslån

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil