Se upp med gåvor till anställda och kunder

30/11/2016
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Julklappar till anställda och kunder - vad får kalaset kosta?

🎄 Snart dags för julklappar och julbord

Julen står för dörren, och den är dessutom extra gynnsam för arbetsgivare och företagare i år i och med att julafton är på en lördag och juldagen på en söndag. För att trösta dina anställda kanske det därför kan vara läge att köpa en extra fin julklapp? Oavsett vilket så gäller det att ha koll på vilka skatteregler som gäller för julfirandet (ja, vi skojar inte, det sitter folk på Skatteverket och bestämmer hur vi ska fira jul).

🎁 Julklappar till anställda får kosta 450 kr

En julgåva till en anställd är skattefri om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms.Om julklappen däremot kostade 451 kronor att köpa så blir hela beloppet skattepliktigt för din medarbetare, inte bara beloppet som överstiger 450 kronor. Kostnaderna som du - arbetsgivaren - har i form av transport eller julklappspapper verkar inte räknas in i denna summa. Och nej, ett kuvert med kontanter är inte en skattefri julklapp, inte heller checkar eller postväxlar. Ett presentkort som inte går att byta till pengar KAN dock vara skattefritt, enligt skatteverket.

Slutsats - julklappar till anställda ska vara en sak, gärna ett hårt paket, och bör inte kosta mer än 450 kronor om du vill slippa extra administration, skatt och arbetsgivaravgifter.

💰 Välgörenhet som julklapp beskattas som lön - ibland

Om dina anställda är av den mer givmilda typen kanske de föreslår att du, istället för att ge dem en korg med julost och dadlar, skänker en slant till välgörande ändamål. En sådan gåva i din anställdes namn måste beskattas som lön eftersom den räknas som en kontant gåva. Skatteverket säger dock att det är helt okej att skänka pengar till välgörenhet vid julafton om du själv bestämmer att företaget ska göra så, och det inte är en riktad gåva i din anställdes namn. Solklart som vanligt - tack Skatteverket!

💸 Du kan inte dra av momsen på julklappar till kunder

Om du har haft ett bra år så kanske du vill belöna dina bästa kunder med en fin klapp som tack. Tänk på att den typen av gåvor inte är avdragsgilla - om det inte rör sig om "enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde till kunder, om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar". Riktigt fina och dyrbara gåvor kan dessutom bedömas som mutor - så var försiktig och håll i pengarna ;)

🎅 Julbord för anställda är en skattefri förmån och delvis avdragsgillt

Det är alltså fritt fram att bjuda på ett riktigt fint julbord till dina anställda. Detta räknas på skatteverkets språk som intern representation, och inbegriper även andra typer av personalfester. Dessutom är en del av kostnaden just för måltider avdragsgill - upp till 90 kronor per person exklusive moms, och denna summa inkluderar även pensionerade anställda och familjemedlemmar till dina anställda.

🎄 Kundernas julbord kan vara avdragsgillt

Men bara om det sker "i anslutning till en affärsförhandling" och endast upp till 90 kronor per person exklusive moms.

Sammanfattningsvis tycker vi nog ändå att Skatteverkets regler för julklappar till anställda och kunder inte är så snåriga som de skulle kunna ha varit. Sunt förnuft gäller som alltid. Och det är ju tanken som räknas när det gäller julklappar, eller hur? Nu önskar vi er alla en riktigt bra decembermånad, med hög försäljning och glada kunder!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil