Säg “tack” och bli en lyckligare människa!

13/11/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Glöm inte att säga tack. Det kan vara en viktig nyckel för att göra dig både lycklig och populär, enligt forskning. Det är mer än en kemisk reaktion i hjärnan, det kan påverka samverkan, känsla för vad som är rätt eller fel och förmågan att visa och känna empati.

Min morfar var däremot inget vidare på att ta emot tacksamhet. Han var läkare och fungerade som en privatläkare för många i hans närhet, både hemma i villaområdet utanför Stockholm och på landstället i Bergslagen.

När dessa personer fått hjälp av honom ville de såklart visa tacksamhet genom att ge bort en slant eller gåva för besväret. Men min morfar viftade bara bort det och mumlade om att det var hans plikt som läkare att hjälpa till.

Det här fungerar direkt negativt för de personer som ville tacka honom. Forskningen visar att det är oerhört viktigt att både få säga “tack” och att få visa tacksamhet. Får man inte utlopp för detta kan man uppleva skuld och att man har utnyttjat en situation. Därför är det lika viktigt att ta emot tacksamhet som att visa tacksamhet.

Till slut lärde sig min morfar att ta emot tacksamhet, men bara genom någon lite present eller en gentjänst av något slag. Det är precis så jag kommer att minnas honom - som en person folk omkring honom var tacksam för.

7 positiva effekter av tacksamhet

Den amerikanska tidskriften Psychology Today listar sju positiva effekter från tacksamhet. Kan du komma på fler?

  1. Du får fler vänner.
  2. Du sover bättre.
  3. Du får bättre självkänsla.
  4. Det hjälper dig att hantera stress och ångest.
  5. Du får bättre tolerans mot smärta och sjukdom.
  6. Den hindrar negativa känslor.
  7. Du blir inte lika lättirriterad eller snarstucken över saker.

Givers gain

Ett av världens största affärsnätverk, Business Network International (BNI), bygger hela sin verksamhet på en process som de kallar för givers gain.


Konceptet är att medlemmarna i det lokala nätverket ses en gång i veckan eller en gång varannan vecka för att utbyta erfarenheter, kontakter och fungera som dörröppnare för varandra.

Konceptet går även ut på att vara tacksam för de kontakter som man får och för de man ger, samtidigt som det känns bra att göra någonting gott för någon annan.

Det limbiska systemet

Nej, vi ska inte fördjupa oss i människans psyke. Men det kan vara viktigt att känna till att hjärnans känslocentrum, det limbiska systemet, och tacksamhet är mer än en reaktion i belöningssystemet. Det är även något som innefattar vår uppfattning för rätt eller fel, hur vi interagerar och samspelar med andra och vår empati och inlevelse i andra människors situation. Detta går att läsa om i en studie från University of Southern California.


“Det är inte lycka som gör att vi blir tacksamma. Det är tacksamhet som gör oss lyckliga.”

- David Steindl-Rast, filosofie doktor i experimentell psykologi.

När kan du säga tack oftare?

Vi vill inte att det är ska bli som någon av de där artiklarna där man får tips på hur man blir framgångsrik och att det ska låta som en enkel match - för det är det inte. Man får helt enkelt jobba på att hitta situationer i vardagen där man kan både visa tacksamhet och ta emot tacksamhet. Håll upp dörren för någon, vinka och tack bilföraren som stannar för att du ska gå över vägen eller berätta för din partner eller kompis varför du är tacksam att ha just den personen i ditt liv. Det är de små sakerna som kommer att göra stor skillnad i slutet. Börja idag!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil