Så undviker du konkurs

28/12/2017
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Konkurs. Den stora elefanten i rummet för många företagare. Det ska inte vara jobbigt att prata om konkurs. Vem vet? Kanske har någon av dina nära och kära tips och lösningar på problemen du har? Vi ger dig 9 tips för att undvika en konkurs.

1. Prata om det

Första tipset är ändå just - kommunikation. Våga öppna upp dig inför kollegor, anställda, familj och vänner. Att släppa garden och vara prestigelös är viktigt för att inte fortsätta grubbla och ringa in problem efter problem snarare än att hitta lösningar. Kom ihåg:
“Det är inte fel på dig. Det är fel på det du gör.” Skilj på sak och person för att inte få för mycket tyngd på dina axlar.

2. Minska varulagret

Kan du ta bort vissa produkter eller tjänster ur ditt sortiment? Bra! Då kan du frigöra kapital som kan läggas på att köpa in mer av det som faktiskt säljer. Du kanske t o m kan få ner priset om du köper större volymer från din leverantör? Win-win!

3. Förhandla och var tuff

Finns det flera leverantörer som du kan förhandla med? Det behöver inte vara om priset. Det kan vara leveranstider, fakturatiden eller volympriser. Lägg tid på att undersöka alternativen och våga ställa krav. Leverantörer är också i behov av att sälja.

4. Kredittider

Kolla med din leverantör om du kan få ändra kredittiden. T ex från 30 dagar till 90 dagar så att du hinner få intäkter från försäljningen.

5. Dina egna fordringar

Är någon skyldig dig pengar? Se till att driva in de fordringar du har. Förslagsvis så ringer du själv upp gäldenären för att se vad som har hänt. De kan ha missat fakturan. Har de inte förmåga att betala allt på en gång kanske de kan betala en större del nu och resten senare. Lägg upp en betalningsplan. Ofta kan det här sättet vara mer effektivt än om du bara skickar vidare till inkasso. Det är bl a för att du har chans att faktiskt förbättra din likviditet tidigare än om inkassoföretaget börjar driva in det senare.

6. Personal

Kanske måste du säga upp eller få någon att gå ned i arbetstid. Se över dina alternativ där du kan få stöd och bidrag eller ta in praktikanter som tillfällig hjälp. Anställda har A-kassa men väljer du som företagare att inte ta ut lön så är du illa ute på ett personligt plan.

7. Säg upp abonnemang och se över fasta kostnader

Sitter du med dyra abonnemang som telefoni, bredband, TV, eller annat som du kan bli av med helt eller byta till billigare alternativ? Se även över din lokalhyra och förhandla med värden.

8. Marknadsföring

Det finns mång quick-fixes men utan ett långsiktigt tänk och synlighet så kommer ditt företag tids nog ändå gå under. Börja med lågt hängande frukt och de metoder som är gratis eller väldigt billiga. Vi har flera artiklar inom marknadsföring. Läs vidare om det som passar dig och din verksamhet bäst:
Vad är SEO?
Recensioner
Gerillamarknadsföring
Så marknadsför du din butik
Så marknadsför du din E-handel
Så marknadsför du din salong
7 enkla sätt att marknadsföra din restaurang

9. Företagslån från Qred

Behöver du lösa ett tillfälligt behov av likviditet så kan du göra det snabbt, tryggt och enkelt med Qred Företagslån. Ofta använder våra kunder ett lån som ett komplement till de övriga åtgärderna som är listade ovan. Våra lån har en fast månadsavgift och inga uppläggningsavgifter eller andra dolda avgifter. Ansökan sker digitalt och tar 1 minut. Du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas samma dag. Lös din tillfälliga kris redan idag!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil