Så skapar du ett framgångsrikt gym

3/8/2018
9
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
9
minuter

Trender och flugor har kommit och gått genom århundraden. Mode, livsstil, elektronik och mycket mer har varit trendkänsligt och vindarna kan vända snabbt. En trend som fortfarande verkar hålla i sig är fitnesstrenden. Fler än någonsin tränar och rör på sig på gym, i naturen, hemmagym och i alla andra möjliga miljöer och former. Lägg då till sociala medier och viljan att vilja visa upp sin träning och resultat, så har du en marknad där du kan bli en väldigt framgångsrik företagare.

Definiera ditt “varför?”

Du måste börja med att se över din befintliga verksamhet eller den verksamhet som du vill skapa. Varför finns ditt gym? Det kan vara så att du själv älskar att träna och vill leva ut din livsstil till fullo genom att förvandla det till ditt arbete. En annan anledning kan vara att du är en affärspersonlighet som vill skapa en kedja som du kanske t o m vill sälja för en stor vinst i framtiden. Vad är dina kärnvärden och vilken typ av människor vill du att ditt gym ska attrahera? Det kan vara något som förändras över tid, men så länge du regelbundet ser över de här frågorna, så vet du hur du ska gå framåt.

Ska ditt gym vara till för en bred målgrupp, vara lågbudget eller ett gym för elitmotionärer? Det här kommer att avgöra allt från var lokalen ligger, vilka maskiner och verktyg som finns och vilken marknadsföring du ska bedriva. Ibland bör man våga vara smal i sitt tänk och exkludera potentiella målgrupper, för att skapa ett specialiserat gym som är till för en specifik målgrupp.

Analysera din målgrupp

Det finns mycket att tänka på när man gör en målgruppsanalys. Nyckeln till framgång för de flesta gym är att de ska ligga nära målgruppen. Studier visar att majoriteten av gymmedlemmar har sitt gym inom 8 min från sitt arbete eller sin bostad. Tänk på:

 • Geografiskt läge
 • Demografi i området
 • Lokal
 • Prissättning
 • Maskiner, verktyg och andra inventarier

Skapa personas för potentiella kunder

För att reda ut hur sin typkund ser ut skapar man ofta personas. De ska representera 3-5 typiska personer som är kunder till din verksamhet. En beskrivning av en persona kan vara så kort som “Man 30-40 år, bor i villa, arbetar heltid och vill träna för att det är kul.” Det blir däremot mer tydligt för dig om du utvecklar det lite. Ge de dessutom gärna roliga namn som får dig, och dina anställda, att kunna koppla fiktiva personas med faktiska personer.

TEST! Vilken persona skulle bäst passa in på din verksamhet?

Starka Sara

Ålder: 28 år
Bor: I stadskärnan
Civilstånd: Pojkvän med liknande intressen
Yrke: Marknadsförare på ett medelstort företag

Sara älskar träning! Framför allt crossfit. Sara är väldigt digital och är stor i sociala medier, där Instagram är storfavoriten! Sara följer mycket andra tränings-, fitness-, och inspirationskonton på Instagram och följer dessutom en hel del kostkonton. Hon tränar i princip varje dag med sin pojkvän och ställer höga krav på utrustningen, personalen, lokalen och andra faciliteter som omklädningsrum, bastu och dusch. För att få Sara och hennes pojkvän att byta gym krävs något extraordinärt. Sara går mycket på vilken marknadsföring som når henne i sociala medier och från rekommendationer.

Lata Ludvig

Ålder: 22 år
Bor: I en förort
Civilstånd: Singel, gift med TV-spel
Yrke: Jobbar i den lokala mataffären

Ludvig är inget träningsfreak. Däremot gillar han att få röra på sig då och då, ofta med någon kompis eller med musik i lurarna. Ludvig sparar till en resa och lägenhet, så han vill inte lägga en förmögenhet på medlemskap. Det hade varit perfekt för Ludvig om det var billigare att träna på vissa tider eller begränsat antal tillfällen, eftersom att han kommer iväg ca en gång varje vecka. Kvalitén på utrustning, maskiner och de fria vikterna är inte så viktigt för Ludvig. Han vill mest att det ska vara ledigt på stairmastern, cykeln eller yogarummet. Att visa upp sina träningsvanor i sociala medier är inget som lockar Ludvig. Han tar gärna del av marknadsföring på e-post eller från rekommendationer av sina kompisar.

Hektiske Henrik

Ålder: 43 år
Bor: I en villa i en närförort
Civilstånd: Gift med två barn i tonåren
Yrke: Mellanchef på ett större bolag

Henrik lever ett stressigt liv där livspusslet med arbete, familj och träning ska gå ihop. För Henrik är det inte priset som är viktigt, det är snarare närheten till kontoret och att det finns lediga maskiner under lunchen. En del konditionsträning som varvas med lite styrka är Henriks melodi för att få mer energi och känna sig bekväm i sig själv. Henrik lever i sin e-mail och tar gärna del av erbjudanden, träningstips, medlemskvällar och annat i sin inkorg. Eftersom att Henrik inte är speciellt aktiv i sociala medier, kan det vara ett bra sätt för honom att få dela med sig av e-mails med sina vänner och kollegor. Vissa pass vill Henrik unna sig en personlig tränare för att se att han gör rätt och att han når sina mål. Henrik svarar bäst på marknadsföring via e-mail, rekommendationer från vänner och reklam utomhus.

Nästa steg: Dessa tre är bara ett fåtal av alla potentiella personas som du kan skapa för din verksamhet. Det är en bra metod för att få en förståelse hur dina kunder fungerar och var de kommer ifrån. Nu är det upp till dig att skapa 3-5 personas som skulle passa in på din verksamhet!

Skapa personas för de som ska jobba för dig

Det är minst lika viktigt att anställa “rätt” typ av personal. Allt från receptionister till personliga tränare behöver passa in i den övriga bilden av gymmet. Här kan du vara mer specifik i ditt skapande av personas. Det blir nästan som att du skriver en arbetsbeskrivning eller annons för ett jobb.

Sociala Simon

Simon är i 26 år gammal och har inte jobbat så länge som personlig tränare. Däremot så är han otroligt populär bland medlemmarna eftersom att han alltid är så trevlig, pratglad och hjälpsam i receptionen och under passen. Simon älskar att träffa nya människor och passar som handen i handsken på gym där man inte bara har egna klienter, utan ska hjälpa alla medlemmar med sina problem. Simon är singel och älskar att spendera den mesta tiden på jobbet, där han både tränar själv och jobbar. Hans mål är att vara omtyckt, hjälpa andra och träffa nya spännande människor. Simon blir frustrerad av datorer och administrativt arbete, så han skulle bli väldigt nöjd om han kan få slippa hantera bokningssystemet. Han har många följare, följer många andra på Instagram och älskar att få ta selfies och groupies med de som är på gymmet. Simon är perfekt för de som inte är flitiga gymbesökare, men ändå vill ha en rolig stund i samband med träningen.

Professionella Petronella

Vid 37 års ålder och 15 år som personlig tränare, har Petronella gjort sig ett namn inom gym och träning. Petronella jobbar helst med få egna klienter som hon kan fokusera all sin tid på. Gärna elitmotionärer eller idrottare som behöver hjälp med allt från träning till kost och sömn. Petronella orkar inte med de amatörmotionärer som tar plats på gymmet. Petronella har en stor närvaro på Instagram och LinkedIn men det är enbart för business. Hon sysslar inte med Snapchat eller något annat som bara tar upp onödig tid från träningen och sina klienter.  Petronella älskar att få sitta med sin dator och få planera pass och hålla kontakt med sina klienter på dagen och vara i gymmet på förmiddagar och kvällar. I bokningssystemet får hon utlopp för sin tävlingsnerv där hon kan se hur många pass hon instruerar varje vecka och hur många som står i kö för att vilja boka henne.

Organiserade Oskar

Oskar är alla gymägares dröm! Han är oerhört administrativ och böjer sig inte för att göra lite av allt på gymmet. Allt från att sitta i receptionen och hantera bokningar till att vara ute i lokalen och hjälpa medlemmar. Är det något som inte funkar eller riskerar att skada medlemmarnas möjlighet till bra träning, så fixar Oskar det. Sociala medier är något som är lite av ett nödvändigt ont för Oskar, han tycker egentligen bäst om att ringa eller maila med medlemmar och kollegor. Oskar blev snabbt populär bland morgon- och lunchtränande personer som vill få ut det mesta av sina 30-60 minuter långa träningspass, tack vare sina strukturerade pass.

En förvärvad medlem är inte färdigbehandlad

Glad över att ha fått en ny medlem? Bra! Det ska du vara. Fast resan är inte slut här. Nu är det hög tid att satsa på merförsäljning och att få den medlemmen att ta med familj, vänner eller kollegor till gymmet. Det här handlar om medlemmens s k köpresa.
Exempel på merförsäljning:

 • Nya paket, utökat medlemskap, etc
 • Energidrycker, proteinpulver, bars
 • Smoothies eller nyttig fika/mat
 • Rabatt hos en partner
 • Träningskläder
 • Träningspass med PT
 • Utbildningsmaterial, e-books, guider, etc

Roliga kampanjer

Få marknader och branscher har så mycket olika namn för sig. Coola engelska uttryck eller roliga kombinationer som rimmar. Döp inte bara dina pass till “överkroppsträning”. Hitta roliga namn till kampanjer och träningspass. Vi tyckte att det var så pass kul att vi bjuder på några exempel. Varsågod!

 • Zumba-Zunday
  Gruppass med Zumba varje Sunday, eller Saturday...
 • Tour de France
  Spinningpass. Spela temamusik efter vilket land ni cyklar i.
 • Triceps-Tuesday
  Fokus på armstyrka.
 • Mega-Måndag
  Kicka igång veckan med ett riktigt superpass där ni går igenom kroppens alla muskler.
 • Get dumb with dumb bells
  Ett pass där ni bara tränar med fria hantlar.
 • Walk the Walk
  Långpromenad på löpbandet.
 • McDoNot
  Föreläsning i kost och näring. Vad ska man äta och vad ska man inte äta?
 • Ladies Night
  Kvälls- eller träningspass endast för kvinnor.

Marknadsför ditt gym

Det finns mängder av metoder och sätt att marknadsföra sitt företag på. Som gymägaren bör du utforska sociala medier och se vad du kan göra med influencers. Har du en besökare som har många följare? Ge den personen fritt medlemskap eller betala en summa för att få ett inlägg och omnämnande. En annan lösning är att närvara i de reklamutskick som går ut till nyinflyttade. Du minns väl, från tidigare i inlägget, att majoriteten gymmar inom 8 minuter från sin bostad? En tredje lösning är att finnas där när personer söker efter ett gym. T ex “gym Västerås” eller ännu mer specifikt som “gym Vasastan Stockholm”. Det finns då både en organisk (gratis) del på Google, som kallas för SEO, men även en del du kan betala för som heter SEM/Adwords.

Ju tidigare du inser att dina befintliga kunder är din guldgruva desto bättre! Använd dig av nyhetsbrev, sms, sociala medier, undersökning och känslan av att kunden är med och påverkar till din fördel.

Tips! Läs våra artiklar Grunderna i Google Adwords - Del 1 och Vad är SEO?

Hoppas att du känner dig förberedd för att skapa ett framgångsrikt gym. Lycka till!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil