Så säkrar du likviditeten under oroliga tider

13/11/2020
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Under coronatider, eller andra tider av kris, kan ett lån vara ett bra alternativ för att hålla sig flytande under en kortare period. Man talar ofta om brygglån som ska ta företaget från ett tillstånd till ett annat. Regeringen har relativt nyligen sjösatt sitt krispaket och tanken är att Riksgälden ska verkställa det garantiprogram som det har beslutats om.  

Kommer alla att få hjälp av krispaket och företagsakut?

Tyvärr nås inte tillräckligt många företagare av dessa pengar. Då kan vi på Qred hjälpa till genom att erbjuda lån från 10 000 - 2 000 000 kronor i upp till 18 månader. Det är dessutom helt bindningsfritt och det finns möjlighet att få amorteringsfria månader.

Du bör även läsa punkt 2 och 5 om hur du får ditt företag att växa i inlägget från vår partner Bokio. Att satsa på goda kundrelationer och samtidigt vårda kontakterna med andra företag kan vara vägen ur en kris och in i tillväxt.

Oavsett vem du väljer att vända dig till för att lösa ditt behov, vill vi tipsa om att göra följande:

 1. Gör research om långivaren
  Kolla deras recensioner, vilka belopp och löptider man kan få, samt hur deras bindningstider kan se ut. En del tar en avgift för förtidsinlösen.

 2. Förbered dig på att svara på frågor om din verksamhet
  Långivare vill veta mer om ditt företag. Vad är din affärsidé, omsättning och hur ser dina framtidsplaner ut? Just nu kan det vara bra att förklara om ditt företag har drabbats positivt eller negativt av corona.

 3. Var tydlig med vad syftet med lånet är
  Ska du investera i varulager, marknadsföring, lokal, personal eller betala skatten? Tänk på att du just nu kan få anstånd med skatten. Läs mer hos Skatteverket.

  Var även tydlig med vad du vill med ditt företag och lägg korten på bordet. Det är sällan en bra att undanhålla saker för långivaren.

 4. Visa hur du har tänkt betala tillbaka lånet
  Om man inte är öppen med vad lånet ska gå till och hur man har planerat att betala tillbaka, kan det bli problem om du vill få en amorteringsfri månad. Ärlighet varar längst!

 5. Se över dina säkerheter och borgenärer
  Kräver långivaren fysiska säkerheter som t ex fastigheter, maskiner och fordon eller personliga borgenärer? Vem du har som personlig borgen kan avgöra om långivaren beviljar högre belopp eller längre löptid till en lägre avgift.
 6. Vad är lånet till för?
  Ska det fylla det där berömda svarta hålet av utgifter eller är det till för en investering i din tillväxt? Ju mer vi vet kring kring ditt behov, desto bättre beslut kan vi ta. Beslut som i slutändan är till för att gynna dig och ditt företag.

 7. Bör du låna till hela beloppet?
  Många ser en prislapp eller en summa och ansöker för hela det beloppet. Men bara för att något kostar 100 000 kr behöver det inte betyda att du måste låna till hela beloppet. Du kanske har eget kapital på 30 000 kr? Då kan vi matcha det och betala ut 70 000 kr för att du ska få ned amorteringen, månadsavgiften och inte belasta din ekonomi i onödan. På Qred vill vi att man ska låna ansvarsfullt och vi bollar ofta med kunder om vad lånet ska gå till.

 8. Hur ser det ut i framtiden?
  Beroende på vilken löptid du har valt eller bara vilken tidsperiod du i ditt huvud har tänkt behålla lånet, så bör du ha en plan för återbetalning. Vill du ha lånet över 12 månader ska du också kunna betala tillbaka hela beloppet till dess. Att vara sen med sina inbetalningar drabbar i slutändan bara dig själv i form av eventuella onödiga påminnelseavgifter och, i värsta fall, inkassokrav. Var realistisk och investera inte i projekt eller saker med hög risk. Vill du se din egen UC-score?

  Med hjälp av kreditupplysningsföretag som UC eller Creditsafe kan du ta reda på din egen kreditvärdighet och kolla upp leverantörer och kunder. Vi tar endast UC på företaget och för privatpersoner använder vi oss av Creditsafe då den kreditupplysningen endast syns mellan oss och kunden.


Stort lycka till!

Christian Billing

Relaterade artiklar

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil