Så påverkar Greta Thunberg dig som småföretagare

13/11/2019
7
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
7
minuter

Att Greta Thunberg är och har varit namnet på de flestas läppar är nog inget som gemene man förväntade sig när hon i augusti år 2018 började strejka för klimatet utanför Riksdagen. Hon satt utanför Riksdagen under varje skoldag i tre veckor, lade upp inlägg och delade budskapet på Instagram och Twitter. Den 8 september bestämde hon sig för att begränsa sig till att endast strejka varje fredag.

Idag är hon närmast en ikon och en synonym för vad slutet av 10-talet och början på 20-talet står för. Att göra något för miljön och “för att Greta blir glad” har nästan blivit ett begrepp som anammats åt bägge håll - i positiv och negativ andemening.

Men hur började allt egentligen?

Fridays for Future

Efter ett tag började en rörelse ta form där skolungdomar skolkade från skolan på fredagar för att protestera mot de uteblivna åtgärderna mot global uppvärmning. Fridays for Future har blivit en populär hashtag som definitivt är en av de som trendar mest på fredagar på t ex Twitter. På hemsidan kan man rapportera om tidigare strejker eller registrera kommande för att sprida det till andra som vill demonstrera för klimatet.

Statistik enligt hemsidan:

  • Man har närvaro i över 215 länder.
  • Det demonstreras i över 6 300 städer världen över.
  • Sedan starten i augusti år 2018 har det genomförts över 49 000 evenemang/demonstrationer.
  • Rörelsen har engagerat över 8,6 miljoner människor (som har närvarat på plats).

*Uppdaterat 2019-10-25 kl 01:42

Tips! Läs artikeln Bli bättre på att klimatkompensera som småföretagare

Fredspriset

Under våren 2019 blev Greta nominerad till Nobels fredspris. En nominering som hon fick av några svenska och norska socialdemokratiska politiker. Priset är dock inget som saknar andra nominerade. Hela 301 personer var nominerade till 2019 års upplaga av Nobels fredspris.

2019 är den hundrade gången som fredspriset delas ut och det är fram till 2019 års upplaga 106 personer och 24 organisationer som har mottagit priset. Förutom äran och medaljen får även pristagaren nio miljoner kronor. Blir det en delad vinnare får man varsin medalj, men delar på prissumman.

Greta Thunberg vann inte Nobels fredspris - den här gången…

Se Gretas öppningstal inför FN på Climate Action Summit 2019:

Greta Thunberg i Media

Greta har blivit en populär följetong i media. Inte minst uppmärksammad för alla sina känslosamma och engagerande tal, utan även sin resa med båt över Atlanten för att ta sig till New York och USA.

Precis som familjen Wahlgren/Ingrosso eller Carola Häggkvist har Greta Thunberg blivit en populär person att ha på tidningsomslagen för att sälja lösnummer eller på nätet för att skapa klick och annonsvisningar.

Påverkan på småföretagare

Vilken påverkan har då Greta Thunberg på småföretagare? Svaret är lika komplext som det skiljer sig från företag till företag, person till person, år till år.

Är företaget verksamt inom miljö- och klimatpåverkan kan man absolut kunna kapitalisera på den trendvåg som sköljer över världen just nu där allt från tidningsartiklar till inslag i Nyhetsmorgon ska handla om miljön, hur man äter mer vegetariskt, reser och lever mer hållbart.

Där Black Friday, Cyber Monday, jul- och mellandagsrean har verkat för att öka konsumtionen kommer nu motkraften till det i form av t ex Buy Nothing Sunday som vi kommer att skriva om mer längre ned i inlägget. Att årets julklapp 2018 var det återvunna plagget hjälper ju knappast återförsäljare av kläder, om man inte säljer vintagekläder…

Citat från HUI, som utser årets julklapp:

“Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.”

Svaret på hur Greta Thunberg kommer att påverka småföretagare är alltså att det är svårt att säga. Än så länge är man nog fortfarande mitt i stormens öga som kan kallas den miljö- och hållbarhetsmedvetna epoken. Alla är oerhört medvetna och lägger om både små och stora livsvanor och beslut.

Buy Nothing Day

Som i ett led att påverka världens miljöpåverkan har samma styrkor och rörelser infört en dag som ska fungera som en motkraft till konsumtionsdagar som Black Friday, Cyber Monday och julshoppingens hets.

Politisk inverkan

Inom marknadsföring och PR brukar man tala om Share of Voice, räckvidd och andra begrepp för att mäta sin kommunikation. Man får väl säga att Greta har otroligt bra siffror med sina 2,9 miljoner följare på Twitter och 7,7 miljoner följare på Instagram (2019-10-30).

Nedan kan du se den första bilden med hennes världsberömda plakat “Skolstrejk för klimatet” från den 20 augusti 2018.

View this post on Instagram

Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med. Jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on Aug 20, 2018 at 12:28am PDT

Det blir väldigt tydligt hur viktig en person är idag kontra ett företag eller organisation. Fridays for Future har endast 385 000 följare, men handlar om samma sak. Idag gäller det att ha ett starkt personligt varumärke och satsa på storytelling för att lyckas.

Ett annat exempel på det är hur den amerikanske presidenten Donald Trump har 66,3 miljoner följare på sitt personliga Twitterkonto, men POTUS (presidentens konto som går i arv) har 27 miljoner följare. Personer och storytelling är med andra ord viktigare än positioner, organisationer eller företag.

Näringslivet vill kapitalisera på Greta som influencer

Isabella Löwengrip, tidigare känd som “Blondinbella”, ville ha Greta som inspiration för bolagets miljöfrågor. Det handlade alltså inte om någon ren anställning eller chefsroll för frågor som rör hållbarhet, men Löwengrip var tydlig med att ett företag med över 70 anställda har ett visst ansvar. Det här har lämnats obesvarat av Greta och hennes familj som får ta en hel del av kontakterna som kommer in.

Många gånger så omnämns Greta i kommersiella förhållanden och det är aldrig som hon ställer upp på något samarbete av något slag. Hon fick motta en del kritik för den båt som hon resten över Atlanten med då det var en resa som sponsrades av BMW och koncernen LVMH. Maliza ll är en tävlingsbåt ägd av den monegaskiska kungafamiljen och Greta med entourage svarade att alla logotyper skulle tas bort under seglatsen, vilket också skedde.

Att personer som Isabella Löwengrip, politiker, företag och organisation går ut och omnämner Greta Thunberg är såklart mycket för att få uppmärksamhet och skriverier om sig. Löwengrip hade kanske inte engagerat sig pass hårt i klimatfrågan om det inte var för att hon fick mycket exponering i samband med sina satsningar.

Qred försöker göra sitt avtryck så litet som möjligt

Vi vill inte vara sämre än någon annan och förstår att klimatet är något vi måste ta på största allvar. Därför gick vi med i Breakit Impact Challenge under våren 2019. Det var en utmaning att se över sitt klimatavtryck och implementera åtgärder för att bli mer miljövänliga. Vi blev ett av de företag som blev certifierade och fick motta ett diplom för att ha uppnått kraven. Det är något vi är stolta över och är en del av oss.

De olika delarna var:

  1. Klimatsmarta resor
  2. Hållbar arbetsplats
  3. Gröna leverantören
  4. Klimatmedveten affärsmodell
  5. Klimatkompensation
Diplom från Breakit Impact Challenge

Du kan följa oss på Instagram eller Facebook för att se mer om det projektet.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil