Så påverkar Coronaviruset dig (COVID-19)

9/3/2020
10
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
10
minuter

Corona. Ordet på allas läppar just nu. Något som började med några få notiser i kvällspressen har fullkomligt exploderat och antalet flashnotiser i mobilen har i alla fall fått mig att stänga av pushnotiser för vissa nyhetsappar...

Vi ska vara ärliga. Det här inlägget har tagit tid att skriva. Ett hett och känsligt ämne som berör människors hälsa och liv. I inlägget vill vi informera och problematisera kring virusets påverkan på samhället i stort - med fokus på småföretagande. Eventuella frågor kan besvaras genom att mejla christian.billing@qred.com

Följ Coronavirusets utbrott i realtid här!

Vad är Corona?

Coronavirus är en familj av olika virus. Hos oss människor kan det ge en enklare förkylning eller en mer allvarlig sjukdom. Den korrekta benämningen av det senast upptäckta Coronaviruset är SARS-CoV-2. Det har spridits från Hubei-provinsen i Kina och vidare ut i världen.

Symptomen är som vid en vanlig influensa. Feber, hosta och luftvägsbesvär men även allvarligare symptom som andningssvårigheter. Insjuknandet sker normalt inom 14 dagar från att man har varit i nära kontakt med någon som är smittad. Ring 113 13 - det nationella informationsnumret för större olyckor och kriser, som t ex covid-19.

Förändringar i beteende p g a Coronaviruset

Det finns en rad direkta och indirekta beteendeförändringar p g a Coronavirusets spridning.

Vilka effekter har smittan fått?

  • Minskat resande.
  • Undvikande av offentliga platser/evenemang där stora folksamlingar samlas.
  • Större delen av dygnet tillbringas i hemmet (p g a sjukdom/karantän/förebyggande av sjukdom).
  • Ökad efterfrågan på varor eller tjänster som kan konsumeras från hemmet som t ex leverans av matkassar, apoteksartiklar, hämtmat.
  • Minskad konsumtion av icke-nödvändiga produkter.
  • Brist på varor och leveransproblem.
  • Beslut om stora investeringar och projekt skjuts upp. Både av privatpersoner och företag.
  • Personalbrist till följd av sjukdom/karantän/förebyggande av sjukdom.
  • Ett samhälle på sparlåga (sjukdomsbelastning och säkerhetsåtgärder).

Coronavirusets inverkan på resebranschen

Flygresor ställs in, städer och områden sätts i karantän, hemkomna resenärer får inte vistas bland folk. Att resebranschen påverkas är ganska självklart. Men vad gör det för samhället i stort? Jo, turismen tar en stor smäll och det kan vara farligt för den bransch som är så oerhört känslig för säsonger och att högsäsongen faktiskt går bra.

Taxibranschen är en bransch som kan få sig en dipp. Framför allt under våren och sommaren när vädret ändå tillåter till promenader och färre åker taxi. Att sätta sig i en taxi med en person som har kört ett tiotal eller hundratal personer tidigare under sitt pass i bilen kan vara avskräckande för en del.  

Hotell och restaurang

Det är med andra ord inte bara flygbolag som tar en smäll. Hotell och restauranger kommer att få räkna med betydligt lägre beläggning och gäster under den här perioden. Många sitter nog och bävar inför sommaren som kommer. Ökar fortfarande spridningen av Coronaviruset då eller har det dämpat sig?

Artister, mässor, idrottsevenemang har redan börjat att ställa in sina aktiviteter. Det kommer självklart att ha ringar-på-vattnet-effekter på flera branscher. Ställer en aktör in en stor mässa kommer det att ha inverkan på hur restauranger, hotell och andra närliggande företag mår ekonomiskt.

Hur påverkas e-handeln av Coronaviruset?

Förutom att fysiska butiker redan kämpar med butiksdöden vs. e-handel har landets köpcentrum sett ett minskat antal besökare under februari och mars. Det kan ha med rädslan för Coronasmittan att göra. Så i absoluta tal har antalet besökare har en negativ inverkan på resultatet för butiker.

Förutom att färre besöker butiker, handelsstråk och köpcentrum har importen av varor varit ett problem. Tillsammans med det kinesiska nyåret har fabriker förlängt nedstängningen av produktionerna. Det kinesiska nyåret sker under ca fyra veckor under perioden 21 januari-20 februari, även om de exakta datumen varierar från år till år.

Därför kan vissa produkter vara slut i hyllorna under våren och sommaren när allting släpar efter både nyårsstängt och Coronastängt.

Där man kan se “positiv” försäljning är kring apotek och rengöringsprodukter. Många apotek och affärer i dagligvaruhandeln har helt slut på alsolsprit, handrengöring, plasthandskar, m.m.

De som kan leverera till dörren får också ett uppsving. Vi har inte sett några siffror på att privatpersoner hellre kryssar i “leverans till dörren” snarare än “leverans till utlämningsställe” och därmed betalar en extra kostnad. Därför kan speditörer som levererar direkt till dörren få sig ett rejält uppsving.

Ett stort internationellt bolag som vinstvarnar är Electrolux som menar att coronavirusets utbrott skapar en betydande risk för en väsentlig finansiell påverkan på första halvårsresultatet år 2020.

Tiden online lär öka

När människor inte rör sig lika mycket ute som vanligt lär tiden online öka. Därför kan e-handel se en del konverteringar som sker av tristess. Se inte dessa som enbart positiva! Det kan vara kunder som gör beställningar bara för att ha något att göra, testa produkten och sedan skicka tillbaka den. Skulle sådana problem uppstå kan det vara bra att ha koll på vilka motåtgärder som kan sättas in.

Tips! Läs inlägget Borde du göra som Boozt?

Konserter, event och idrottsevenemang ställs in p g a Corona

Som vi tidigare nämnt är det en lång rad av evenemang som redan har ställts in. Konserter, mässor och andra evenemang lider då intäkterna försvinner.

Senaste eventet att ställas in i Globen var Börshajens finansevent som fick ställas in p g a virusoro.

Runt om i Europa spelas idrottsmatcher inför tomma läktare och IIHF, det internationella ishockeyförbundet, meddelade under början av mars att majoriteten av sina världsmästerskap som skulle ha spelats under våren nu fick ställas in.

I större ligor som t ex SHL och HockeyAllsvenskan har det skickats ut tydliga instruktioner om att det ska finna tvål och handsprit lättillgängligt samtidigt som man ska undvika fysisk kontakt som t ex att skaka hand med domare, spelare och ledare.

Coronaångest

Klimatångest, skärmtidsångest och Coronaångest. Det finns mycket att få ångest för nuförtiden. Dagens informationssamhälle har lett till att mängden information som konsumeras är större än någonsin. Flashnotiser och extrainsatta program om Corona spär ju såklart bara på rädslan och oron över att bli smittad.

Coronas påverkan på småföretagare

Enligt undersökningar av bl a Business Finland, uppgav en tredjedel av företagen att verksamheten kommer att påverkas negativt av epidemin.  

Vilka påverkas positivt av Coronasmittan?

Företag som säljer luftrenare, rengöring, skydd och annat som kan användas för att bekämpa smittan påverkas såklart positivt av en epidemi. Länder som är vana vid att exportera produkter kommer nu antagligen att behöva importera - och tvärtom.

Coronavirus är ännu inte en epidemi i Sverige, men om sjukdomen sprider sig i här kan det sannolikt orsaka ett ökat antal sjukskrivningar. T ex kan karantän av människor i och runt infekterade områden öka anställdas frånvaro. Har företag många anställda som har varit i t ex norra Italien och behöver sitta i karantän kan det påverka företaget enormt mycket.

Minskad efterfrågan?

Ja och nej. Mycket har fått minskad efterfrågan i och med virusets spridning. En del har fått ökad efterfrågan och vissa företag kan kapitalisera på Coronas spridning. Däremot finns det en gemensam nämnare för dessa scenarion - att utbudet minskar.

Produktionen släpar efter och kan leda till att företag står med beställningar och potentiell vinst, men inte kan leverera till slutkunden.

Konkurser kommer att fortsätta öka under 2020

Statistik från UC visar att konkurserna kommer fortsätta att öka även under februari och mars månad. Förutom de branscher som rör sig inom turism- och besöksnäringen kommer även transportbranschen att lida stora förluster.

Många bolag med engagemang i Kina, så som e-handlare, kommer även dem att påverkas negativt och riskera konkurs.

Enskild firma är extra utsatt

Bolagsformen enskild firma är den bolagsform vars konkursstatistik ser extra dyster ut. Hittills har konkurser för EF ökat med 27% i år.

- Enskilda företagare är en grupp där konkurserna ökar kraftigt just nu, om än från mycket låga nivåer. De finns i alla branscher, men byggbranschen är extra utsatt. Det är tragiskt för den drabbade. Jag hoppas att företagare med enskilda firmor som har lite större risk i verksamheten omvandlar sin bolagsform till aktiebolag. Det är lättare nu när kravet på aktiekapital har sänkts, säger Richard Damberg från UC.

Bilden visar konkurser för februari.

UC statistik för konkurser

Hur hanterar Qred COVID-19?

Qred följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten kring smittskydd. Vi har även gått ut med instruktioner till alla anställda om hur man ska agera kring viruset.

Fr o m tisdag 17/3 kommer alla på Qreds huvudkontor i Stockholm att arbeta på distans.

Rekommendationer

Det känns svårt att ge några gyllene rekommendationer som gäller för alla i alla lägen. Här är några tips och råd som kan ses som inspiration.

Se vad andra länder har gjort

Finns det företag i en liknande bransch som din i något land som har drabbats hårdare av Coronaviruset? Se vad de gjorde och gör för att värja sig. Kan du lära dig av deras misstag eller få inspiration för hur de lyckats lösa situationen?

Var uthållig!

Se inte bara runt nästa hörn. Ha tålamod och förbered verksamheten för olika scenarion. Ha en plan A och en plan B. Du kanske behöver vrida på rattarna i verksamheten för att inte läcka för mycket pengar på marknadsföring eller annat?

Anpassa kampanjer och marknadsföring

Se över hur du marknadsför dig. Kanske är det läge att lyfta fram att du levererar till dörren extra mycket under den här perioden?

Kör hårt på online!

Öka din närvaro digitalt och försök få in leads och konverteringar online. Har din produkt eller tjänst inte någon plats just nu kanske man kan spara det till senare? Bara du får intresset, ansökningen, anmälan, offerten, etc.

Så hanterar du smittorisken på bästa sätt

Vi vet alla vid det här laget vilka symtom som uppstår och hur man på bästa sätt undviker att bli smittad och föra smittan vidare. Här kommer en vänskaplig påminnelse om vad man kan göra för att minska risken att sprida vidare smittan:

  • God handhygien. Tvätta händerna ofta med två och varmt vatten.
  • Använd gärna handsprit.
  • Undvik att ta dig i ansiktet och i ögonen.
  • Stanna hemma om du är sjuk eller uppvisar de minsta symtom.
  • Undvik äldreboenden, sjukhus och offentliga platser med stora folksamlingar.

Undvik äldreboenden och vårdinrättningar

Många kommuner har besöksförbud på sina äldreboende och man ska verkligen fundera både en och två gånger om man ska besöka sina äldre släktingar och vårdinrättningar. Är man det minsta osäker på sina symtom bör man stanna hemma och ringa för att rådfråga innan.

“Tänk efter före.”

Johan von Schreeb kritisk till “självutnämnda experter”

Johan von Schreeb är professor och grundade den svenska grenen Läkare utan gränser. Han är mest känd som “katastrofläkare” och har erfarenhet och kunskap i hur man ska arbeta under kriser, som t ex Coronasmittan. I en debattartikel i SvD skriver han bl a om hur DN:s chefredaktör Peter Wolodarski sprider felaktigheter och kommer råd till politiker, myndigheter och befolkning utan att egentligen vara det minsta kvalificerad i ämnet.

Johan von Schreeb menar att man ska låta experter och myndigheter uttala sig i stora plattformar, inte journalister och tyckare.

Var källkritisk under kriser som Covid-19

Medan journalister och experter som t ex Emanuel Karlsten menar att människor i regel har blivit bättre på källkritik, så gäller det att ha ett kritiskt öga och öra till det kan läser och hör i den här krisen. Att under samtal sprida vidare saker “som jag läste någonstans” kan snabbt bli ett monstrum genom att viskleken från person till person förändrar siffror, procentsatser, symtom och andra uppgifter.

Vill du söka mer information om Corona covid-19?

Sök dig till sajter och informationskällor som kvalitetssäkras. Exempel på dessa finns löpande i texten, men även listade här:

MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Krisinformation
WHO
Täby Kommun (din kommuns landningssida om covid-19)

Ett tips är att gå till just din kommuns hemsida och leta upp deras information om Corona. Då får du mer information om läget i din region.

Avslutningsvis

Vi hoppas självklart att det ska lösa sig. För människors hälsa och företagens lönsamhet. Den här texten kan komma att uppdateras löpande under våren vart efter Coronavirusets läge förändras. Då skriver vi när den var senast uppdaterad här nedan.

Senast uppdaterad: 2020-03-16

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil