Så möter du en person som är stressad

28/4/2021
4
minuter

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
4
minuter

Stress i arbetslivet är vanligt, och alltför många sjukskriver sig på grund av det. Jobbet är alltid med dig, men både på gott och ont. Stressen över jobbet ska inte gå ut över kvaliteten på fritiden eller privatlivet. 
På grund av digitaliseringen kan människor i stort sett jobba när som helst, var som helst. Det är självklart positivt, men det bidrar även till att människor jobbar alldeles för mycket. Den viktiga återhämtningen riskeras och bidrar till stress.

Det är viktigt att ta pauser, det vet de flesta. Trots det blir lunchraster tid till möten och vägen till och från jobbet blir tillfälle för viktiga telefonsamtal. Det är även vanligt att jobb smygs in under barnens fritidsaktiviteter. 

💚 Hjälp dina medmänniskor

När man hör att en kollega gått in i väggen blir man ofta förvånad, men samtidigt går ofta tankarna att det var ganska väntat. Vanligtvis beror det på att personen har visat tydliga tecken på stress och ohälsa långt innan olyckan sker. Tecken på höga stressnivåer med minimal återhämtning kan vara att personen drar sig undan i sociala sammanhang eller stressar förbi dig på jobbet utan att hinna småprata. 

Tips! Läs inlägget Vem bestämmer över dig? - Är det du själv?

Vi väljer många gånger att inte säga något till personen som är stressad. Detta på grund utav rädsla för att såra. Att faktiskt våga fråga person, och lyssna på hens problem är ett bevis på att du bryr dig. Det är viktigt att du som medmänniska vågar spegla det du ser hos personen. Du kan till exempel fråga “jag ser att du inte är så aktiv på våra möten längre, det får mig att undra om du är stressad”.

💡 Tipsa inte för mycket

Att till exempel säga “När jag var som mest stressad började jag läsa på kvällarna. Det hjälpte mig massor, testa”, kommer antagligen att ge motsatt effekt. Trots att du endast försöker ge tips till den stressade personen finns det risk att hen känner sig ännu sämre för att hen inte “orkar” läsa på kvällarna. Istället är det bättre att fråga personen vad hen tycker om att göra, och vad denne tror skulle behövas för att må bättre. 

Tips! Läs inlägget Om att motivera sina anställda: Pengar är inte allt

⭐️ Uppmuntra till hjälp

Är det din kollega som är stressad är det bra om du uppmuntrar denne till att prata med sin chef. Det är chefens ansvar att se till att den psykosociala miljön på arbetsplatsen fungerar. Vill din kollega inte prata med chefen finns möjligheten att vända sig till ett arbetsmiljöombud, företagshälsovården eller HR-avdelningen. Det finns mycket hjälp att få innan det blir aktuellt med sjukskrivning.

📖 Lär dig själv 

För att kunna hjälpa någon annan kan det vara bra att du själv lär dig om vilka konsekvenser långvarig stress kan skapa. Detta kommer att hjälpa dig att läsa av både signaler från andra men också dina egna. Du kan även öka din egen självmedvetenhet genom att fundera på vad som gör dig stressad och vad som hjälper dig hantera stressen. 

Tips! Läs inlägget Saker du bör göra varje dag för att bli framgångsrik

🗓 Hjälp till att prioritera

Är du chef eller ansvarig över dina kollegor, och märker att någon på arbetsplatsen har stressymtom finns det saker du kan göra för att hjälpa till. Till exempel kan du hjälpa till genom att prioritera bort saker i den stressade personens kalender. Till synes kan det vara enkla saker, men personen i fråga kan behöva hjälp med detta. Att till exempel ringa och avboka ett möte kan vara extremt påfrestande och ångestfyllt att göra för en person med utmattningssyndrom


Långvarig stress kan ha en enorm påverkan på kroppen. Många tror inte att det är en så stor hälsofara som det faktiskt är. Så se till att hjälpa dina kollegor och medmänniskor om du märker av långvarig och vardaglig stress hos dem. 


Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil