Så jobbar du hemifrån – 15 tips!

16/3/2020
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Just nu, under våren år 2020, står vi inför en global kris - Corona.

I dagsläget (16-03-20) rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de som kan arbeta hemifrån ska göra det. Därför följde Qred, som är en 100% digitalt baserad finansieringslösning för företagare, de råden och rekommendationerna.

Tips! Läs vårt inlägg Så påverkar Coronaviruset dig (COVID-19)

Men vi går inte på semester. Alla fortsätter att arbeta hemifrån genom att använda de verktyg som finns till handa. Faktum är att vi skulle klara oss väldigt bra hemma om det inte vore för att vi har så otroligt trevliga kollegor och roligt på kontoret.

Skapa förutsättningar för din arbetsplats hemma

Hur skapar man då förutsättningar för att jobba hemifrån? I den här listan får du 10 tips som kan hjälpa dig på vägen.

Kom ur sängen!

Att sätta sig ihopkrupen i soffan eller sitta i sängen i en månad kommer inte att vara någon succé för din kropp. Ryggen och nacken kommer att ta stryk, så se till att hitta en bra plats där du kan sitta några timmar utan att få ont i kroppen. Det kan dessutom bli ganska pinsamt att svara på ett videosamtal i din Kalle Anka pyjamas i sängen med påslakan från Frost. Eller, va? Är det bara jag..?

Ta med dig utrustningen hem!

Sitter du på en bärbar dator? Då kommer antagligen dina axlar rotera framåt och hållning rent generellt bli dålig. Försök lösa ett externt tangentbord och mus för att kunna hålla lite distans till skärmen och det inbyggda tangentbordet.

Få rätt höjd på skärmen!

Samma sak gäller egentligen höjden på din dator, om den är bärbar. Har du ingen ställning att ställa laptopen på kan du alltid ställa den på en trave böcker eller något annat för att få lite höjd på den.

Ta pauser!

Var inte rädd för att ta pauser. Om du fastnar i någon uppgift är det oftast bättre att ta en paus och återkomma till uppgiften lite senare med nya friska ögon.

Tips! Läs inlägget Därför bör du använda en timer på jobbet!

Hitta rutiner!

Hitta rutiner för din arbetsdag. Bestäm vilka timmar du ska arbeta fokuserat och vilka som är fri tid för lunch och motion. Mycket annat i livet hör ihop med att lämna hemmet för att gå till jobbet. Lämna/hämta på förskolan, tränar och handlar. Det är mycket som hör ihop med en vanlig arbetsdag - se till att efterlikna det så mycket det går.

Multitaska och skapa mer fritid!

Skapa tid för dig själv genom att sköta andra bestyr samtidigt som du arbetar. Ska du ringa ett telefonsamtal? Städa och plocka ur diskmaskinen. Ska du sitta ned i en timme och arbeta fokuserat innan din nästa paus? Stoppa in en tvätt i tvättmaskinen och plocka ur den under din paus. När arbetsdagen är över har du helt plötsligt ett hem i topptrim och tid för att göra roligare saker!

Kommunicera like it's 2020!

Glöm e-mail. Det är för grottmänniskan! Börja med Slack, Google Suite, Dropbox, Wetransfer, Microsoft Teams eller andra verktyg för att interagera med kollegor, kunder, leverantörer och andra. För hur kul är det att se inkorgen ticka iväg mot tresiffrigt innan du ens har hunnit hämta dagens första kopp kaffe?

Var social!

Ha regelbundna möten för att inte tappa kontakten. Oavsett om du arbetar i projekt eller löser saker dag-till-dag är det bra att ha regelbundna möten. De behöver inte vara långa eller vara beslutsfokuserade. 10-15 minuter långa morgonmöten kan vara ett bra sätt att få kolla på vad alla andra gör och önska varandra en bra dag.

Skippa "alibi-mail"!

I början kommer andra (och du) att skicka “alibi-mail” för att visa att ni faktiskt jobbar. Kom över den tröskeln, inse att ni är vuxna, professionella och redo för att motbevisa alla som menar att distansarbete är en ursäkt för att kunna ligga hemma på sofflocket.

Ha bra Internet!

Internet är viktigt för att inte slänga datorn i väggen efter hackiga videokonferenser eller långa laddtider för sajter. Har du inte fiber i ditt område kan ett simkort med mobilt bredband vara lösningen. Dock krävs ett uttag för simkort i din dator, annars kan du koppla upp dig med mobilen. Använd en USB-sladd för att mobilen inte ska ladda ur hela tiden. Se dock över ditt abonnemang innan för att inte göra slut på all data under första dagen…

Sammanfattning av tipsen

 • En bra stol och ett bra bord för att inte få ont i ryggen, nacken och kroppen. Sitt inte i sängen eller soffan. Åtminstone inte hela dagen.
 • Externt tangentbord och mus för bättre hållning.
 • Få upp datorn till ögonhöjd. Använd en ställning eller en trave med böcker.
 • Ta pauser. Använd Pomodorotekniken eller någon annan teknik som fungerar för just dig.
 • Hitta rutiner för din arbetsdag. Var tydlig med vad som är arbetstid och fritid.
 • Multitaska och låt pauserna vara till för hushållet.
 • Glöm e-mail! Jobba smartare med moderna digitala verktyg.
 • Ha korta möten för att hålla kontakten och ha koll på vad kollegorna gör.
 • Bra Internet. Att säga “bufferibuff” som killen i den gamla reklamfilmen från Telenor är bara roligt en gång. Ni kommer inte att garva läppen av er.

5 snabba tips för bättre digitalt arbete på distans

Om du kommunicerar mycket med kollegor kan det vara bra att sätta några digitala spelregler eller en code of conduct för hur ni ska kommunicera internt. Framför allt när det är under en begränsad tid.

 1. Vårda din digitala profil!
  Har du en katt som profilbild eller en bild på dig själv? Heter du det du faktiskt heter eller gömmer du dig bakom ett alias? Se till att vara sökbar för kollegor.
 2. Slå på kameran under videomöten!
  Ärligt talat. Har du inte gått upp i tid för att dra en borste genom håret eller ta av dig pyjamasen kanske du ska fundera över vilken morgonrutin du har. Ingen vill se dina initialer medan de delar med sig av sig själv och sin omgivning. Sådana samtal blir ofta stela. Dessutom kan det vara roligt att påpeka andra omgivning och miljö. De kanske har något husdjur som de kan visa upp?
 3. Slopa e-mails!
  Att skicka e-mails i sin internkommunikation är som att ringa fröken ur från sin smartphone. Otroligt korkat! Använd för guds skull moderna verktyg.
 4. Använd funktionen “stör-ej”!
  I de moderna verktygen finns ofta någon form av funktion där du kan stänga av notifikationer från vissa kanaler eller helt och hållet under vissa tidsperioder. Gör det för att kunna arbeta fokuserat. Lägg även mobilen upp och ned för att slippa frestas av att kolla av den så fort det blåa ljuset lyser upp rummet.
 5. Ge reaktioner och konstruktiva kommentarer!
  Uppmuntra kollegor med reaktioner, gilla-markeringar och konstruktiva kommenterar. Det är svårt att veta om kollegan har sett meddelandet om hen inte har svarat. En enkel “tumme upp” eller annan reaktion gör att man kan slappna av lite.

Det var de tipsen som vi hade den här gången. Har du fler tips? Skicka gärna de till oss och följ oss i sociala medier.

Lycka till med företagandet och att jobba hemifrån!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil