Så får du återkommande kunder

23/1/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Det är, oberoende av vad du har för verksamhet, i princip alltid dyrast att få en ny kund. Det är därför du inte bara ska fokusera tid, energi, pengar och andra resurser på nykundsanskaffning. Glöm inte bort dina befintliga kunder eller dina tidigare kunder, de kan blir kunder igen eller bli utsatta för merförsäljning.

Bry dig om dina kunder - så gör du!

I en digital era är det enkelt att glömma bort hur det är att vara personlig. Även om kundkontakten inte sker ansikte-mot-ansikte kan kommunikationen och budskapen vara personliga.

Se bara på rubrikerna i det här inlägget. Istället för att skriva “Så får man återkommande kunder” eller “Det är viktigt att bry sig om kunderna” försöker vi få in så många personliga laddade ord som möjligt utan att det ska kännas alldeles för påfluget och intimt. Använd ord som “du” eller deras namn för att bli mer personlig med dina kunder och kontakter.

Du kan också skriva i jag- eller vi-form. Då känns det som en dialog snarare än en faktatext som du läser. “Vi på XX…” eller “Jag skulle säga att…” gör att vi som läser eller hör kommunikationen förstår att det är personer vi kommunicerar med - inte ett företag!  

Enligt Forrester kostar det fem gånger mer för dig att skaffa en ny kund jämfört med att behålla en befintlig kund. Värt att tänka på när man är lite sen på att besvara det där mailet, kommentaren på Facebook eller inte behandlar en befintlig kund som den förtjänar. Tiden med monopol och några få starka spelare är förbi. Idag finns det alltid en konkurrent för kunden att gå till!

Vad är det som driver lönsamhet i ett företag?

10 tips för att få återkommande kunder och sälja mer

 1. E-mailmarknadsföring.
  Det är någorlunda enkelt att bygga upp listor och kundgrupper i verktyg som t ex Mailchimp eller Hubspot för att sedan skicka nyhetsbrev, erbjudanden eller annan kommunikation. Kan du dessutom inkludera namn på personen eller företagsnamn i innehållet är det jackpot!

  Tips!
  Läs artikeln Så lyckas du med e-postmarknadsföringen!
 2. Nätverka
  Att gå med i ett nätverk (som t ex BNI) eller att bara vara ute och ta hand om kontakter kan vara en otroligt lönsam insats. Tips! Läs artikeln Bli en mästare på att nätverka som företagare!
 3. Tacksamhet
  Att använda sig av “Tack” och liknande ord i sin copy och bemötande till kunder kan få otroligt (och oväntat?) stor effekt. Beroende på vad du har för verksamhet kan du fundera över om du ska skicka något som tack vid nya köp. Det kan få särskilt genomslag vid försäljning B2B eller vid större köp B2C.
 4. Högtider
  Som företagare bör du ha järnkoll på vilka högtider som gäller för din verksamhet. När är din högsäsong och hur kan du kapitalisera på årets alla högtider och särskilda dagar? Tips! Läs inläggen om Black Friday, Cyber Monday och Tjäna mer pengar under jul och nyår
 5. Evenemang
  Förutom att vara värd för dina egna kundevents bör du ha koll på vad som händer runt om i världen. Är det fotbolls-VM den är sommaren? Vinter-OS? Valår? Gör en kalender för dig själv med de datum som är extra viktiga för dig och ditt företag. Då kan du planera marknadsföringsaktiviteter, varuinköp och annat inför det.
 6. Referralprogram
  Att en befintlig kund tipsar om din produkt, tjänst eller företag i allmänhet och det leder till en konvertering bör ge någon form av kompensation. Om det är i pengar, rabattkod, gåva eller annat är upp till dig och vad du anser att en ny kund är värd.
 7. Chatt
  Nyttja chattfunktionen i dina sociala kanaler och lägg till en chattfunktion på din hemsida. Personer som surfar från sin mobil använder hellre chatten/kommentarsfältet i sociala medier eller hemsidor snarare än skickar ett mail.
 8. Avtal
  Istället för att binda upp kunder på kortare tid kanske du kan erbjuda dem någon form av rabatt mot att man binder upp sig över en längre tid? Det kommer antagligen att minska stressen för dig om du arbetar med mål och budgetar månad för månad.
 9. Innehållsmarknadsföring
  Att inte bara fokusera på konverteringar och sen gå vidare, utan att faktiskt tänka på hela kundens köpresa kan ha sina fördelar. De nio stegen i kundresan har olika steg där content marketing kan fungera mer eller mindre bra. Faktum är att innehållsmarknadsföring har bevisat sig fungera otroligt bra och gör sig särskilt bra i emailmarknadsföring, sociala medier och SEO.
 10. Recensioner
  Förutom att såklart be dina nya och befintliga kunder om att lämna en recension på Google, Facebook, Trustpilot eller vad ni nu använder, så kan det vara bra att visa upp de positiva recensioner och omdömen som ni har fått. Det är ett tecken på trovärdighet och att man kan lita på företaget.

Vad är nästa steg?

Vi förstår att det kan vara svårt, eller t o m ogörbart, att göra alla saker som vi tipsar om. Men du kan ta russinen ur kakan och förädla några få saker.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil