Så blir du mer stresstålig

25/7/2018
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Som småföretagare är stress något du lärt dig att leva med. Ibland är det mer eller mindre stressigt i livet och många företagare har någon gång varit utbränd eller varit nära att gå in i den berömda väggen. Forskning visar att viss stress i korta perioder är bra för oss, men hur blir man mer stresstålig?

Stressrelaterade sjukskrivningar

Försäkringskassan uppger att antalet sjukskrivningar för psykiatriska besvär och diagnoser ökade med 111% mellan 2011 och 2017. De flesta av dessa var stressrelaterade. En stor del i det kan vara att tiden är allt mer värdefull. Innovationer och affärsidéer har inte råd att vänta, utan man måste kapitalisera genom att arbeta hårt och länge. I en värld där förändring, innovation och utveckling står i centrum för företag och organisationer är inte långa årsplaner längre användbara. Då kan tiden vara förbi och turen har gått till någon annan. Detsamma gäller den som är egenföretagare och arbetar dag ut och dag in för att få det att gå ihop. Ofta med stressen över ekonomin och hur framtiden kommer att se ut. Men även att inte kunna vara sjuk eller ta semester när man vill.
Bli mer stresstålig och lär dig att återhämta dig med våra 6 tips!

1. Självmedkänsla

Ha lite medkänsla för dig själv. Bär inte andras stress, sorg, svagheter eller tillkortakommanden. Fokusera på dig själv och känn empati för dig och din situation. Var dock aktsam att inte hamna i träsket att tycka synd om dig själv, då kan det leda till värre tillstånd. Däremot så är en hälsosam mängd självmedkänsla nyttigt för att du ska kunna sänka kraven och omdömet som du sätter på dig själv.

2. Rörelse och träning

Det går inte att komma undan att rörelse är viktigt för hälsan. Det finns många olika skolor, råd & rön, forskningsstudier och experttips över hur ofta och hårt du behöver träna. Några menar att det räcker med att höja pulsen tre gånger i veckan, en halvtimme per gång. Andra säger att man ska försöka höja pulsen under minst 15 min varje dag.

Huvudsaken är att all rörelse räknas. Ta trapporna istället för hissen, gå istället för att ta bilen eller åka kollektivt. Hitta en rutin som passar dig för att det inte ska glömmas bort. Om du kan så bör du ta ut dig riktigt ordentligt en gång varje vecka. T ex genom att springa eller cykla intervaller. Prioritera alltid konditionsträning framför styrketräning. Många psykologer och läkare menar att de som är fysiskt aktiva återhämtar sig fortare från depressioner och återfaller inte lika ofta som de som inte är fysiskt aktiva.

3. Kost och sömn

Självklart spelar kosten och sömnen en stor roll för ditt välbefinnande och hur stresstålig du är. Sena nätter, oavsett om det är p g a jobb eller nöje, kan ta på ditt batteri. Alla är unika och har således olika behov av sömn. En tumregel är att de två cyklerna av djupsömn á 3 timmar måste uppfyllas och att ytterligare 2 timmar gör gott för din kropp. Får du alltså ca 8 timmars sömn om dygnet kan du vara lugn.

Det är inte bara vad du äter som är viktigt, utan även hur du äter. Tallriksmodellen, dieter och annat i all ära, men se till att äta under längre tid. Stressa inte i dig maten. Ta tid att tugga och att svälja maten i lugn och ro för att inte rubba kroppens system.

Tänk också på när du går och lägger dig och när du stiger upp på morgonen. Att faktiskt komma igång tidigt och kanske t o m hinna träna innan jobbet kan frigöra en del stress för dig. Testa därför att gå till sängs tidigare, gå upp tidigare och få saker gjorda innan kollegor, kunder eller familjen vaknar eller har börjat arbeta.

4. Rätt typ av vila

Att vara ledig är inte samma sak som att vara avslappnad och att både kropp och hjärna har varvat ned. För att verkligen återhämta sig bör man inte ha allt för många aktiviteter inplanerade under lediga kvällar, helger eller semestrar. Undvik dessutom skärmtid, d v s att titta för mycket på din mobil, dator, surfplatta eller dator. Låt hjärnan och ögonen få vila upp sig.

Det betyder dock inte att du behöver ligga stilla i sängen eller soffan. Ta dig ut på en lång promenad i naturen. Rörelse och det goda syret som finns i naturen gör dig gott. Försök dessutom att inte lyssna på musik eller podcast, utan koppla bort så mycket som möjligt för att vara i nuet och välkomna dina tankar.

Verktyg för att lösa vilan

Det finns mängder av appar och verktyg om mindfulness och yoga som du kan ladda ned i mobilen. Det finns också en app som heter Moment. Den appen ger dig en analys på ditt senaste dygns mobilanvändande. Du kan då se hur många gånger du öppnar mobilen, hur lång tid du spenderar på mobilen och mycket mer. Utmana dig själv och se hur lång tid du kan klara dig utan telefonen. Eller testa att komma ned under en viss tids användande.

5. Listor

Att göra listor över dagen, veckan, månaden, kvartalet eller bara en agenda för ett möte får dig att bli mer strukturerad och planerande. Många framgångsrika människor skriver en lista på kvällen över vad de ska göra dagen efter, för att undvika att du hamnar i en situation där du inte vet vad du ska göra eller vad du bör prioritera. Känslan av att bocka av punkter på listan frigör dessutom ämnen i hjärnan som får dig att bli gladare. Testa själv!

Tips! Läs artikeln Öka produktiviteten hos dig och dina anställda

6. Vad får dig att varva upp och varva ned?

Upptäck och analysera vad som får dig att varva upp och vad som får dig att varva ned. Då kan du använda det för att hantera stressen. För du minns väl vad vi skrev om i början? Att viss stress är bra för oss men att för mycket stress i för långa perioder inte är bra. Vet du med dig att du behöver tagga till så är det en nyckel att känna till vad du har för triggers. När du senare behöver varva ned efter en stressfull situation eller period, så vet du hur du kan slappna av och vila så snabbt och effektivt som möjligt.

Hitta de tips som du har nytta av i din vardag och glöm inte att vila. Du förtjänar det! Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil