RUT och ROT

4/2/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Det finns en del saker som man bör tänka på när det kommer till RUT och ROT. Både när det kommer till dig som privatperson och som företagare. I det här inlägget vill vi ge dig svar på de frågor du kan tänkas ha och ge dig inspiration. Se också till att det blir rätt i deklarationen!

Tips! Läs artikeln Deklarationstips

Vad betyder RUT?

Rengöring - Underhåll - Tvätt

Vad betyder ROT?

Reparation - Ombyggnad - Tillbyggnad

Om avdragen

Reglerna säger att du kan göra avdrag för totalt 50 000 kr i RUT och ROT. Men då krävs det att du äger ett hus eller har en bostadsrätt-ägarlägenhet. Skatterabatten (avdraget) är 30% av arbetskostnaden inklusive moms.

Att tänka på som företagare

Som företagare debiterar du kunden för materialkostnaden och 50% av arbetskostnaden inklusive moms. Resterande del får du begära från Skatteverket. Tänk på att det bara är arbetskostnaden som ger rabatt på skatten och att kunden betalar sin del av fakturan för att du senare kan göra en ansökan om resterande belopp hos Skatteverket.

Arbetet måste också utföras i köparens bostad. Är köparen egenföretagare som arbetar från hemmet kan det alltid vara bra att kolla med Skatteverket om vad som gäller i just det här fallet. Tumregeln är att man måste vara skriven, d v s folkbokförd, på den adressen som arbetet ska utföras på. Då spelar det ingen roll om du arbetar från hemmet, så länge som du gör avdragen som privatperson, det går inte att göra avdrag för RUT och ROT som företagare.

Se även till att ha skriftliga avtal som du kan hänvisa till, både om köparen eller Skatteverket skulle fråga om något. Är det fler ägare ska de anges i avtalet.  Skatteverket kan be kunden om att lämna uppgifter om hur mycket av det totala ROT-avdraget som har förbrukats. Begär därför att du får en kopia av kunden.

Var tydlig med att det är upp till kunden att ha koll på om denne uppfyller villkoren för att få göra avdrag för RUT och ROT. Ett vanligt problem för många småföretagare är betalningstider. Se därför över faktureringen under uppdraget med betalningstider och eventuell dröjsmålsränta. Var dessutom noggrann med att betalning måste ske före årsskiftet för att du ska kunna ansöka i tid.

Att tänka på som privatperson

Du får inte anlita en familjemedlem eller en nära släkting till dig. De som räknas som närstående är föräldrar, mor- och farföräldrar, sambos, partners eller makar. Syskon, svågrar/svägerskor, barn och svärsöner/svärdöttrar räknas också in.

Enligt de regler som Skatteverket har för RUT och ROT räknas inte föräldrars syskon eller makens familj som släkt, i det här fallet.

Ska du anlita en företagare för RUT och ROT ska företaget ha F- eller A-skattsedel- Är utföraren registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige, så krävs ingen svensk F-skattsedel. Du bör däremot kolla upp om det finns liknande krav i det landet.

Sådant som du kan få göra RUT-avdrag för:

 • Barnpassning
 • Flyttjänster
 • Data och IT-tjänster
 • Kläd- och textilvård
 • Personlig hjälp och omsorg
 • Städ- och rengöringsarbeten
 • Snöskottning
 • Trädgårdsarbete
 • Reparation av vitvaror

Vad krävs för att få göra avdrag?

 • Du måste ha fyllt 18 år under det år som du ska utnyttja avdraget.
 • Du måste vara bosatt i Sverige.
 • … eller betala skatt för minst 90% av din inkomst i Sverige.

Tips! Läs artikeln Viktiga datum för företagare 2019

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor:
Skatteverket

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil