Rekryteringstrender

2/1/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Det klassiska sättet med jobbannonser och en sedvanlig intervju är inte lika vanligt längre i rekryteringar. I den här artikeln vill vi delge några trender och framtidsspaningar. Trevlig läsning!

Arbeta på distans

I en värld där många arbetar på globala bolag och hoppar runt i världen, så har förutsättningen för att kunna arbeta på distans ökat mer och mer. För att kunna locka till sig talanger och ha kvar dem länge i företaget har arbetsgivare behövt förändra sin attityd med att alla ska stämpla in samma tid, varje dag och på samma plats. Idag kan det sitta utvecklare i ett land, kundtjänst i ett annat och marknadsförare/administration i ett tredje. Så låt inte språk, tidsskillnader och geografi stå i vägen för att hitta rätt typ av personal!

Starta eget bolag och fakturera

P g a vissa länders lagar och regler kring skatter, medborgarskap, m.m. så kan det vara en fördel att starta ett bolag och fakturera arbetsgivaren. Se över hur det funkar i Sverige och de länder du är berörd av.

Rekrytera Generation Y och Z

När du ska rekrytera personer som är millennials eller post-millennials bör du tänka på att göra arbetsplatsen och jobbet så attraktivt som möjligt. De yngre arbetstagarna tar allt större plats i samhället och år 2020 beräknas ca 50% av all arbetskraft vara född mellan 1980 och 2000.

Självklart kommer arbetsgivare att kunna attrahera dessa generationer även om företaget inte andas och lever modernitet, men det kan vara svårare att attrahera och rekrytera de mest eftertraktade talangerna som du och dina konkurrenter slåss om. Det är därför du bör ha koll på vad dessa generationer letar efter när de söker jobb.

Frihet under ansvar

Det handlar inte om att de här generationerna vill arbeta mindre, det är snarare att de vill styra över sin egen tid och få förtroende av sin arbetsgivare. De här människorna vill kunna arbeta på alla tider på dygnet och från alla möjliga platser på jorden. Det har blivit allt mer populärt att bli en digital nomad eller frilansare av just de anledningarna. Se därför till att ha moderna verktyg på arbetsplatsen som möjliggör arbete på olika tider och platser, som t ex molntjänster.

Tips! Läs artikeln Fria arbetstider för ditt företag

Mindre skillnad på privatliv och arbete

Trenden går mot att vi vill vara oss själva mer och mer på arbetsplatsen. Man vill inte klä sig annorlunda på jobbet eller gå in i en roll. Därför står trivsel högt upp på listan av saker som millennials och post-millennials uppskattar hos en arbetsgivare.

Work/Life balance

Vill du dra ögonen till just din annons och ditt företag, så bör du nämna vissa s.k. buzz words. Ett av dessa är work/life balance och betyder att det ska finnas en balans mellan arbete och privatliv. T ex att få flextid eller t o m fria arbetstider för att hämta/lämna på dagis eller skola, träna eller syssla med något annat.

Hälsa och hållbarhet

Ungas intresse för hälsa och miljö ökar jämfört med äldre generationer. Kan man därför erbjuda och framhäva eventuella förmåner som friskvårdsbidrag, träning på arbetstid, nyttigt innehåll i kylen samt en återvinningsplan och hållbart tänk, så kan man locka till sig många. Du kommer ju dessutom att få en piggare, mer välmående och produktiv personal.

Pauser

Att arbetsplatser ska ha en bättre arsenal för pauser och raster kommer att bli mer och mer självklart. Det kan handla om ett bordtennisbord, fussballbord, TV-spel eller något annat som kan få anställda att koppla av en stund och få röra på sig lite. Framför allt om det i övrigt är en stillasittande arbetsplats.

Generalisering?

Självklart så kan man inte generalisera olika generationer till den grad att en person från generation X inte skulle uppskatta fria arbetstider eller att få spela pingis på rasten. Däremot finns det tydliga trender för de olika generationerna att ta hänsyn till. Äldre generationer ville skilja på arbete och privatliv, medan yngre generationer vill tillbringa mer tid på arbetsplatsen och med kollegorna. Därför måste trivseln vara på topp!

Teamtailor

Har du ett litet företag så kanske inte tjänster som t ex Teamtailor är något för dig. Annars kan en jobbsajt från Teamtailor vara ett bra alternativ för dig. Där kan du skapa en miljö för jobb och rekrytering i ditt företag från 600 SEK/mån. Du kan lägga till leads (intervjuobjekt) och gradera personer efter hur du tycker att de har presterat från intervju, CV och mer.

Academic Work

Det finns även god möjligheter att hyra in en konsult eller student från t ex Academic Work. Läs mer på deras hemsida.

Otaliga jobbsajter

Det finns ju även otaligt många jobbsajter som Metrojobb, Blocket Jobb, Monster, Jobbsafari, m.fl. Dessa har haft det tuffare när det kommer till mer specialiserade jobb och arbetsplatser, men funkar bra för generella arbeten och arbetsplatser.

Nätverka

Underskatta inte kraften av att nätverka. Det som kanske började som nätverkande för att sälja något kan sluta i en rekrytering.

Tips! Läs artikeln Bli en mästare på att nätverka som företagare!

Facebook

Nej, du kanske inte ska skriva till allt och alla på Facebook, men det finns en relativt ny funktion på Facebook som heter just “Jobb”. Där kan du lägga upp lediga jobb och koppla dessa till din sida.

LinkedIn

Medan du kanske inte hittar nästa IT-konsult genom en annons på Facebook, så kanske du inte hittar nästa snickare på LinkedIn. Beteendena är olika för olika människor och olika plattformar. Därför kan det vara en god idé att testa flera kanaler och forum för att se vad som funkar för just dig och ditt företag. Skapa en sida på LinkedIn, lägg ut jobbannonser och testa att lägga en slant på betalda annonser. Du kan välja en viss målgrupp och geografisk plats, som t ex Västerås, och på så sätt komma undan relativt billigt.

Hur vi gör på Qred

På Qred tror vi på att hålla kompetensen in-house. Att undvika konsulter och istället dela idéer och ha roligt tillsammans. Vill du vara med på vår tillväxtresa? Läs mer på vår jobbsida!

Lycka till!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil