Qreds Brygglån kan hjälpa företagare som har påverkats av coronakrisen

20/4/2020
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Vad är ett brygglån?

Den 1 april 2020 beslutade riksdagen att ställa ut kreditgarantier för nya lån till små och medelstora svenska företag som på grund av det nya coronaviruset fått ekonomiska svårigheter. Tack vare kreditgarantin kan Qred förmedla företagslån som är amorteringsfria de första 12 månaderna av låneperiodens 24 månader.

Tanken med dessa brygglån är att de ska vara ett tillfälligt stöd till företag som tappat 20% av omsättningen eller mer till följd av coronaviruset. Programmet är tillfälligt och tillgängligt fram till sista juni eller fram tills att pengarna är slut. Du kan läsa mer hos Riksgälden.

Vilka företag kan få ett brygglån?

Idén med garantiprogrammet från Riksgälden är att man ska rädda företag som har drabbats hårt av coronakrisen, men som var livskraftiga före krisen. Syftet är inte att tillämpa konstgjord andning på företag som var nära konkurs redan före corona.

Brygglånet kan fås från hundratusen upp till fem miljoner kronor. Det är ett tillfälligt program som gäller från april t o m sista juni och man måste dessutom uppfylla vissa kriterier.

Vad krävs för att få ett brygglån?

Vilket företag som helst kan inte ta del av brygglånet inom ramen för garantiprogrammet. Dessa kriterier måste man uppfylla för att få ett brygglån förmedlat av Qred.

  1. Företaget ska ha drabbats negativt med minst 20% minskning av intäkter relaterade till corona.
  2. Lånet kan inte överstiga 25% av företagets intäkter för 2019.
  3. Företaget har inte redan tagit något annat lån med garanti från Riksgälden.
  4. Lånet får inte användas till att betala bonusar till ledande befattningshavare i företaget och kan inte användas för att betala “extra” utdelning.
  5. Bortsett från de tillfälliga svårigheter som orsakats av det nya coronaviruset, måste företaget vara livskraftigt och får inte vara i svårigheter, d.v.s. inte ha konsumerat mer än 50% av eget kapital per 31 december 2019.
  6. Företaget är inte i omedelbar nöd och kan dokumentera livskraft.
  7. Företaget ska ha färre än 250 anställda.

Vilka branscher gäller det?

Nu när den första vågen har sköljt över känsliga branscher som turism- och besöksnäringen, så kommer andra typer av företag att drabbas. Allt från frisörer och tandläkare till redovisningsbyråer och byggbolag kommer att drabbas hårt vartefter krisen fortskrider. De allra flesta företag som arbetar med någon form av fysiskt möte har redan börjat att drabbas och fler företag och branscher kommer att gå samma öde till mötes. Många av företagen som kommer att vara i behov av ett brygglån är inte nystartade eller enmansföretag, utan snarare etablerade små- och mellanstora företag med några anställda och flera miljoner i omsättning.

Vad är skillnaden från våra “vanliga” företagslån?

Den största skillnaden är att lånebeloppet är höjt från vår normala gräns på en miljon kronor till fem miljoner kronor. Dessutom är brygglånet amorteringsfritt under de första 12 månaderna, vilket är designat för att man ska kunna överleva den värsta tiden och börja amortera från månad 13 och framåt.

De övriga skillnaderna går att läsa om i listan ovan om kriterier. Det är kriterier som i viss mån skiljer sig från det som våra vanliga företagslån kräver.

Även om vi i regel erbjuder amorteringsfria månader för våra vanliga företagslån, om de har tagits före krisen, så kan man inte bortse från amorteringen i hur många månader som helst. Vi ser gärna att man amorterar någonting, om man inte kan betala hela beloppet. Här kan du läsa mer om vanliga frågor och svar.

Välkommen in med en ansökan!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil