Public Service-avgiften 2019

11/12/2018
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Den gamla radio- och tv-avgiften går i graven! Hurra!

Fast fira inte riktigt än. Den ersätts bara med en ny Public Service-avgift som dras direkt med din skatt. Alla boende i Sverige, som är skattepliktiga och har fyllt 18 år den 1 januari år 2019, ska betala den här avgiften. Det gäller även de som inte har tv eller radio.

Den här skatten, Public service-avgiften, går till public service-företagen Sveriges Radio (SR) och Sveriges Utbildningsradio (UR).

Vad innebär det med Public service-avgift?

Den går ut på att alla som är över 18 år gamla och är skattepliktiga i Sverige ska betala en avgift för public service. Avgiften kommer att vara 1% av en persons beskattningsbara inkomst, dock upp till ett visst tak. Man kommer inte att bli skyldig att skatta mer än drygt 1 300 kr per person och år.

Info! För mer info, besök Regeringskansliets hemsida.

För den som har en beskattningsbar inkomst som är längre än ca 130 000 kr/år kommer att betala 1% av sin beskattningsbara inkomst. Avgiften kommer att bestämmas utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras från år till år. Det fina i kråksången är att du inte behöver göra något med inbetalningskort eller liknande. Avgiften kommer att dras direkt med skatten.

Man kommer alltså att komma att betala allt från några kronor om man är extrajobbare eller pensionär till drygt 1 300 kr om man tjänar mer än 130 700 kr.

Vem betalar inte Public service-avgift?

Den som inte har någon beskattningsbar inkomst betalar inte heller någon avgift. T ex studenter som endast har studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

En skillnad från tidigare radio- och tv-avgift är att avgiften bara ska betalas av fysiska personer, d v s inte juridiska personer såsom företag och föreningar.

Tips! Läs mer på Skatteverkets hemsida om Public service-avgiften

Tjänar man mindre än 13 600 kr/månad betalar man en reducerad avgift. Notera att personer som bor utomlands men betalar skatt i Sverige ändå ska betala avgiften. Detta motiveras med att stora delar av utbudet från public service finns att tillgå via Internet över hela världen.

Fun Fact! Licensavgift för innehav av radio- och på senare tid tv-mottagare har funnits sedan rundradiosändningarna började i Sverige under 1920-talet.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil