Det här ska du som privatperson göra under coronakrisen för att hjälpa småföretagare

18/3/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Det är tuffa tider nu. Börserna rasar, går upp för att senare rasa igen. Företag varslar hundratals, ibland tusentals anställda. Bolag går i konkurs.

Det är tuffa tider nu. Människor går ned i tid på sina arbeten eller förlorar jobbet helt och hållet. Familjer påverkas.

Det är tuffa tider nu. Vården går på knäna och behöver all hjälp de kan få. Samtidigt kan underleverantörer till landstinget inte leverera det som efterfrågas p g a att importen och exporten inte fungerar som den ska. Vården blir bristfällig.

Det är tuffa tider nu. E-handlare, butiksägare och andra företag som importerar från Kina och Asien får inga varor. Först var fabrikerna nedstängda under det kinesiska nyåret i mitten av januari till mitten av februari. Sedan stängdes de p g a corona. Utan varor blir det svårt att sälja något. Utan försäljning, inga intäkter. Utan intäkter, ingen lön.

Det är tuffa tider nu. Turism- och besöksnäringen ligger i knock-out. Samtidigt som domaren klappar i golvet där hotell och restauranger ligger utslagna räknar hen just nu ned. Tio, nio, åtta, sju…

Det är tuffa tider nu. Men det är inte totalt mörker där ute!

Det finns en rörelse. En tro på att vi kan lösa det här tillsammans. Genom att stötta de lokala småföretagen kan vi hålla liv i vår ekonomi och se till att fler människor sysselsätts genom arbete - inte genom bidrag, A-kassor eller liknande. Det har redan tagit fart i sociala medier där mängder av människor uppmanar till konsumtion och att hjälpa företag på olika uppfinningsrika sätt. Var en del av den rörelsen du också!

Varför behövs småföretagen?

Småföretagen står för 4 av 5 jobb i Sverige. Även om stora internationella bolag har flera tusen anställda kan de inte mäta sig med pizzerian på hörnet, hårsalongen eller den lokala byggfirman. Det är småföretagen som sysselsätter Sverige och ser till att samhället går runt.

Var fjärde företag upplever likviditets- eller finansieringsproblem och mer än vartannat har märkt störningar i orderingång eller försäljning, enligt en undersökning av Svenskt Näringsliv.

Vad kan jag som privatperson göra?

Enkelt sagt - konsumera. Dock inte slösaktigt. Men har du spanat på den där tröjan ett tag, leta då upp den hos någon lokal butik eller e-handlare. Ät ute. Det behöver inte vara några finkrogar eller till frukost, lunch och middag. Däremot kan du se till att handla en kaffe, en lunch eller något varje dag. Det är de små sakerna som gör stor skillnad. Är du orolig för folksamlingar? Beställ take away! Antingen genom att förbeställa och hämta i kassan eller använda någon i den uppsjö av utkörningstjänster som finns.

Vad kan regeringen, statliga instanser och myndigheterna göra?

När det här inlägget skrivs (18-03-20) får vi ändå säga att vi är imponerade över regeringens och politikernas slagkraftiga krispaket och insatser. Åtgärder kring sjuklön, karensdagar, anstånd av skatter och mycket mer har det redan tagit besluts om. Riksbanken lånar dessutom ut upp till 500 miljarder med nollprocentsränta till storbankerna som ska vara öronmärkta till företag. Vi och många med oss tror tyvärr däremot att småföretagare inte kommer att få se de här pengarna. Många av de traditionella storbankerna har gått ut med uttalanden i stil med att de inte kommer att förändra sin kreditriskhantering eller att de t o m säger att de har tillräckligt med pengar i kassan.

Det här bekymrar oss. Här kan det göras mer. Banker och finansinstitut är inga välgörenhetsorganisationer, men Qred vill i alla fall försöka se nyktert på situationen och hjälpa så många vi kan. Befintliga kunder kan t ex diskutera fram ändrade betalningsplaner- Det viktigaste är att man hör av sig som företagare om man misstänker att man kommer att få problem i framtiden.

Sammanfattning av vad du som privatperson kan göra för småföretagare:

  • Ät ute. Inte dagens alla mål, men ta en kaffe eller en lunch ute då och då.
  • Köp det som du ändå hade tänkt att köpa, men från en småföretagare (om det går).
  • Boka en hotellnatt. Även om du inte planerar att bo där. En del i Stockholmsområdet har bokat billiga hotellnätter och givit bort dem till hemlösa och andra i nöd. Just nu är det ofta mer än 50% billigare att bo på hotell, så passa på!
  • Köp presentkort som du kan använda senare. På så sätt hålls företagens kassaflöden uppe och de kan hålla sig flytande till dess att den värsta krisen har blåst över.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil