Passiv inkomst för företagare

4/2/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Det finns många synonymer för någon som är ägare av ett företag. Företagare, småföretagare, egenföretagare, entreprenör, ägare, näringsidkare, affärsman, rörelseidkare, arbetsgivare, köpman och många fler ord finns för att beskriva den här personen.

Är du småföretagare eller entreprenör?

Något av det första du bör göra är att fundera på hur du vill identifiera dig. Vilket av dessa ord känner du dig närmast besläktad med?

Överlag kan man säga att en företagare oftast är mer involverad och engagerad i företaget än en entreprenör. En småföretagare byter sin tid mot pengar, som t ex en frisör eller hantverkare. Entreprenören skapar ett bolag där anställda är de som byter sin tid mot pengar - lön. Entreprenören har oftast flera bolag samtidigt eller har planen att starta bolag för att senare sälja detsamma.

Att skapa passiv inkomst behöver inte betyda att man inte arbetar

Något som många verkar tro är att man inte behöver (eller vill?) arbeta bara för att man har en passiv inkomst. Det kan vara att den passiva inkomsten är instabil, oregelbunden, för liten eller för att man helt enkelt vill arbeta eller sysselsätta sig med något.

Däremot kan en passiv inkomst vara ett perfekt sätt för att dra in några extra slantar.

7 enkla sätt för att skapa passiv inkomst som företagare

 1. Onlinekurser
  Skapa en onlinekurs som grundas i just din expertis. Du ska spela in eller på annat sätt förbereda materialet och sedan sälja olika paket online.
 2. Royalties
  Är du en hyfsad fotograf eller videograf? Då kan du sälja ditt material på olika arkivsajter mot ersättning. Ta bilder som många företag letar efter, även om det kan kännas klyschigt. Du kan kolla in sajter som Unsplash, Shutterstock, iStock eller liknande.
 3. Delningsekonomi
  Dela det som du redan äger, som t ex din bostad, loka, bil eller liknande.
 4. Ljudböcker
  Spela in en ljudbok och låt den ticka i nedladdningar.
 5. Bonuskort
  Det finns flera kort där du kan få olika typer av bonus på det du ändå ska handla. Det kan handla om allt från poäng som du kan använda till att handla mer saker, flyga, hyra bil eller annat till att man får faktiska pengar tillbaka. Det kallas ofta för “cash-back”.
 6. Aktier och fonder
  Det vanligaste sättet att ska passiv inkomst är att “låta pengarna jobba” genom att investera sina pengar i aktier och fonder. Tänk på att se över risken och att satsa på långsiktig avkastning. En annan idé kan vara att hitta investeringar som kan ge utdelning varje månad, som t ex Qreds preferensaktie.
 7. Låna ut pengar
  Nej, det handlar inte om att låna ut pengar till någon du känner eller syssla med egen indrivning. På senare år har det poppat upp ett flertal plattformar där du kan låna ut dina egna pengar till företag eller privatpersoner och få avkastning i form av ränta. Var försiktig med alla lägga alla ägg i en korg, utan sprid din risk på fler mindre lån.

Kan ditt företag klara sig utan dig?

Det är den stora gyllene frågan för dig. Klarar sig inte bolaget utan att du är där varje dag, eller åtminstone en betydande del av din tid kan det bli svårt att skapa sig passiva inkomster under tiden som du gör någonting annat.

Sätt delmål och slutmål

Du behöver antagligen investera både tid och pengar innan du delvis börjar dra dig från företagets verksamhet och till slut har ett företag som är en självständig organism.

Sätt därför upp delmål, som t ex att du ska kunna vara ledig varje fredag under nästa år eller att du ska kunna sköta företaget på distans under perioder för att vara utomlands. Sedan kan slutmålet till slut vara att du inte ska behöva lägga mer än några timmar i veckan på bolaget.

Lycka till med inkomsterna! 🤑

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil