Överlåtelser under lågkonjunktur

11/11/2022
2
minuter
Handslag mellan två personer

Hugo Åkerman

VD på Bolagsplatsen
Bolagsplatsen
2
minuter

Det första man ska ta i beaktning när det kommer till att sälja sitt företag är att tidsperioden från att man bestämmer sig till att alla papper är påskrivna och pengarna är på kontot oftast tar mellan 6-12 månader.

Så trots att vi går mot en lågkonjunktur så är nu rätt tid att börja förbereda sig för en eventuell försäljning. Vad ska man då tänka på?

Ska du sälja ditt företag är en noggrant genomförd förberedelse A och O. Ju mer förberedd både du och ditt företag är, desto effektivare och smidigare kommer försäljningsprocessen att gå - något som alla inblandade parter vinner på.

  • Ordning och reda när gäller bokföringen
  • Väl dokumenterade processer och arbetssätt. Försök göra företaget så oberoende av dig som person som möjligt
  • Lägg en affärsplan för kommande tre åren, hur kommer företaget att utvecklas och vad ligger till grund för utvecklingen. Här är det viktigt att kunna backa upp förväntningar på ökad omsättning/lönsamhet för att övertyga en köpare
  • Undersök vad för köpeskillingar liknande bolag sålts för under sista tiden
  • Förbered färska siffror, kvartalsbokslut, försäljningssiffror, kostnader
  • Lös eventuella juridiska tvister
  • Avvakta med större investeringar under tiden inför en försäljning. Ju högre lönsamhet, desto högre köpeskilling
  • Fundera på tilltänkta köpare, vilka skulle vara intresserade?

I den situation vi befinner oss i just nu med hög ränta och energikostnader samt stigande byggkostnader är det vissa branscher som är mer svårsålda än andra. Om du tex driver företag inom bygg, bageri och fastighetsbolag så kan det vara klokt att avvakta några månader för att se hur det utvecklar sig. Däremot är det inte fel att inleda dialoger med potentiella köpare.

Inom andra branscher ser vi fortsatt hög efterfrågan från köpare som inom tjänsteföretag, handel, internetföretag och hotel. Driver du denna typ av bolag så finns ingen anledning att vänta på bättre tider utan här handlar det om att hitta rätt köpare.

Är du nyfiken på vad ditt bolag är värt? Eller går du i säljtankar, kontakta oss på Bolagsplatsen för att få kostnadsfri rådgivning.

Hugo Åkerman

VD, Bolagsplatsen

hugo@bolagsplatsen.se

Det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad som företagare

Registrera dig idag och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil