Ordlista för marknadsföring

1/6/2017
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Begreppen och förkortningarna inom marknadsföring är lika många som de kan vara svåra att tyda. Som småföretagare kanske du sköter marknadsföringen helt själv eller eventuellt har möjlighet att ta in en byrå för att hjälpa till. Här har du en ordlista att ta hjälp av när orden upplevs som ett annat språk.

Allmänna begrepp

Räckvidd - Andel i en definierad målgrupp som har möjlighet att nås av budskapet med ett genomsnittligt nummer av en tidning. Antal tittare som nås genom en kanal under en genomsnittlig dag eller vecka. Månadsräckvidd används för t ex internet.

Top of Mind - Det första varumärket en konsumt tänker på när man nämner ett visst segment. T ex "bilar".

Evoked set - Samma princip som Top of Mind fast med tillägg för de övriga varumärke som också dyker upp. Ska du t ex köpa en bil så är Bilmärke A top of mind men du kan även tänkte dig att köpa Bilmärke B och Bilmärke C.

Unique Selling Point (USP) -  En betydande skillnad hos den egna produkten/tjänsten, i relation till konkurrerande märken. Den främsta anledningen till att välja just den här produkten, tjänsten eller företaget.

Frekvens - Antal gånger en kontakt får ditt budskap. Inom marknadsföring online kan man styra frekvens i flera verktyg som t ex Facebook Ads.

Målgrupp - Vilka personer är intresserade av din produkt eller tjänst?

Persona - När man utrett sin målgrupp kan man skapa en persona. T ex Anders Svensson, 43 år, familj, medelinkomsttagare, bor i Borås och är intresserad av datorer och fotboll.

Opportunity To See/Opportunity To Hear (OTS/OTH) - Antal gånger en genomsnittlig individ har möjlighet att se eller höra reklambudskapet.

Day Parts - Delar av dygnet. Kontaktkostnaden varierar beroende på vilken tid på dygnet reklambudskapet ska placeras.

Out of Home (OOH) - All marknadsföring som en person möter utanför hemmet. T ex affischer och billboards.

Digital Out of Home (DOOH) - Digital marknadsföring som en person möter utanför hemmet. T ex digitala skärmar som är animerade eller rörliga.

Return of Media Investment (ROMI) - Vad reklaminvesteringen tillför annonsören.

Online

Buzz Marketing - Kommunikationsköparen ger information till ett antal utvalda individer i målgruppen. Dessa sprider sedan denna kunskap av egen vilja vidare till vänner och kolleger.

E-mail marketing - Nyhetsbrev eller reklam som skickas ut via e-mail. Ta reda på vad som gäller rent juridiskt för just ditt företag då det är skillnad att skicka ut mot privatpersoner/företag.

Click Through Rate - (CTR) Andel av besökare på t.ex en webbplats som klickat på en annons.

Conversion - När en besökare på en hemsida fullföljer en sökning med att titta på en eller flera sidor, ladda ner något, registrera sig, beställa något, göra ett köp etc.

Conversion cost - Annonskostnad per fullföljd handling enligt ovan.

Cost Per Action/Acquisition (CPA) - Annonskostnad för en specificerad händelse, som kan vara ett fast pris per händelse eller procentsats av värdet på ett köp.

Cost Per Click (CPC) - Kostnad per klick, dvs. per individ som klickar på en annons och därmed hamnar på kommunikationsköparens webbplats.

Cost Per Order/(lead) (CPO) - Kostnad per transaktion (per köp eller annan önskvärd handling, t.ex. intresseanmälan/ansökan av något slag).

Cost Per Thousand/Mille (CPT/CPM) - Kostnad för tusen exponeringar.

PPC (Pay per Click) - Sponsrade länkar (PPC) är betalda annonsplatser och innebär att kommunikationsköparen köper utrymme på höger sida om träfflistan eller högst upp i träfflistan, i en avvikande färg, som visas när en användare söker på ett ord eller en kombination av ord som kommunikationsköparen valt att köpa.

Conversion tracking - Metod för att mäta faktiska effekter (sidovisningar, nedladdningar, registreringar, köp) som resultat vid annonsering på nätet.

Conversion rate - Den procentuella andelen besökare som fullföljer en önskad åtgärd på en webbplats.

Cookie - Textsträng med kod som delar information från användare till server. Den identifierar återkommande besökare och används bl.a. till att se till så att annonserna visas i rätt ordning och med rätt frekvens för varje besökare.

Exit Rate - Hur många som klickat på en banner och sedan valt att inte gå vidare på kommunikationsköparens webbplats/med kommunikationsköparens erbjudande.

Run of Network - Placering av annons inom ett nätverk av webbplatser, ofta med samma målgrupp och/eller inom samma intresseområde, för att t.ex. uppnå maximal räckvidd.

Banner - Annonsformat på internet som ger internetanvändaren möjlighet att via ett klick komma vidare till en webplats eller en kampanjplats. Exempel på format är GIF, HTML, Java, etc.

---

Det finns självklart hundratals fler begrepp inom marknadsföringen men här täcker vi det som vi tror är viktigast för dig som småföretagare. Vill du lära dig mer om marknadsföring, framför allt online, kan du klicka dig vidare till något av inläggen nedan:

Vad är SEO?

Effektivisera din marknadsföring och sajt med Google Analytics - Gratis!

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Är recensioner viktigt för mitt företag?

4 marknadsstrategier som förbättrar kundkontakten

/Teamet på qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil