Om att motivera sina anställda: Pengar är inte allt

3/6/2016
3
minuter
En motiverad anställd hoppar upp i luften i glädje med berg och gryningen i bakgrunden

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Livet som småföretagare är ofta riktigt kul - du förverkligar din dröm, du får vara kreativ och du bygger något inför framtiden som faktiskt kan bli både stort och lönsamt (visste du att Ingvar Kamprad började med att sälja blyertspennor från sin cykel?). Men ibland kan det också vara kämpigt - inte minst när det gäller att investera i anställda. Många som ringer oss om företagslån behöver pengarna just till att betala ut löner till sina anställda.

Att betala lön till sina anställda är alltså en viktig del av ett företags verksamhet. Men vet du vad som är ännu viktigare? Att de som arbetar för dig är motiverade! Du vill ju ha anställda som inte bara gör vad de ska utan gärna mycket mer. Som bryr sig om företaget och kunderna.

Om du är bankdirektör så kanske du nu tänker att detta är samma sak; får jag en hög lön så blir jag automatiskt mer motiverad. Men lustigt nog så säger många undersökningar att storleken på lönen faktiskt spelar en liten roll i motivationen hos anställda - så länge man tjänar tillräckligt för att klara sig.

Detta är goda nyheter, för det betyder att du som småföretagare med små medel kan påverka hur det går för ditt företag och samtidigt göra dina anställda glada. Nu vill vi dela med oss av våra bästa tips för hur du kan göra det, häng med!

📖 1. Var öppen

Om du låter dina medarbetare veta vad som händer och hur det går för företaget, så kommer de att bli mer engagerade och kanske till och med hitta lösningar på eventuella problem. Många säger att det är ensamt att driva företag, men det behöver inte vara det! Var också öppen med dina medarbetares framsteg och misstag, och skapa en kultur där ni ser på misstag som ett sätt att lära sig.

🏆 2. Arbeta mot tydliga mål

Detta låter enkelt, men är ändå så svårt för så många. Sätt tydliga enkla mål för företaget, dig själv och dina anställda. Följ upp regelbundet. Om du inte gör det så kommer varken du eller dina anställda veta om det går bra eller dåligt. Det är också mycket lättare att kämpa för något när man vet vad målet är!

🌳 3. Låt dina medarbetare växa

Utbilda dem. Låt dem lära sig nya saker och ta nya ansvar. En medarbetare kan visa upp egenskaper som du aldrig tidigare sett om du bara ger dem en ny uppgift och litar på dem. Det är mycket mer kostnadseffektivt att utveckla sin befintliga personal än att rekrytera nytt folk, och dina anställda kommer att känna att de har potential.

💚 4. Visa lite kärlek

Dina anställda är människor. Du med. Du kanske inte kan ösa pengar över din personal, men du kan åtminstone visa att du uppskattar dem och bryr dig om dem. Sluta inte med detta bara för att företaget går bra ;)

⭐️ 5. Familjeliv

Var flexibel och hjälp dina medarbetare att få tid över till sina familjer. Låt dem gå hem tidigare ibland, och välkomna deras familjer till arbetsplatsen när det passar. Ge generösa rabatter. Om du gör detta så får du inte bara glada medarbetare, du kan också förvänta dig högre effektivitet på jobbet när det väl gäller.

Lycka till med ditt företagande och välkommen till Qred Företagslån!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil