Öka din synlighet på nätet med 5 enkla steg

22/10/2019
9
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
9
minuter

Du har bestämt dig för att starta ett företag, och funderar på:
“Hur kan jag synas bättre på nätet för att få kunderna att komma direkt till mig?”

Det kan kännas omständligt och tidskrävande för dig som inte har riktig koll på det här med teknik och att synas på nätet.

Med dessa 5 enkla steg så kommer du långt med att öka din digitala närvaro på nätet.

Alla steg behöver inte vara obligatoriska just för ditt nystartade företag, men läs noggrant igenom alla stegen för att hitta de verktyg som du känner dig bekväm med att prova!

Nu till steg nummer ett, som borde vara den första och viktigaste delen för alla entreprenörer att genomföra, innan du tar steget ut i din digitala marknadsföring.

1. Säkra ditt varumärke på nätet

Det första du måste göra när du startat ditt företag är att bygga ditt varumärke.
Och vad måste du då börja med? - Jo, att se till att ingen annan tar det!

Därför måste du börja med att registrera ditt varumärke på olika platser på nätet.

Ett enkelt sätt innan du valt ditt varumärke är att gå in på knowem.com där du kan söka på varumärket du funderat på att använda dig utav, och se ifall det finns ledigt på både sociala medier och som domännamn.

Registrera ditt varumärke på de större sociala medierna för att vara säker på att ingen annan registrerat dessa sen tidigare, så dina kunder enkelt kan hitta dig i framtiden utan en massa konstiga bindestreck och tillägg i namnet.

 • Använd samma användarnamn på de olika plattformarna, detta gör det enklare för dina kunder att hitta dig.
 • Samma användarnamn som varumärket stärker även din ranking på Google då de känner igen att ditt användarnamn tillhör just ditt företag

Oroa dig inte över att behöva skapa innehåll på dessa plattformar när du är i uppstartsfasen, det gör ingenting om ditt sociala medie-konto är tomt. Det viktiga här är att säkra upp ditt varumärke så ingen annan tar det.

Nästa steg när du kommit igång löpande med din verksamhet är att börja producera content för att kunna etablera en djupare kontakt med dina kunder och bygga tillit till ditt varumärke.

Obligatoriska steg för att säkra ditt varumärke:

 • Registrera ditt varumärke som domännamn (dvs hemsideadressen www.dittvarumärke.se)
 • Skapa profiler på sociala medier - börja med de stora sociala medierna som du vet att du vill finnas på, exempelvis Facebook, Instagram, Twitter och YouTube
 • Pluspoäng för att registrera ditt varumärke hos Patent och Registreringsverket

2. Kom högre upp på Google

Det finns en mängd olika sätt att kunna ta sig upp till toppen av Googles sökresultat, men det finns ingen som har ett magiskt recept för exakt hur man gör. Detta är vad som kallas SEO.

Något som du dock behöver känna till, som faktiskt är ett faktum är att:

Det är lite som att komma i form efter nyår - det händer inte på en dag.
Det krävs att du jobbar hårt och med tålamod bygger upp en hemsida som har ett relevant innehåll för dina kunder. Vill du ligga etta på Google med sökordet “Tandläkare Stockholm” så kan du förvänta dig ett par års slit ifall du precis lanserat en ny hemsida.

Vi kan istället ta ett steg tillbaka och grovt förklarat dela upp det i två tillvägagångssätt.

En köpt plats på Google

Tillvägagångssätt nummer 1 för att komma högst upp på Google är att köpa dig till toppen.
Detta kallas Google AdWords och kan kosta dig dyrt ifall du inte vet hur man gör.

Ju mer populärt sökord (Begravningsbyrå, Tandläkare, etc) desto dyrare är det att annonsera högst upp på Google. Desto mer sällsynt sökord, desto billigare blir det att köpa sig en förstaplats på Google.

Google resultatsida för byggfirma stockholm

Den kostnadsfria (men hårda) vägen till en förstaplats på Google

Som tidigare nämnt i steget till att komma högre upp på Google, så finns det även ett gratis tillvägagångssätt som dock tar mer tid och kräver tålamod.  Att komma högst upp bland de organiska sökresultaten (utan att betala) på Google är faktiskt inte så svårt, om du bara börjar på rätt nivå. Förvänta dig inte att du kan ligga etta på “köpa bil” inom en veckas tid.  Tänk snarare ett steg längre där sökorden kanske är mer detaljerade, något i stil med “köpa billiga begagnade bilar i Torsås”.

SERP för byggfirma stockholm på Google

Så applicerar du detta på din hemsida

Google tittar på vad du har för innehåll på din hemsida, för att kunna utvärdera vad det faktiskt är din sida handlar om.

 • Erbjuder du lastbilsuthyrning på landsbygden? Skriv det på din hemsida.

Använd titlar och paragrafer på dina olika undersidor som enkelt beskriver dina tjänster och produkter som du saluför genom ditt nystartade företag.

Strukturera upp din hemsida med olika undersidor med dina olika tjänster och produkter där du i detalj förklarar pedagogiskt vad det är ni faktiskt gör, utan komplicerade termer.


Tänk alltså på vad det är kunden söker efter på nätet, för att hitta tjänster som du erbjuder - och jobba baklänges utifrån vad din kund söker efter.

Känner du inte för att lägga ned tid på att skapa dig en kunskap om detta så rekommenderar vi att du istället anlitar en reklambyrå eller konsult som vet mer om hur du kan förbättra din sökposition på Google.

3. Den lokala närvaron

Om du har ett lokalt företag som mest fokuserar på ditt närområde, exempelvis hantverkartjänster, entreprenad, bygg, eller annat med utgångspunkt från din hemort - då är det viktigt att du syns och att de som bor nära dig vet om att du finns!

Läs även: Vår artikel om hur du marknadsför ditt hantverksföretag

Tips på vad du kan göra för att öka din lokala närvaro:

 • Kontakta den lokala nyhetstidningen och informera om att ni har etablerat ett nytt bolag på orten
 • Titta ifall din lokala kommun har en listning för olika företag, då kan det finnas möjlighet att få en länk till hemsidan härifrån
 • Se till att eventuella kunder kan finna er på Google genom My Business (kostnadsfritt)
 • Se över så att ni även finns med på Eniro, Hitta, och andra sökföretag


Frågor att ställa sig: Vilken typ av kund är det jag riktar mig till, och var kan jag nå dem?

4. Lista ditt företag samt produkter på jämförelsesajter

Om du nu har etablerat ditt företag genom att skapat en hemsida och utvecklat produkter och tjänster så kan det vara smart att visa upp sig på olika jämförelsetjänster och betygssajter på internet.

Jämförelsetjänster jobbar på olika sätt, en del vill ha provision för att lista dina produkter och tjänster, och en del är helt och hållet kostnadsfria.

Betygstjänster är oftast självständiga, men kan också vara kopplade till en jämförelsetjänst, där man kan läsa olika kunders betyg och omdömen om företagens produkter.

Vi skulle rekommendera dig att finnas med på båda, helst på så många som möjligt!

Jämförelsetjänster du bör lista dig hos

De större prisjämförelsesajterna brukar oftast lägga störst vikt hos att marknadsföra produkterna eftersom de får en provision utav företagen för att visa upp dem - men detta ger också en win win för företagen.

 • Prisjakt - Sveriges största objektiva jämförelsetjänst för produkter inom exempelvis hem och elektronik, men man jämför även tjänster så som bredband, abonnemang, lån, etc
 • Pricerunner - Oberoende jämförelsetjänst liknande Prisjakt men har funnits ett år längre i gamet än tidigare nämnd
 • Konsumenternas - En oberoende bank- och försäkringsjämförelse av olika finansiella produkter, det är bland bland annat Finansinspektionen och Konsumentverket som ligger bakom tjänsten
 • Financer.com - En global jämförelsetjänst som i nuläget verkar i 26 länder, en av de större spelarna på marknaden som du kan enkelt lista ditt företag hos för att få större exponering och feedback från dina kunder om tjänsten. Är mest fokuserad på att jämföra lån och även företagslån som exempelvis Qred med flera.
 • Compricer - Liknande Financer en finansiell jämförelsetjänst som har mest fokus på lån och försäkringar. Ägs av Schibstedt.

Recensionstjänster du bör lista dig hos

Majoriteten av företagen nämnt ovan har funktionen att kunna betygsätta de olika företagen, men här hittar du andra företag som enbart är fokuserade på att ta emot kundfeedback och omdömen hos företag.

Dessa kan vara värda att välja en utav, för att samla dina omdömen på ett och samma ställe och ha en löpande konversation med genom.

Vill du veta mer om de olika plattformarna för att få omdömen hos, läs gärna artikeln rekommenderad nedan!

Tips! Läs artikeln Är recensioner viktigt för mitt företag?

5. Bidra med gratis innehåll på sociala medier

Det sista knepet betyder i kort att du ger ut din kunskap helt kostnadsfritt.

Visst låter det tokigt? Absolut!

Exempel på detta hade varit hur en rörmokare lägger ut en video på Facebook med hur du enkelt fixar stopp i toaletten.

Denna video kommer garanterat att uppskattas utav dina tittare. Dessutom kommer de av tittarna som har större problem som de inte klarar av att lösa själv sannolikt att kontakta dig för att få din experthjälp!

Fördelar med att visa upp vad du kan på nätet helt gratis är:

 • Du bygger upp en tillit hos dina följare
 • Du visar prov på din expertis och visar vad ditt företag är riktiga proffs på
 • Möjlighet att få upp ögonen för ditt företag hos nya potentiella kunder

Genom att publicera innehåll och guider på exempelvis din hemsida och dina sociala medier så kommer du också öka chansen att komma högre upp på Google!

Känner du dig inte bekväm eller har tillräcklig kunskap för att lägga upp på dina egna kanaler?

Då är ett hett tips att kommentera och tipsa på andra privatpersoners och företags sociala medier i exempelvis kommentarsfälten. Detta är otroligt uppskattat!

Håll koll på olika relevanta hashtaggar och sökord på exempelvis Twitter, Facebook och Instagram och hjälp andra som har problem. På detta sätt så kommer fler få upp ögonen för ditt varumärke och din kunskap.

Vad du även kan göra är att kontakta Podcasts, YouTube-kanaler, och andra medier för att få närvara i just deras kanal och ta del av deras följarskara för att få upp ögonen för just ditt varumärke.

Summering

I slutändan handlar det alltid om din kreativitet om hur du lyckas att synas mer på nätet.

Med hjälp utav denna guide och dessa 5 enkla tips så kan du med enkelhet få upp ögonen för ditt företags varumärke och hoppas tjäna mer pengar till ditt nystartade företag.

Se till att spara den här guiden och gå tillbaka till den framöver för att alltid vara på tårna när det gäller att synas online, för det är nyckeln för att få kunderna att komma till dig - så du slipper jaga dem.

Lycka till!
/Marcus Lindblad

Ekonomiexpert på Financer.com

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil