Nyhetstorka och hur PR kan använda sig av den

Nyhetstorka och hur PR kan använda sig av den

Nyhetstorka och hur PR kan använda sig av den

Nyhetstorka och hur PR kan använda sig av den

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
3
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Nyhetstorka och hur PR kan använda sig av den

Andrea Romander

Head of PR
Qred AB

Upplever du också att rubrikerna under sommaren får en annan typ av innehåll och ändrar tonalitet något? Istället för att präglas av nyheter om Sveriges ekonomi eller det politiska läget, får rubrikerna ibland en liten annan inriktning. Nu kan istället löpsedlarna exempelvis handla om att en katt sprang upp i ett träd. Eller att någon blivit av med sina äpplen ur kundkorgen i mataffären. Ja, minst sagt kan sommarens nyheter verkar något mindre påtagliga än det som sker under resten av året. Detta kallas vanligtvis för nyhetstorka och refererar ofta till den period som inträffar under sommaren samtidigt som semestern.

Även om nyhetstorkan kanske var mer påtaglig under tidigare år och kan motverkas av att man kan arbeta på distans via digitala verktyg, finns det några aktuella och roliga exempel på artiklar där kanske nyhetstorkan känns som en starkt närvarande faktor i skrivande stund.

Läs mer om hur man bäst arbetar på distans

Men varför skriver vi om det här nu då?

Förutom att vi ville skänka lite underhållande läsning i form av de nyheterna som dyker upp under perioden kan nyhetstorkan även vara en tid då man som företagare kan passa på att pitcha sina egna nyheter. Här nedan kommer fyra tips för att hur man kan jobba med sin PR samband med att semestertider.


  1. Schemalägg utskick och mail

Nyhetstorkan inträffar i regel i samband med semestertider. Detta gör att vissa missar chansen att få ut sina nyheter - för att de själva har gått på ledighet helt enkelt. Därför kan man med fördel schemalägga sina inlägg och pressmeddelanden. Med de flesta mailtjänster har man dessutom möjlighet att schemalägga utskick av mail om man inte använder sig av pressidor.

  1. Använd er av “redaktionsmailen”

Journalister, precis som alla andra, behöver också semester. Många möts av autosvar på autosvar när man skickar mail under juli. Ett tips för att komma runt det i sitt PR-arbete är att använda sig av de generiska redaktions- eller tipsmailen som många tidningar har. Denna bevakas ofta av fler än en person, och kommer dessutom att läsas av även under semestertider.

  1. Sikta på lokalmedier

Det här tipset gäller inte bara för den här tiden på året. I allmänhet finns det många lokala medier i Sverige som ofta är mycket intresserade av vad som händer i området som just de bevakar. Därför är det bra att titta sig runt vilka tidningar som skriver om nyhetshändelser från området där ni verkar och framförallt har er kundbas.

  1. Fastna inte själv i nyhetstorkan

Kom ihåg att även om man själv tycker att det råder nyhetstorka betyder inte det att man ska tumma på sina egna nyheter. Leverera alltid det som du själv anser vara av intresse för journalisten eller tidningen!

Oavsett om det rör sig om nyhetstorka eller inte så kan det ibland vara trevligt att läsa om lite lättare och mer positiva nyheter. Som de här fina tipsen för hur man själv får ner katten från trädet…

Vi har samlat några av de roligaste exemplen på nyhetstorka. Qred lägger självklart ingen värdering i nyheterna, det ligger helt enkelt i betraktarens ögon.

Läs t ex den här artikeln av GP om hur man får ned sin klättrande katt. Notera att artikeln publicerades under sommaren...

Katt som klättrar i träd

Lycka till med din PR!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil