Nya regler för tjänstebilar

21/6/2021
3
minuter

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
3
minuter

Observera att förändringarna från första april enbart gäller på nya bilar och påverkar alltså inte bilar som köpts före den första april 2021. 

🚗 Vad är en tjänstebil?

Det är ett samlingsnamn för bilar som erbjuds av företag till deras anställda. En del tjänstebilar får endast brukas inom arbetet, men vissa tjänstebilar får användas för privat bruk av den anställda och dennes familj.  

🚙 Vad är en förmånsbil?

Om en arbetsgivares bil används privat av en anställd och körs mer än 100 mil och vid fler än 10 tillfällen per år räknas det som en “förmån” enligt Skatteverket

Arbetsgivaren behöver betala arbetsgivaravgifter för denna förmån. Den anställda i sin tur behöver oftast betala skatt för denna förmån. En förmånsbil är alltså en tjänstebil som i någon omfattning används privat. 

Tips! Läs inlägget Avdrag som du som företagare INTE vill missa 

🤔 Vad är skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil?

En tjänstebil ägs av arbetsgivaren, men nyttjas av en anställd. Begreppet används ofta för alla typer av bilar ett företag leasar eller äger, men som nyttjas av en anställd i olika utsträckning. Om en och samma bil används av flera olika personer på företaget kallas den oftast för jourbil. Relaterade begrepp är också företagsbil och personalbil.

Begreppet tjänstebil kan som sagt betraktas som ett samlingsnamn för de bilar som används inom arbetet. Det kan även ses som ett verktyg i tjänsten samt vara en del av ersättningspaketet den anställde får av arbetsgivaren. Används bilen utanför jobbet bedöms det som en förmån för den anställde. Alltså en förmånsbil. Det låter enkelt, men oftast är det inte så svart och vitt. Här kan du läsa mer om bilförmåner

📚 Nya regler för el- och laddhybrider

Sedan starten av 2021 gick el- och laddhybrider miste om nedsättningen av förmånsvärdet. Detta innebär ett ökat förmånsvärde med i snitt 833 kr/mån. 

För en förare ökade nettokostnaden med 416 kr per månad och den totala kostnaden ökade med 260 kr per månad. Detta på grund av ökade sociala avgifter. Ändringen gäller även alla befintliga bilar. 

Tips! Läs inlägget Älskar du avdrag? Dessa kan du INTE dra av! (Samt några som du KAN dra av) 

📊 Gränsvärden som reglerar rätten till klimatbonus sänks

I april 2021 sänktes gränsen för att bli berättigad en klimatbonus. Den sänktes från 70g till 60g CO2. I praktiken innebär detta att de större SUV-bilarna inte kommer att erhålla klimatbonusen. 

Rena elbilar får en högre miljöbonus - från 60 000 kr till 70 000 kr. En ren elbil blir cirka 300 kr billigare att leasa per månad på den totala kostnaden. 
Laddhybrider får istället en lägre miljöbonus - i genomsnitt blir det 10 000 kr lägre bonus per bil. På grund av den sänkta bonusen blir månadskostnaden för att leasa en laddhybrid cirka 300 kr dyrare.
Bensin- och dieseldrivna fordon får en högre fordonsskatt. Att leasa en bensin- eller dieseldriven bil blir cirka 250-300 kr dyrare per månad. Detta beror på den höjda fordonsskatten och högre förmånsvärde. Detta innebär även höjda sociala avgifter för företaget. 


Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil