Nya miljonärsskatten

15/6/2021
2
minuter

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
2
minuter

Sveriges finansminister har föreslagit en miljonärsskatt för att minska inkomstklyftorna. Bakgrunden till förslaget är att ojämlikheten i samhället är stor och fortsätter att öka. Enligt finansministern bör de rikaste ha råd att betala mer. 

💰 Såhär kan miljonärsskatten utformas

Förslaget på miljonärsskatten är ett av fyra förslag gällande vad som kan göras för att stoppa utvecklingen. Denna skatt skulle isåfall bli aktuell för personer med stora förmögenheter. Enligt förslaget skulle bostäder undantas. Vem och vilka grupper som skulle omfattas av lagen specificeras inte.

Finansministern Magdalena Andersson säger i en intervju med SVT:  

“Men den syftar såklart inte till att drabba vanliga löntagare och vanligt folk. Däremot ser vi att den rikaste procenten i Sverige har dragit ifrån rejält och blivit väldigt mycket rikare de senaste decennierna. Vi tycker att de ska bidra lite mer.”

Tips! Läs inlägget Avdrag som du som företagare INTE vill missa 

🏠 Potentiellt högre tak på ISK-sparande

Flertalet medier rapporterar om de olika nivåerna vilka förekom från riksdagens utredningstjänst. Där förekom bland annat ett tak för ISK-sparande på 100 000 och 200 000. Enligt DI har finansministern utlovat ett potentiellt högre tak gällande ISK-sparande. Omkring tre miljoner kan ses som en tänkbar gräns för miljonärsskatten istället. Denna skatt kan alltså beskrivas som en förmögenhetsskatt vilken exkluderar bostäder och inte inefattar vanliga småsparare.

Tips! Läs inlägget Älskar du avdrag? Dessa kan du INTE dra av! 

🤔 När kan det bli aktuellt?

Förslaget ska nu presenteras i flera steg för Socialdemokraternas partistyrelse som i sin tur ska ta ställning till om förslaget ska tas vidare till riksdagen. Svenskt Näringsliv är negativa till förslaget då de anser att det skadar förutsättningar för jobb och investeringar enligt nyhetsbyrån TT. Flera andra partier och flera i näringslivet är negativt inställda till förslaget och höjer rösterna för nackdelarna. Flera menar på att effekterna kan bli snedvridna om vissa tillgångar inkluderas och vissa exkluderas och att entreprenörskap ska hyllas istället för att motverkas med högre skatter. 


Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil