Nya fordonsskatten för nyregistrerade bilar

6/2/2020
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Fr o m den 1 januari år 2020 ändrades fordonsskatten för nyregistrerade bilar i Sverige. Det påverkar bilar som har tagits i trafik från 1 juli 2018 eller med fordonsår 2018 och framåt. I värsta fall kan det betyda 20-30% i ökade kostnader.

Bonus/malus-systemet

Systemet kring bonus/malus infördes 1 juli 2018 och innefattar personbilar, husbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. Det innebär att man vid köp av nya bilar får en bonus på högst 60 000 kr om bilen har låga eller inga koldioxidutsläpp - bonus.

Samtidigt får andra nya bilar, med högre utsläpp, höjd skatt under de tre första åren - malus.

Högre förmånsvärden

I och med att fordonsskatten nu för tiden påverkar förmånsvärdet för tjänstebilar kommer det att innebära höjda kostnader för tjänstebilsförare och deras arbetsgivare.

Många småföretagare som har bilar äldre än tre år kommer antagligen inte att byta bil med de här förändringarna. Det tror många experter är för att det finns för få miljövänliga alternativ inom de flesta fordonsklasserna. Framför allt för de som behöver en större tjänstebil med lastutrymme, som t ex hantverkare.

Bil för småföretagare

Har du som småföretagare bil eller går i tankar att skaffa en bil? Då kan det vara bra att vara påläst om det är bäst att äga, leasa, låna eller köpa en begagnad bil.

Tips! Läs artikeln Företagare med bil?

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil