När ska jag ta ett företagslån?

11/12/2017
5
minuter
En kvinna som funderar

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Frågorna kring företagslån kan vara lika många som det finns långivare. På Qred försöker vi att göra det så snabbt, tryggt och enkelt som möjligt för dig att ta ett företagslån. Sveriges småföretagare står för 4 av 5 jobbtillfällen som skapas i vårt avlånga land och vår VD Emil Sunvisson har skrivit några rader om hur småföretagare har det i Sverige 2017. Faktum är att varje år startas ca 70 000 nya företag och en tredjedel av dessa överlever inte sin 3-årsdag.* Med ett företagslån kan man göra det möjligt för dessa företag att leva vidare.

Varför ska jag ta ett företagslån?

Många tror att enda anledningen till att man behöver låna pengar är för att det inte går bra för företaget. Det kan vara precis tvärtom. Det går bra och man kanske bara behöver det där extra kapitalet för att växa och utvecklas. Några anledningar kan vara:

Köpa in varulager

Har du ett uppkommande högtryck, behöver varor och betala leverantörer innan du har fått betalt för sålda varor? Då kan ett företagslån vara perfekt för att lösa ett tillfälligt behov.

Anställa personal

Du kanske har en säsongsbetonad verksamhet som kräver extra personal under perioder där du kan använda de ökade intäkterna till att betala tillbaka ett kortfristigt lån? På Qred betalar du endast för de månader du använder lånet. Du kan alltså lösa lånet i förtid utan extra kostnader.

Marknadsföring

Annonsera online, offline, göra om hemsidan eller ta in en byrå som gör det åt dig. Det finns många marknadsföringsaktiviteter som kan öka din försäljning men som du inte har kapital för att satsa på. Däremot kan du se intäkter några månader framåt. T ex om du behöver satsa inför en högtid som julen, Black Friday, påsken eller liknande.

Investera

Behöver du investera i ny utrustning eller maskiner för att kunna ta ett uppdrag från en stor kund? Det är inte ovanligt att kunder till oss lånar pengar för att köpa t ex en maskin, utföra ett arbete för en kund och senare betala tillbaka lånet för de pengar man har tjänat på uppdraget. Dessutom så kostar det ingenting för dig att lösa lånet i förtid. Inga extra månadsavgifter eller dolda avgifter. Du betalar alltså bara för den tid du använder lånet.

Kassaflöde

Du har utställda fakturor som du inte har fått betalt för. Samtidigt ska du betala löner och andra kostnader. Då kan vi hjälpa dig med likviditeten tills att du har fått betalt av dina kunder.

Hur får jag ett företagslån?

Bankerna har många krav och en lång process. Blanketter, resultat- och balansrapporter, bokslut, affärsplaner och fysiska möten med en bankman kan göra att det drar ut på tiden. Det här tar tid. Tid du som småföretagare inte har. Dels tar möten med banken tid från ditt företag och sen tar det ofta lång tid att få pengarna på kontot. Om du som småföretagare ens blir godkänd för ett lån. Det finns många uppstickare som är alternativ till bankernas långsamma arbetssätt. På Qred kan du ansöka i mobilen, det tar 1 minut och du får besked inom 1 timme. Pengarna, de har du på kontot senast dagen efter du har signerat och godkänt offerten.

När ska jag inte ta ett företagslån?

Du kanske står i begrepp att satsa på en oprövad produkt/tjänst eller oprövad marknad? Då kan det vara bra att göra undersökningar och se om det finns ett behov. På Qred lyssnar vi alltid på din affärsidé och frågar vad du behöver pengarna till. Är du precis i startgroparna till att bilda ditt företag kan det också vara svårt. Framför allt från bankerna. Men då finns alternativ som ALMI för att komma igång och när du har fått lite mer snurr på verksamheten så kan vi hjälpa dig att växa ytterligare.

Du ska även se upp med höga räntor och avgifter som kan bli dyra kostnader för dig som småföretagare. Hos banken ses småföretagare som hög risk och då blir kostnaden därefter. Har du dessutom betalningsanmärkningar, skulder och annat som ses som negativt blir det ännu dyrare - om du ens får ett lån i över huvudtaget. Därför kan du ta hjälp av vår artikel om hur du ökar din kreditvärdighet och få ned kostnaderna. På Qred förstår vi läget för Sveriges småföretagare. Man är ofta VD, marknadschef, lagerarbetare och säljare samtidigt. Det kan vara svårt att få tiden att räcka till och en betalningsanmärkning eller likviditetskris kan uppstå lättare än vad man tror. Därför ser vi till helheten när vi bedömer om ditt företag ska få lån eller inte. Hos oss står du i centrum, inte dina eventuella problem.

Ansökan tar 1 minut. Du får besked inom 1 timme. Pengarna utbetalas samma dag.

*  SCB

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil