Misstagen som gör att småföretagens vinster smiter

14/2/2016
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Det är inte ovanligt att även drivna och erfarna entreprenörer lägger nästan allt fokus på försäljning och på att få in nya kunder.  Men om man glömmer att ha koll på kostnaderna, stora delar av din vinst i värsta fall går ut genom bakdörren.

Marknadsföring, produktutveckling, och nya affärsmodeller är spännande områden som de flesta vill ha fokus på, men nu är det dags att ta itu med kostnaderna. När det kommer till utgifter är “djävulen i detaljerna”.

Man måste antingen ha et detaljerat kalkylark eller något annat verktyg eller system som hjälper en att ha koll på siffrorna.  Och för många är det mindre roligt än att ha fokus på kunderna och försäljningen.  Men det kan vara avgörande för lönsamheten och kassaflödet.  Det är därför vi vill lista några punkter som vi tror kan hjälpa nettoresultatet.

1. Ha koll på utgifterna

Det är förvånande hur många företagare som inte har koll på utgifterna.  De kanske inte hinner med allt annat och prioriteras inte.  Och det kan kännas att det här viktigt men inte brådskande. Men om man inte har koll på utgifterna, hur kan man kontrollera flödet? En sak som kan hjälpa är att spåra utgifter och kategorisera efter avdelning, och sedan kartlägga mot en budget för ditt företag. Detta kommer att ge dig specifika punkter att ta itu med, som var och en gör en skillnad för din vinst.

2. Ha mål för dina utgifter per område

Visst går det att tjäna pengar och göra en vinst utan att faktiskt ha specifika mål för olika utgifter.  Men om du har grepp över vad saker borde kosta är det lättare att identifiera några kostnader som går att kapa och åtgärda och därmed öka nettoresultatet.

3. Försök omförhandla

Det kan vara att många av dina nuvarande leverantörer skulle föredra att hålla dig som kund på något bättre villkor för dig så länge de behåller dig som kund. Speciellt leverantörer som du har haft en lång relation med. Glöm inte att få något mindre än du betalar nu är i grunden ett annat sätt att öka din vinst.

4. Spendera pengarna på fokuserad marknadsföring

Nuförtiden är det ännu lättare att spendera på marknadsföring mot just rätt kundsegment eller geografi.  Det kan man göra digitalt, kanske med hjälp från sociala media (läs mer här).  Det gamla ”hagelgevär” strategi är förmodligen ineffektivt som bäst.

5. Vem försöker du imponera på?

När du köper möbler till ditt kontor eller bil till företaget, behåll perspektivet och hålla köpet i proportion till ditt företags storlek och omfattning.  Glöm inte att dina kunder och anställda kommer kunna observera hur du prioriterar företagets resurser.

6. Köp inte för billigt

…med det sagt, var inte för snålt heller när det gäller viktiga saker.  Dina anställda behöver bra stolar och datorer. Glöm inte att om du agerar för snålt idag kan det leda till dubbelutgifter framöver – och en del frustration.

Beroende på företagets situation är det kanske svårt att åtgärda alla dessa saker på en gång.  Men glöm inte att rätt folk och utrustning är en investering som kan spara ditt företag pengar framöver.  Dessutom kan små förbättringar fria upp resurser för ytterligare investeringar och ge dig chansen att utveckla och växa ditt företag i framtiden.  Ibland kan konsulter/experter, mjukvaror, eller ny utrustning vara en utgift som är värt investeringen idag för att det leder till en bättre verksamhet framöver.  Kom ihåg att kostnadsbesparing är ett långsiktigt projekt. Det kan bli sämre innan det blir bättre.

Vi hjälper dig att komma över likviditetsbristen. Med Qred företagslån får du pengarna du behöver idag för att förbättra din vinst imorgon!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil