Låna inte mer än vad du behöver till ditt företag

21/5/2019
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Det kan vara frestande att ansöka för ett belopp som egentligen är lite mer än vad du behöver. Kanske för att få lite över till annat eller för att du slippa komplettera med eget kapital?

Tänk om!

Se över alla dina alternativ och var förberedd innan du ansöker om ett företagslån. Måste du verkligen ta ett lån till ditt företag eller kan du kombinera ett lån med något annat alternativ, som att t ex se över dina intäkter och utgifter?

Se över dina kostnader

Kan du på något sätt minska eller göra dig av med onödiga kostnader? Det kan vara allt från lokalhyra och abonnemang till uteluncher och bilkörningar.

Är det värt kostnaden?

Är det värt kostnaden för lånet? Ibland kanske man inte måste ta den där chansen för att växa kortsiktigt, utan istället ta det lugnt, bida sin tid och växa organiskt.

Spara vs. låna

Kan du spara ihop till det som du behöver investera i eller betala? Analysera läget och se om du kan ha ett kortsiktigt och ett långsiktigt sparande för att nå dina mål. Om det inte finns utrymme för det kan ett företagslån vara rätt lösning.

Låna ansvarsfullt till ditt företag

På Qred har vi tagit fram en policy för att vi ska undvika att företagare sätter sig i situationer där man inte kan betala tillbaka sina skulder. Förutom att följa de lagar och förordningar som finns har vi tagit fler steg för att vara en ansvarsfull långivare.

Vi gör alltid en grundlig kreditbedömning. Genom att samla in data och information från flera källor kan vi ta bra och ansvarsfulla beslut. En sådan källa kan t ex vara Creditsafe. Att dessutom ringa upp alla våra kunder för att prata vidare om vad lånet ska användas till, hur framtiden ser ut, osv kan vi ta ännu bättre beslut.

Tänk till innan du tar ett företagslån. Låna inte om du har för många skulder, om du vet att du kommer att ha svårt att betala tillbaka i tid eller för att göra chansartade och impulsiva investeringar.

En lägre månadsbetalning betyder inte alltid lägre total kostnad

Bara för att du blir erbjuden en lägre månadsbetalning över en längre tid, så betyder inte det att din totala kostnad blir lägre. Fråga långivaren hur det skulle se ut att få en kortare löptid till en högre månadskostnad respektive en längre löptid till en lägre månadskostnad. Ta också reda på om du kan betala tillbaka lånet i förtid för att slippa onödiga kostnader.

Undvik SMS-lån och privata lån

Hur akut och pressad situationen kan tänkas kännas ska du alltid undvika att ta SMS-lån och privata lån. Har du inte råd att betala idag har du antagligen inte råd om några veckor heller. Och sedan är räntespelet igång…

Låna inte av familj och vänner

Räntefritt? Ja, kanske. Men knappast samvetsfritt! Att låna av familj och vänner kan vara en skön lösning då du slipper gå till en bank eller långivare och bli kreditbedömd. Du kanske rentav får låna utan kostnad? Det kan dock bli obekvämt och dålig stämning när du eventuellt inte kan betala tillbaka lånet i tid eller inte alls. Utsätt inte dina relationer för något så ansträngande som ett stort lån.

Räntefritt är inte kostnadsfritt

Bara för att marknadsföring och kommunikation säger att det inte är någon ränta betyder det inte att det är gratis. Dolda avgifter som uppläggningsavgifter, startavgifter, avi-avgifter, avgifter för förtidsinlösen, med mera är vanligt för att kunna täcka det “räntefria” erbjudandet.

Prata med oss på Qred!

Genom att göra en ansökan och få prata med oss på telefon kan vi hitta lösningar på din situation. Låt säga att du ska investera i något som kostar 100 000 kr, men har eget kapital på 40 000 kr. Då behöver du kanske bara 60 000 kr för att lösa den investeringen? Du kanske bara behöver ett litet tillskott inför sommarens högsäsong? Då är det onödigt att ta ett lån på ett år eller längre. Låna endast för den tid du behöver pengarna och betala tillbaka efter högsäsongens intäkter har kommit in.

Så istället för att låna till hela investeringen eller lägga upp alldeles för långa löptider kan vi tillsammans hitta det bästa för just dig och ditt företag.

Välkommen till Qred Företagslån!

  • Ingen bindningstid
  • Ingen startavgift
  • Inga dolda avgifter
  1. Ansökan tar 1 minut
  2. Du får besked inom 1 timme
  3. Pengarna utbetalas samma dag

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil