Lägre månadskostnad betyder inte alltid lägre total kostnad

28/5/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

När du ska ta ett företagslån kanske du jämför två eller flera långivare och erbjudanden från samma långivare. Du fokuserar kanske i första hand på att i överhuvudtaget få lånet och i andra hand att få det till en så låg kostnad som möjligt. Rimligt och sunt.

Men vilka erbjudanden får du? Har du möjlighet att lägga upp lånet på några månader upp till något år? Löptid är något som drastiskt kan påverka din totala kostnad för lånet.

Låt säga att du tar ett företagslån på 120 000 kr över 12 månader. Du ska amortera 10 000 kr i månaden och för enkelhetens skull ponerar vi att din månadskostnad är 1 000 kr. Det totala kostnaden, om du har lånet i 12 månader, är alltså 132 000 kr.

Men efter 4 månader kommer du till insikt att du kan betala tillbaka hela lånet och kontaktar långivaren för att göra just det, betala tillbaka hela lånet. Då har du teoretiskt sett 8 000 kr kvar i månadsavgifter - om du har en bindningstid för lånet!

Kan du lösa företagslånet i förtid utan extra kostnad, så skulle det endast kosta dig 4 000 kr att låna 120 000 kr i 4 månader. Hade din bank eller långivare haft en fast bindningstid hade du säkert kunnat betala tillbaka själva lånet, men ändå behöva betala de resterande månadsavgifterna. Antingen i en klumpsumma för att skriva av lånet eller att fortsätta betala avgiften månad efter månad.

Därför bör det finnas med i din jämförelse och research att få möjligheten att lösa lånet i förtid utan kostnad. Då kan du själv styra återbetalningen och har du jobbat hårt under t ex en högsäsong bli belönad för mödan genom att bli skuldfri och slippa betala fler onödiga avgifter.

Halva löptiden eller andra villkor

En del långivare har en bindningstid på t ex 4 månader, innan man får betala tillbaka lånet och slippa ytterligare räntor och avgifter. Andra har att halva den uppsatta löptiden ska ha löpt ut, innan man får lov att betala tillbaka lånet. Har du därför tagit höjd, lagt upp ett avtal med en långivare på 12 månader och kan betala tillbaka efter 4 månader, så kan du tidigast betala tillbaka lånet efter 6 månader. Det betyder att du har lånet i två månader längre än vad du egentligen behöver.

Visuella exempel

Tabell som förklarar amortering och avgift för 12 månader

Amortering: 120 000 kr
Månadsavgifter: 12 000 kr

Tabell som förklarar amortering och avgift 4 månader

Amortering: 120 000 kr
Månadsavgifter: 4 000 kr

Qreds villkor

På Qred förstår vi hur svårt det kan vara att vara småföretagare. Därför vill vi göra det så enkelt vi bara kan för en företagare att ta ett företagslån online.

Varför Qred?
 • Ingen bindningstid
  Betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad.
 • Ingen startavgift
  Inga uppläggningsavgifter eller liknande.
 • Inga dolda kostnader
  Inga räntor eller överraskande kostnader och avgifter. Du vet precis hur mycket lånet kostar med hjälp av vår fasta månadsavgift.
Hur funkar det?
 1. Ansökan tar 1 minut, är gratis och ej bindande.
 2. Du får besked inom 1 timme. Offerten är kostnadsfri och gäller i 7 dagar.
 3. Pengarna utbetalas samma dag som du signerat kreditavtalet.

Välkommen till Qred Företagslån!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil