Lagar och regler som du som företagare måste ha koll på

11/7/2019
2
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
2
minuter

Det finns en rad olika lagar och regler som försvårar livet för landets småföretagare. Faktum är att just lagar och regler är en av de tre främsta utmaningarna för företagare idag. De andra två är bristande arbetskraft och rätt finansiering.

8 av 10 tycker att det har blivit sämre!

Allt eftersom att åren har gått så har även antalet nya lagar och regler tillkommit. Få har däremot tagits bort eller bakats ihop med andra lagar och regler. Därför har klimatet för enskilde företagaren blivit allt sämre. Den nya regeringen har utlyst att man önskar se stora förenklingar kring lagar och regler som rör småföretagare. Så nu är det upp till bevis!

10 regler som företagare hatar

I en rapport genomförd av Tillväxtverket så framgår det att det främst är personalrelaterade regler som är största hindrena för företagare. De 10 lagarna eller reglerna är:

 1. Anställning och uppsägning
 2. Sjuklöneregler
 3. Skatte- och momsregler
 4. Anställdas semester och ledighet
 5. Arbetstidsregler
 6. Regler kring offentlig upphandling
 7. Arbetsmiljöregler
 8. Övriga branschspecifika lagar och regler
 9. Miljöregler
 10. Plats- och byggregler

Tips! Läs artikeln Semesterlagen, semesterlön, semesterersättning och semestertillägg

Byggföretag bland de företag som anser att regler är ett stort tillväxthinder

Den största ökningen av andelen företag som tycker att lagar och regler är det största tillväxthindret återfinns inom bygg och handel.

Svensk Handels förslag

Som förslag på åtgärder för att förbättra klimatet för företagare föreslår Svensk Handel följande:

 • Upprätta en maximal tidsgräns för handläggningen i statliga och kommunala förvaltningar.
 • Införa ett bäst-före-datum på regler. De ska tidsbegränsas innan de ges en ny tidsfrist eller avskaffas. Lite som att om du köper en ny tröja så måste du slänga en annan för att inte garderoben ska bli överfull.
 • Inga tillsynsavgifter utan tillsyn.
 • Att kommunerna i Sverige ska få tydligare instruktioner från staten eller Statens Kommuner och Landsting (SKL) för en enhetlig regeltillämpning, tillsyn och tillståndshandling.

Tips! Läs artikeln Nya lagar och regler för företagare 2019

Lös 1 av 3 problem med Qred

Som vi tidigare nämnt är bristande arbetskraft, men även lagar och regler, två av tre hinder för tillväxt som oftast nämns bland småföretagare. Att hitta rätt typ av arbetskraft och navigera genom djungeln av lagar och regler kan vara svårt. Att hitta rätt typ av finansiering är däremot lättare. På Qred Företagslån vill vi hjälpa småföretagare att växa genom att erbjuda en typ av finansiering som är snabb, trygg och enkel. Ansökan tar endast 1 minut, du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas redan samma dag.

Välkommen till Qred och lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil