Internet fyller 30 (50?) år!

17/10/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Internet är idag något som 4,4 miljarder människor använder. Det har via smarta och billiga lösningar även gjorts tillgängligt för de allra fattigaste och finns på de flesta platser i världen. Självklart i olika former, men ändå tillgängligt.

En del menar att Internet har existerat långt tidigare än Tim Berners-Lees förslag World Wide Web, även om de allra flesta menar att 1989 blev startskottet för Internet i sin sanna bemärkelse. Här följer bland annat en tidslinje för Internet och lite annan intressant fakta och kuriosa. Trevlig läsning!

1989

Engelsmannen Tim Berners-Lee tar fram ett förslag till ett globalt hypertextprojekt som han ger namnet World Wide Web.

Tim Berners-Lee


Bild: ITU Pictures

1990

Ibland går det inte alltid bäst för de som är först ut med något. Föregångaren till Google - Archie - skapades av Alan Emtage som studerade på McGill University i Montreal.

Tidigare nämnde Tim Berners-Lee utvecklar den första webbläsaren som senare döps om till Nexus.

1991

Det schweiziska forskningscentret Cern introducerar världens första webbplats.

Cern introducerar världens första webbplats


Bild: Max Braun

1993

En webbläsare som kallas Mosaic släpps av en grupp programmerare med Marc Andreessen i spetsen.

1994

Året därpå, alltså 1994, släpper samme Marc Andreessen webbläsaren Netscape Navigator tillsammans med Jim Clarc. Webbläsaren blir snabbt marknadsledande.

Det här var även året för Internets första bannerannons någonsin. Som avsändare stod AT&T där de gjorde reklam för sin nya onlinetidning.

1995

Medan Netscape kostade pengar släppte Microsoft webbläsaren Internet Explorer - helt gratis. De passade även på att lansera Windows 95. Numera kultförklarat och starten på en revolution.

Bill Gates, Microsoft Internet Explorer


Bild: Dwayne Newton

Den första varan som någonsin sålts online såldes via Ebay eller “Auction Web” som det hette på den tiden. Bakom nätauktionen stod Pierre M. Omidyar som till en början erbjöd tjänsten helt gratis. Vad produkten var för något? En trasig laserpekare som Omidyar själv sålde. Han var såklart tvungen att fråga varför personen köpte en trasig laserpekare. Svaret var “jag samlar på trasiga laserpekare” och det var i samma ögonblick som Omidyar förstod att det fanns en marknad för hans tjänst.

1998

De båda Stanforddoktoranderna Larry Page och Sergey Brin grundar Google. Hade någon en aning om att det år senare skulle bli ett verb (att googla)?

1999

Fildelningsprogrammet Napster ser dagens ljus. Det blir det mest använda programmet för att utbyta filer över Internet och får 2001 stängas ned p g a stämningsansökningar från bl a musikindustrin. Medgrundaren Sean Parker ska senare få ännu mer uppmärksamhet.

Sean Parker, Napster


Bild: Wikipedia

2001

Millennieskiftet och informationsålderns pik. Det här året introduceras Wikipedia och några år senare ska det ta världen med storm. Medgrundaren Sean Parker tar senare en tidig nyckelroll i Facebook och agerar även som den första direktören för det sociala nätverket. År 2016 var han god för 2,4 miljarder dollar och är rankad som världens 722:e rikaste person.

2002

Firefox introduceras som ett alternativ till tidigare webbläsare.

2003

Safari introduceras. Apple kommer senare att vara sin vana trogen att inte alltid vara först, men ofta förädla och förbättra en redan existrerande produkt eller tjänst. De skulle dock vara med och revolutionera en hel marknad år 2017. Mer om det senare…

2004

Facebook ser dagens ljus när Mark Zuckerberg drar igång ett projekt under en natt på Harvard.

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook


Bild: BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images)

2005

Den första videon på Youtube läggs upp. Idag ägs Youtube av Google och kan på så sätt dominera marknaden för sökmotorer.

2006

Den lilla fågeln Twitter lanseras. Det skulle dock dröja innan det sociala nätverket skulle slå igenom på riktigt i Sverige.

2007

Om folk bara visste vad Steve Jobs, Apple och iPhonen skulle göra för världen. Som några kommenterar på keynoten för lanseringen: “This should be considered a historical document”.

2008

Google lanserar Chrome och efter ett svalt mottagande har webbläsaren blivit en av de allra mest populära.

2019

Internet har över 4,4 miljarder användare. Otroligt!

Internet i fängelser

En plats där Internet kanske inte är tillgängligt, p g a restriktioner, är häkten och fängelser. Det kan handla om att häktade personer inte ska kunna kommunicera med omvärlden eller ta del av nyheter om sitt fall. I fängelser där redan dömda personer sitter kan det bero på att det brott som de har begått och dömts för kan ha med Internet att göra. Som t ex ekobrott eller barnpornografibrott. En del personer kan ha restriktioner som tillåter en viss access till Internet. För många är det en morot för att uppföra sig och ta del av dessa privilegier.

Internet i skolor

Från början såg man Internet som en möjlighet och som ett problem i skolorna. Hur ska man kunna utnyttja den här bottenlösa källan av information utan att eleverna missbrukar det?

Efter år av fuskande, plagiering och annat börjar skolor hitta rätt. Idag är bärbara datorer och surfplattor något som finns i alla skolor, åtminstone i Sverige.

Internet för Qred

Utan Internet hade mängder av företag aldrig ha existerat - inte minst Qred. Med en 100% digitaliserad process lyckas vi skala bort dyra bankkontor och personalstyrkor. De som jobbar på Qred är slipade specialister och vi lyckas vara få till antalet samtidigt som vi kan hantera många marknader. Allt tack vare Internet. Fantastiskt!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil