Influencer marknadsföring - vad ska man tänka på?

9/8/2022
9
minuter
En iPhone med en lila bakgrund och alla de populäraste sociala medier apparna nedladdade

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
9
minuter

Content creator, Youtuber, Bloggare, Twittrare, TikTokare eller Instagrammare är ord vi alla har hört vid det här laget, men när allt kommer till kritan kan man faktiskt samla alla ordet influencers.

Många företagare är sugna på prova på att investera i influencer marknadsföring, men vet inte riktigt hur de ska gå till väga eller vad de ska tänka på. Det är inte så konstigt, det finns faktiskt en del att tänka på.

Varför ska man marknadsföra influencers? 📸

Målet med influencer-marknadsföring är att stärka ditt varumärke, få fler att veta om din produkt eller ditt företag som i sin tur leder till ökad försäljning och bättre marginaler.

Det är ganska logiskt, men det går ju åstadkomma med annan typ av marknadsföring - varför just influencers? 

En man som sträcker fram en liten brödbid till en vit och grå fågel i skogen

I grunden handlar det om tillit. 🤝

Du har väl någon gång frågat en vän eller familj om tips innan ett köp? Kanske om en restaurang eller en sorts dammsugare? När vi blir handlar vill vi gärna försäkra oss om att det vi köper är bra! Det är därför tjänster som Tripadvisor, Trustpilot & liknande är så populära - vi vill ha åsikter för att försäkra oss om att vi gör ett bra val.

Kommer åsikterna från vänner eller någon vi känner, påverkar de oss extra mycket. Det säger sig självt, de är från någon vi litar på! Det har därför länge har varit känt bland företagare eller de som håller på med marknadsföring att det finns en sort som fungerar bättre än allt annat -  “word of mouth”. Det betyder att en kund har rekommenderat din produkt eller ditt varumärke till någon.

Det är därför influencer marknadsföring fungerar så bra - det blir en rekommendation från någon som känns som en person man litar på. Många influencers är även experter på sina områden, vilket gör det ännu troligare att folk lyssnar på dem.

Vilken influencer ska du spendera pengarna på? 💰

Ja, det här kan vara lite svårt att veta - man vill inte att pengarna ska vara bortkastade.

Börja med att få koll på din målgrupp (dina kunder) och vilken plattform de befinner sig på! På bilden nedan ser du statistik på vilka plattformar olika åldersgrupper har använt. Procenten visar hur många % av den totala årskullen som använd vilken app minst en gång under 2021. 

Statistik över svenskar användade på de olika sociala medierna per årskull
Credit: svenskarnaochinternet.se

Är majoriteten av dina kunder runt 00-talister, ser du att kan det vara bäst att hitta en influencer som fokuserar på TikTok! Är de istället 90-talister, kan Instagram vara bättre. Kom dock ihåg - ålder är inte allt, intressen är oftast viktigare. 

Vart din målgrupp befinner sig är bara en del av kakan. Det är också väldigt viktigt att ditt företag och influencern matchar. 

Visst skulle det kännas rätt konstigt om Mat-Tina började jobba med Nike? Vi känner till henne som expert på mat, inte träning! Nike hade förmodligen inte sålt fler skor eftersom vi inte har ett förtroende för henne inom träning, på samma sätt som vi har för Zlatan eller Carolina Klüft.

Ett samarbete med Mat-Tina och ett företag inom matsektorn hade istället presterat mycket bättre! Det känns genuint och vi alla vet att mat är något hon kan, vilket leder till att man är troligare att lyssna på henne & går vidare till ett köp. 

Spendera alltså dina pengar på en influencer som matchar din produkt och är populär på en plattform där dina kunder finns. Vill du se statistik om hur svenskar använder sociala medier kan du läsa mer hos svenskarnaochinternet.se.

Hur bestäms pris på influencers? 🤔

Det här är kanske frågan alla har väntat på! Vi börjar därför med grunderna!

Influencers brukar även delas upp i två grupper, macro eller micro.

  • Micro - mindre influencers. 
  • Macro - stora influencers. 

Micro-influencers är billigare, men man når färre. Macro är istället dyrare, men man når fler.

Det är lite svårt att sätta en exakt siffra för vad en micro och en macro influencer är. Det skiljer sig beroende på vem man frågar och vilken plattform man pratar om. Marknadsföringsbyråer som fokuserar på influencer marknadsföring brukar dock på ett ungefär säga att en micro influencer är allt mellan 0 till 25 000 följare. Alla som har över 25 000, är macro. 

Det har dock uppmärksammats något väldigt intressant på senaste! Även om man totalt når fler människor med macro influencers, har det visat sig att samarbeten med mirco influencers presterar bättre i förhållande till priset man behöver betala. Många har därför börjat flytta sin budget från en stor influencer, till många små.

Googlar du runt och försöker hitta pris kommer du hitta många listor för snittpriser för de olika plattformarna. Listorna är oftast baserat på följare, subscribers & liknande. Mitt råd är faktiskt att du inte följer de här listorna eller fastnar i att tänka på antal följare eller subscribers, det spelar egentligen inte så stor roll.

Varför? 

Bara för att någon har många följare betyder det inte att ett samarbete med kommer gå bra. Deras följare är kanske inte aktiva, eller så litar de inte på influencern. I värsta fall är följarna inte ens riktiga människor - de kan vara köpta botar!

Det är komplicerat att räkna ut vad rätt pris för en influencer är och det här inlägget hade blivit 18 sidor långt och förvirrande om vi djupdök. Plattform, storlek, betalningsmetod och flera andra saker påverkar. 

Vi gör det istället lite lättare och tittar på olika betalningsmetoder du kan använda dig av.

Betalningsmetoder för influencers 💸

Vanligtvis väljer man ett av dessa 4 sätt att betala en influencer för ett samarbete.  

  • Gratis varor eller tjänster.
  • Ingen förskottsbetalning, högre betalning per resultat (låg risk).
  • Låg förskottsbetalning, medel-betalning per provision (medel risk)
  • Högre förskottsbetalning, lägre provisionsbetalning (hög risk).

Jag vet att det kan vara lockande att skicka ut gratis varor men försök att skapa en bra relation först. Influencers blir bombarderade med gratis varor och erbjudanden och vissa tycker det känns lite oseriöst. De vet hur effektiv deras marknadsföring kan vara och vill ofta ha betalt därefter.

Strategierna fungerar olika bra beroende på vad man vill åstadkomma och vilken risk man vill ta. Mindre influencers brukar också vara mer okej att få mindre eller ingen förskottsbetalning, medans större ofta vill ha mer. 

Hur kan du få din influencer-marknadsföring att prestera bättre? 💪

Det här är faktiskt en underskattad fråga som många företag glömmer bort att fråga sig själva, men det är viktigt att tänka på!

Först och främst är en bra produkt är faktiskt viktigt för att få samarbetet fungerar bättre. Tror en influencer tror på en produkt kommer deras inlägg reflektera det, vilket kommer kännas av från deras publik. Det är också lättare att locka till sig fler & bättre influencers om man har en kanon-produkt. Eftersom de lever på sitt rykte, bryr de sig väldigt mycket om sitt eget varumärke och är rädda för att marknadsföra dåliga produkter. 

En bra match med influencers publik är också A och O! Du kan hitta en superbra influencer som är jätteduktig och verkligen bryr sig om att pusha ditt företag. Det lönar sig dock inte om deras följare eller tittare inte är intresserade.
Försök att få en så klar bild som möjligt av vad deras publik är intresserade av! Du kan läsa kommentarer, tänka över vilken kategori deras innehåll är inom, försöka lista ut vilken ålder pubilken är etc. Oftast känner de själva sin publik bäst - var inte rädd att fråga.

Det är viktigt att du kommer ihåg att det är influencern som kan sina följare bäst, inte du. Pusha dem inte att göra något de själva inte tror kommer fungera eller något de inte är bekväma med. Det har bara chans att förstöra relationen och deras följare eller tittarna kommer troligtvis känna av att det inte är genuint.

Beskriv också tydligt innan ni börjar ert samarbete vad ert mål är att få ut av kampanjen. Diskutera hur inläggen tas upp och försök få din influencer att visa att hen tror på produkten i sina inlägg eller videos. Försök få dem att göra en riktigt bra sälj-pitch, men kom ihåg - på ett sätt de är bekväma med som känns genuint.

Tänk också efter, kan ni göra något roligare än ett vanligt Instagram inlägg? Försök sticka ut! 🙌

Risker med att arbeta med en influencer 🚨

Kolla alltid igenom en influencers tidigare innehåll och få en bild av både personen och hur deras publik (följarna/tittarna) är. Hamnar de i blåsväder finns det risk att ditt företag åker med, vilket du såklart vill undvika.

En annan risk är såklart att dina pengar inte leder till något. För att undvika det bör du se till att personen du jobbar med är seriös, att ni kommer överens om hur det ska gå till och att båda känner sig okej med hela arrangemanget.

Hur kontaktar jag en influencer? 💌

Det börjar såklart med att hitta dem, vilket är enkelt. De är ju kända!

Gå till Youtube, TikTok, Instagram eller någon av de andra plattformarna och sök efter innehåll som matchar ditt företag. Säljer du fiskeprylar skulle du kunna söka efter recensioner på fiskespön, har du en restaurang kanske du kan söka efter någon som gör Muk-Bangs eller har ett matkonto på Instagram.

Summa summarum - sök efter innehåll eller publik som stämmer överens med det du säljer.

Sen är det enkelt! Skriv bara ett meddelande till influencern på själva plattformen eller skicka ett mail (helst mail, det känns mer professionellt). Presentera ditt företag enkelt och snyggt och fråga om dem är intresserade av ett samarbete!

Ibland kan du stöta på en influencer som samarbetar med en marknadsföringsbyrå. De kan hjälpa till med hur betalningen ska se ut förenkla samarbetet, men försök att få dem att prissätta på ett mer utvecklat sätt än efter antal följare. Glöm inte - fråga om statistik från tidigare arbeten!

Tips till småföretagare för influencer-samarbeten 💡

Sammanfattningsvis tittar vi på lite generella tips som kan hjälpa alla småföretagare.

Mitt råd är att du fokuserar på micro influencers eftersom kostnaden per inlägg är mindre och det har visat sig att de oftast presterar bättre än större influencers, i förhållande till sin storlek. 

Tänk också på om du vill ha ett längre eller kortare samarbete. Ett längre samarbete betyder trygghet & en fast inkomst för influencern, vilket gör att du ofta också har möjligheten att förhandla ned det totala priset. Det är såklart en risk att direkt knyta upp sig en längre tid, så förslagsvis börjar du istället med ett kortare för att se vart det leder. 

Titta också noga igenom deras tidigare inlägg och videos för att förstå deras följare eller tittare innan du startar samarbetet. Även om influencern är jätteduktig och gör allt den kan för att skapa så bra video eller inlägg som möjligt, spelar det inte så stor roll om det träffar helt fel publik. Se till att ditt företag matchar!

Företagslån för influencer marknadsföring

Jag vill också passa på att tipsa om företagslån från oss på Qred! Du kan använda ett företagslån till att finansiera din influencer marknadsföring eller för andra investeringar. Ansökan är enkel, säker och tar bara 1 minut. Klicka här för att läsa mer.

Det var allt för den här gången! För rätt företag kan influencer marknadsföring vara ett otroligt effektivt sätt att öka sin kännedom och försäljning. Se bara till att göra lite undersökningar innan du startar ett samarbete, så kommer det nog gå kanon. Lycka till!

/Andreas

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil