Hur ska en chef vara? 7 enkla tips

16/10/2017
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Idag, 16 oktober, är Alla Chefers Dag. Så se till att gratulera chefen på sin dag - det ska vi göra. Men hur ska en bra chef vara? Vi frågar VD Emil Sunvisson och listar därefter hur en bra chef ska vara.

Hur ska en bra chef vara?
Bra fråga! Jag skulle kunna prata hela dan, men väljer tre saker:
Vision - Titta framåt och ligga steget före - se till att företaget utvecklas och inte blir stående.
Kommunikation - Fånga upp idéer och problem - prata ofta med dina medarbetare för att både förstå och förklara.
Mål - Var ska företaget? Sätt upp tydliga och konkreta mål, förankra, visa och följ upp!

Vad är det vanligaste felet man gör som chef?
I början är det lätt att vara osäker. Det finns så många som har mer erfarenhet och bättre kunskap. Men ingen känner ditt företag lika bra som du. Tro inte på alla experter och olyckskorpar. Lita på din inre kompass och våga tro på sig själv.

Hur gör du för att utveckla dig själv och inte bara fokusera på andra?
För mig funkar motion bäst. Ju längre desto bättre, och helst ensam och helst utomhus. Tankar kommer och går, både om jobb, familj och annat. Då hinner jag tänka igenom beslut, och vad som behöver ändras både på kort och lång sikt.

7 enkla tips för att bli en bättre chef

 1. Motivera
  Chefer, eller ledare, ska motivera sina anställa och precis som en coach i idrott lyfta sina spelare.
 2. Delegera
  En klassiker. Men en chef som inte kan delegera leder ofta till att ingenting blir gjort eller att de anställda inte känner att de äger uppgiften i fråga. Många uppger att de tycker att en chef som inte kan delegera är sämre än en chef som inte kan motivera.
 3. Kommunicera
  En god ledare pratar inte bara utan lyssnar minst lika bra som han eller hon pratar. För att låna ett ordspråk från USA så vill man att en chef ska "walk the talk". Det betyder ungefär att man ska leva som man lär och inte bara häva ur sig saker som man inte själv gör.
 4. Fatta beslut
  Kommunikation och att få alla delaktiga i all ära men ibland måste chefen bara sätta ned foten och ta ett beslut. Man kan inte fråga hela företaget om alla beslut och ibland blir folk missnöjda. Det är bara så det är.
 5. Leda sig själv
  Den bästa chefen leder inte bara sitt team, avdelning eller företag utan även sig själv. Att vara mänsklig och att göra fel får bara alla att respektera chefen ännu mer.
 6. Skilja på sak och person
  Den chef som kan skilja på sak och person kommer att lyckas. "Det är inte fel på dig. Det är fel på det du gör." Kan man förmedla det så skapar man en miljö där personer vågar mer och ibland göra fel men inte bli alltför deppiga över det utan går vidare mot nästa uppgift.
 7. Fokus och resultat
  Det blir aldrig slentrian eller bara en ny måndag, en ny vecka eller en ny månad med samma innehåll och resultat som tidigare. En bra chef sätter upp mål och delar med sig av det med alla på företaget. Ett enkelt sätt är att använda verktyg som Klipfolio och att visualisera resultat och mål på en skärm för att alla ska ha koll och känna sig delaktiga.
 8. Samtal
  Vilken chef vill du vara? Vilka egenskaper vill du ha hos en chef? Ett inbokat eller spontant utvecklingssamtal kan vara nyckeln till framgång. Ni behöver inte avsätta en timme, ta 15 min vid kaffekokaren på stående fot.

Hoppas att du har lärt dig något om hur man ska vara som chef eller vad man bör förvänta sig av en god ledare.
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil