Hur lyckas jag med min försäljning?

9/4/2019
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Det finns såklart lika många olika typer av försäljning som det finns lösningar för att få till “ett sälj”. Syftet med det här inlägget är att ge dig en djupare inblick i hur du kan anpassa försäljningen för just din situation och förhoppningsvis inspirera dig till att testa något nytt och bryta lite gamla mönster. Eller vem vet - kanske bara förädla det du redan gör?

Personlig försäljning

Personlig försäljning kan vara dyrt, men väldigt effektivt! Den här typen av försäljning passar bra för produkter som innehar någon form av komplexitet. Det handlar ofta om att en person som ska använda sig av något verktyg eller hjälpmedel för att beskriva produkten eller tjänsten, som t ex en presentation, demo, video eller liknande.

Det allra mesta av försäljningen som sker B2B (Business to Business) sker genom personlig försäljning. Att man får en egen säljare som man alltid kan ringa eller kontakta vid problem eller för att göra nya köp.

Cold calling eller en första kontakten

Den första kontakten kan vara läskig för en försäljare. Man vet inte riktigt vad som väntar på andra sidan luren eller mötesbordet. Det är ofta för att man är rädd för att bli dömd på förhand, under första intrycket eller att få ett nej.

In store

Den personliga försäljningen i butik har gått åt två olika håll. I de allra flesta branscher och butiker har den minskat för att skära ned på personalkostnader och för att mycket av försäljningen har övergått till online. En annan anledning är att man har lyckats hitta sätt att automatisera processen för kunden, som t ex H&M i Täby Centrum som implementerat självskanningskassor i butiken. Enligt Amanda Larsson på H&M vill man ge kunderna förbättrad service genom att erbjuda flera betalningssätt och förkorta tiden man som kund tillbringar i en kö.

En annan del av butiksvärlden har gått åt andra hållet där man utökar personalstyrkan i butik. Det här gäller främst premiumvarumärken, ska tilläggas. Som t ex något av de exklusiva varumärkena som ligger kring Stureplan i Stockholm och har en person som öppnar dörren, en annan som erbjuder något att dricka och en tredje som undrar om de behöver hjälp med något. Många har dessutom en person som tar betalt och en annan som sköter inslagning och leder kunden ut ur butiken.

Online

I e-handelns begynnelse handlade man av ett företag. Ett varumärke. Idag vill man vet mer om företaget och gärna veta men som står bakom företaget. Bilder på människor används mer och mer, samtidigt som man kan chatta med personer och få en mer personlig kontakt med företaget du ska handla av.

Som Story Engine har gjort här:

Personlig försäljning genom chat

Samtidigt kan t ex Stripe rapportera att krångel i kassan ökar i svenska onlinebutiker. Det försvagar med andra ord försäljningen som sker online. Dock så är fortfarande försäljning online framgångsrikt tack vare sin räckvidd och kostnadseffektivitet. Tänk bara på hela kundens köpresa när du säljer något online, så att hen inte upplever problem i t ex leveransen för att du har valt “fel” logistikleverantör.

Telemarketing (telefonförsäljning)

Klassisk telefonförsäljning när man ringer s k “kalla samtal” börjar dö ut, framför allt B2C. För B2B lever det fortfarande vidare för annonsförsäljning och leverantörer till företag. Som egenföretagare kan det vara kostsamt för dig att ringa kalla samtal till potentiella kunder. Men är en enskild kund värd mycket för dig, så kan det vara värt mödan.

Social selling

Idag pratat man oftare om social selling. Det handlar om att bygga relationer i sociala kanaler och sammanhang. Det är väldigt vanligt bland B2B-försäljning att verka inom kanaler som t ex LinkedIn för att nå kunder.

Tips! Läs mer i artikeln Vad är social selling?

Sälja på en mässa

Man kan också ställa ut och sälja sin produkt eller tjänst på en mässa. Man kan säga att det är en modern typ av torghandel. För en del företag är mässor de viktigaste dagarna på hela året och en dålig mässa eller dag på en mässa kan vara förödande för årets totala resultat. På samma sätt kan en bra insats vara guld värt för företag.

Offerten

Säljer du någon större produkt eller tjänst som oftast också är dyrare är det vanligt att man lämnar en offert till sin potentiella kund. Alla offerter är däremot inte perfekt utformade, både till den säljande delen och till det som enligt lagar och regler ska finnas med.

Tips! Läs artikeln Så skriver du en offert som säljer!

Din kunds köpresa - kanske det viktigaste att tänka på!

Försäljning och marknadsföring i all ära, men har du inte tänkt på kundens köpresa kan du lika gärna slänga pengarna eller tiden i sjön. Det finns klassiskt sett nio olika delar i en kundresa och det gäller för dig att identifiera var i processen just din kund (eller potentiella kund) befinner sig för att möta dennes behov. Din kund kanske är i jämförelsefasen i sin köpresa och då vill hen inte få en annons om att köpa produkten. Då skulle det, om möjligt, passa bättre med innehåll om t ex varför man ska välja produkt X istället för produkt Y. Läs om våra fördjupade tips i artikeln som vi länkar till nedan för att bli mer kostnadseffektiv och träffa rätt i din försäljning och marknadsföring.

Tips! Läs artikeln Kundens köpresa

En kundservice som säljer

Visst, en kundtjänst ska vara till för kundens frågor, men vad är det som säger att en kundtjänst inte kan agera försäljare? Med rätt metoder och knep kan man snabbt skapa ny- och merförsäljning genom sin kundtjänst. Allting handlar egentligen om hur du kan få nöjdare kunder.

Tips! Läs artikeln Så skapar du en kundtjänst i världsklass!

Det finns såklart tusen andra tips och tricks för hur man kan lyckas med sin försäljning och skapa mer intäkter. I det här inlägget hittar du några av dessa men framför tips på länkar till andra inlägg som går in mer på djupet kring varje ämne. Vi på Qred önskar dig ett stort lycka till med din försäljning och hoppas att du väljer oss som finansieringspartner om du ska investera i varulager, marknadsföring eller något annat till företaget.

Lycka till!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil