Hur har Sverige påverkats av värmen och torkan?

4/8/2018
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

April och maj var starten på en rekordvarm vår och sommar. Men inget gott som inte har något ont med sig - förutom en rekordvarm sommar är det även en rekordsommar för konkurser. Totalt gick 545 företag i konkurs, endast under juli månad. Det är en ökning med 48%, jämfört med förra årets 369 företag och förra rekordsiffran på 462 år 2002, enligt en rapport från Creditsafe i Dagens Handel.

Under året har hela 3 674 aktiebolag fått gå den mörka vägen till mötes - mot en konkursansökan. Det är en ökning med 6% och den största konkursen under sommaren, sett till omsättning, hade 42 anställda.

Vilka drabbas hårdast?

Det är främst jord- och lantbruk som påverkas av hettan och torkan. Efter samtal med en kund, uppger han att priset på ensilagebalar (balar av hö) har gått från 3-4 kr/kg till ca 14 kr/kg. Situationen har därför blivit ohållbar och många bönder tvingas till slakt, men långa väntetider hos landets slaktare har lett till att svartslakt. Att slakta svart är olaglig och bestraffas med vite, ofta flera tiotusentals kronor. För att göra böndernas cirkel ännu värre, har grillförbundet påverkat köttförsäljningen i landet. Det finns i dagsläget inga exakta siffror för detta, men det kommer under hösten.

En annan industri som har drabbat är detaljhandeln, framför allt modebranschen. Få shoppar kläder under den här sommarens värmebölja.

Man kan ju tro att landets nöjesparker som Gröna Lund, Skansen, Liseberg, Kolmården, m.fl lever och frodas i solen. Tvärtom, det är helt enkelt för varmt för att spendera en dag i en nöjespark. Siffror pekar på att Gröna Lund har tappat upp emot 50 000 besökare den här sommaren, jämfört med förra sommaren. Däremot har många nöjesparker sett ett ökat tryck under kvällstid, som t ex under konserter.

Förutom vissa företag drabbas äldre, sjuka och unga barn hårt av värmen och fuktigheten. Torkan har också lett till rekordlåga grundvattennivåer,vilket påverkar hela samhällen och hushåll med egna brunnar. I Sverige beräknas det inte bli ett problem, men i sydeuropeiska länder kan tyngre trafik få problem när temperaturerna väntas stiga över 40-45 grader, då asfalten blir mjuk och okörbar. Dessutom väntas mobilnätet sluta fungera, tillsammans med hushålls air conditioning, och sjukhus kan bli överbelagda.

Vilka har gynnats av solen och värmen?

Restauranger, barer och caféer. De allra flesta med en uteservering. Vårens ishockey-VM, fotbolls-VM och fina väder har gjort att svenskar och turister har tagit sig ut för att äta en bit mat och avnjuta någon svalkande dryck. Många större städer har sett ett ökat tryck på vardagar, vilket har gett ett välkommet klirr i kassan. Har man velat skapa tillväxt i sitt företag, så har en uteservering varit en god investering just de här månaderna.

Hur skyddar jag mig mot värmen?

  1. Spola händer och fötter i kallt vatten en gång i timmen.
  2. Frys in PET-flaskor fyllda med vatten och låt en fläkt blåsa mot dem. Samma princip går att anamma med frysta handdukar.
  3. Lägg en kylklamp eller fryst handduk i nacken eller pannan. Tänk på att skydda huden mot direkt kyla! Använd tyg mellan det kalla och din hud, som t ex en tunn kökshandduk.
  4. Fukta handdukar eller ditt sommartäcke med en blomspruta och lägg det i frysen. Ta fram det när du ska sova.
  5. Håll persienner och gardiner ned- och fördragna. Det håller solen borta och kan svalka ditt hem.
  6. Klä dig i rätt material, som t ex linne.
  7. Undvik de varmaste timmarna. Ofta när solen står som högst på himlen, mellan ca 12-16.
  8. Jobba hemifrån eller från en plats som är sval, som t ex ett café med AC.

För varmt på jobbet - vad gör jag?

Det finns lagar och regler kring hur arbetsmiljön ska vara på din arbetsplats. Däremot finns det inga exakta gränser för temperatur. Är det inte du som äger lokalen är det hyresvärden eller fastighetsägaren som ansvarar för arbetsmiljön. Läs mer på arbetsmiljöupplysningen.

Produktiviteten tar skada

I extrema låg- eller högtemperaturer tar produktiviteten skada. Följ de 8 tipsen ovan och läs även de tips som finns i artikeln Öka produktiviteten hos dig och dina anställda - 15 tips!

Stort lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil