Gratis verktyg och appar för att göra riktigt vassa listor

29/9/2020
6
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
6
minuter

Personligen älskar jag listor. Det tar mig genom mina uppgifter under arbetsdagen, när jag handlar efter jobbet, när jag skriver önskelistor och finns där när jag klickar på artiklar i sociala medier och läser nyheter.

Så jag tänkte att det var dags för en artikel om att vilka verktyg som man kan använda för att göra listor och några generella tips på vägen. Självklart är artikeln om listor i listformat!

Spoiler!

Den är utan inbördes ordning. Vilken som är bäst är helt enkelt upp till användaren - dig!

Trello

Det här verktyget är kanske inte bäst lämpat för dig som behöver något att skriva handlingslistor med. Trello är ett fantastiskt användbart verktyg för att skapa listor för flöden, processer och annat enligt Kanbanmetoden. Du kan med andra ord använda den för att lista saker i “Att göra”, “Pågående”, “Klart” eller liknande.

Asana

Med Asana kan du skapa enklare att-göra-listor, koppla dem till projekt, lägga till bilder, visualisera uppgifterna i en kalender och mycket mer. Det bästa med Asana är att det är enkelt att komma igång med ett relativt avancerat verktyg.

Monday

Min personliga favorit är Monday. Med Monday kan du skapa dina egna tavlor och listor eller använda dig av någon av alla deras mallar. Du kan vara otroligt avancerad eller barnsligt enkel när du använder verktyget. Jobbar du i team är Monday fantastiskt för kollaboration med funktioner som kommentarer, tagga användare, bjuda in till tavlor, etc.

Wunderlist

Wunderlist är ofta en favorit i App Store. Ett snyggt utseende, möjligheter att samarbeta med kollegor, lägga till anteckningar, dokument, bilder och mycket mer gör att listorna går från att vara just en simpel lista till något helt annat.

Evernote

De som använder Evernote fullt ut uppger att de lever sina liv genom Evernote. Det här är en tjänst där du kan skriva ned idéer, spara bilder och filmer, dokument och sajter. Vill man samla sitt digitala liv på ett ställe är alltså Evernote en stark kandidat till den rollen.

Google Tasks

Google Tasks är så nära man kan komma ett klassiskt system med PostIT-lappar i digitalt format. En stor fördel är dock att det är integrerat i gränssnittet för Gmail och då visas den varje gång du loggar in. En annan fördel är att du kan koppla tasks eller uppgifter till event i din kalender (om du använder Google Calendar). Google Tasks finns också som app till din mobil och är otroligt avskalad och enkel i jämförelse med sina kollegor i den här listan. Värdesätter du kopplingen mellan mail, kalender och att kunna skapa enklare listor mer än att kunna göra avancerade listor så är Google Tasks rätt för dig.

Värt att notera är att Google har en annan lösning, Keep, som också fungerar bra för snabba anteckningar och listor.

Any.do

Any.do är appen för dig som älskar att bli påmind om saker - varje dag, vecka eller månad. Det bestämmer du själv! Du kan med andra ord lägga upp arbetsdagen, arbetsveckan eller månaden efter de uppgifter som du matar in och blir påmind om någon uppgift närmar sig deadline. Sen ska man inte skoja bort den endorfinkicken man får av att bocka av saker i appen allt eftersom att man bli klar med dem. För mobil finns Any.do för både iPhone och Android, men endast som tillägg till webbläsaren Chrome.

Things

Ytterligare en app, Things, som gör dina listor enkla att skapa, dela, kategorisera och göra sökbara. En bra app, helt enkelt!

Kanbanflow

Dela in listorna i olika statusar eller kategorier och flytta sedan korten på “väggen” efter vilken status som respektive uppgift eller listobjekt har. Följer samma metod som Trello, Monday, m fl. Kanbanflow fungerar som ett enklare alternativ till Jira.

Todoist

Har du många olika listor? Nej, alltså - MÅNGA olika listor? Då är Todoist perfekt för dig! Här kan du dela in dem i olika grupper för arbete, projekt, privatliv, etc. En bra funktion är möjligheten att skapa avancerade filter för att lägga till deadline eller märka upp saker med “Viktigt!”.

Verktyg som kan hjälpa till att skapa bra listor eller spara tid

TextExpander

Detta är en textbank där du kan samla alla dina skrivna texter som du skriver om och om och om igen. Som t ex säljmail eller liknande. Döp varje specifik text med ett enkelt kodnamn och sedan knappar du helt enkelt in koden i det program som du använder och hela texten matas in. Magiskt!

Focus Booster

Som en digital äggklocka. En timer som säger till när du ska ta en paus.

Be Focused

Väldigt lik det ovan nämnda verktyget. Finns som app till Mac och du kan ställa in arbetstid och paustid för att kunna arbeta mer fokuserat under en bestämd tidsperiod. Läs mer om att använda timer och Pomodorotekniken. Vi pratar dessutom om produktivitet, effektivitet och metoder i podcastavsnitten om timer och Podorotekniken. De kan du hitta i vår Qredcast.

Pocket

Vill du ofta spara artiklar till senare? Bra! Då har vi ett appförslag för dig. Med Pocket kan du spara artiklar direkt från din smartphone, surfplatta eller dator. Du kan dessutom lägga till taggar för att kategorisera och filtrera dessa efter sökningar.

Tips!

Läs artikeln om hur du kan öka produktiviteten hos dig och dina anställda.

Tyckte du om den här listan? Då kanske du gillar vår lista med 25 appar som hjälper dig i ditt företagande eller listan med de bästa apparna för bilen?

Förslag på fler appar eller verktyg? Maila mig på christian.billing@qred.com

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil