Framtidens marknadsförare kan vara ingenjörer

21/1/2020
5
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
5
minuter

Att kunna leverera det kunden efterfrågar är lite av kärnan i företagande. Men hur gör man detta bättre än andra företag som är verksamma inom samma bransch? Inom en överskådlig framtid är det inte otänkbart att investeringar i ingenjörskunskap eller till och med hjärnforskning krävs för att stå ut i konkurrensen.

Inom marknadsföringen är något av det första man får lära sig de 4 P:na: Plats, Produkt, Pris, Påverkan. Dessa innebär att man ska nå ett idealiskt pris på en produkt, vilken ska säljas på rätt plats och med rätt påverkan. Komponenterna är framförallt omskrivna i den moderna marknadsföringens fader Philip Kotlers böcker. Dessa komponenter kan mycket väl anammas även på tjänster, även om Kotler också nämner tre F som gäller för tjänster: Fast, Flexible & Friendly (snabbhet, flexibilitet och vänlighet).

Uppfyller man dessa komponenter till 100 % har man troligen världens mest välmående företag, men som med allt i livet är det bara föränderligheten som är konstant. Att något av dessa 4 P:n är rätt idag betyder inte att det är det imorgon. Hur går vi då till väga för att optimera dessa komponenter? Ja, troligen är det i många fall gissningar eller magkänsla som styr. Och i det närmaste lika många fall gör man dessa väldigt sällan och i vissa fall bara en gång.

Besluten i de frågor man ställer sig för att avgöra värden på 4P bygger i bästa fall förmodligen på egen erfarenhet, marknadsundersökningar, resultat av tidigare försäljning, vad konkurrenter gör etc. Detta är processer som är tidskrävande om de görs grundligt och de kräver troligen en mänsklig hjärna för all data som ska bearbetas.

AI och datadriven marknadsföring

Något som ligger i ropet idag är AI och datadriven marknadsföring. Med en effektiv, mer korrekt process utan mänskliga fel och dessutom i rätt tid ska kunden påverkas till att köpa just din produkt eller tjänst. Uppgifter som är väldigt komplexa eller tvärtom väldigt enkla är tänka att lyftas från människa till dator.

Vad krävs och vad kan jag som företagare göra?

Oavsett hur du går framåt behöver du tillgång till data, vilken är input till de algoritmer som ska hjälpa till med dina marknadsföringsbeslut. I takt med att priser på hårddiskar minskat har möjligheterna att spara stora mängder data ökat.

Datat som används som input är ofta numeriska fakta och kan komma från flera källor, ex. filer eller databaser kopplade till system du redan har. Det kan vara system som samlar data om beteende och konvertering på en hemsida, CRM-system, ERP-system. Det kan också vara data som sparas från sensorer i maskiner och utrustning, bilder och videos och mycket mer.

I korthet och utan att gå in i djupare detaljer är den vidare processen som följer: Datat behöver bearbetas exempelvis genom normalisering så att värden kan ställas i relation till varandra och få en starkare innebörd. Därefter kommer träningsfasen där datamodellen ska genereras genom att använda data. Slutligen har man en modell som ska kunna leverera förutsägelser, vilken iterativt trimmas med ny data som flödar genom processen.

Exakt vad man ska titta på är beroende på ert företags storlek och vad ni säljer. Exempel på vad datadrivna markadsföringsvertyg kan göra:

  • Rikta marknadsföring, exempelvis genom e-mail till existerande och potentiella kunder med relevant, personaliserad information vid rätt tillfällen.
  • Autonoma annonsköp exempelvis på Google Adwords eller hos Facebook, som med tiden optimeras för bäst ROI.
  • Textanalys och innehållsmarknadsföring, t.ex. genom att analysera vilken typ av innehåll en text bör ha för att hamna högt i Googles sökresultat.
  • Produktrekommendationer - Om du köpt det här, kan du vara intresserad av det här.
  • Kundservice, tex. chattrobot som också kan vara röstbaserad med Alexa eller Siri.
  • Sätta priser på produkter och tjänster dynamiskt.
  • Hålla koll på vad konkurrenter gör.
  • Hålla koll på trender i din bransch.

Hur går jag vidare som företagare?

Det kan tyckas komplicerat att ens förstå AI och datadriven marknadsföring men ett inledande steg och lite tid kan öppna upp för nya tankar och idéer och göra att företaget tas till en ny nivå. Börja i liten skala och med billigare eller enklare egenutvecklat verktyg.

Väljer du att skala ut din datadrivna marknadsföring kan det behövas en större investering i både tid och pengar och kanske till och med kunskap inom datavetenskap eller i hjärnans system. Vill man gå vidare med AI och datadriven marknadsföring är det med stor sannolikhet oavsett någon form av investering som behöver göras för att få ett konkurrenskraftigt system. Att anpassa sin marknadsföring för framtida flexibilitet och snabbhet kan betyda en större initial kostnad, som kan löna sig i längden.

Söker du kapital för att göra en investering i din marknadsföring och artificiell intelligens kan en intelligent första steg vara att jämföra företagslån, exempelvis hos Kreditkoll. Där finner du bl.a. Qred som ett smart val för finansiering. Har du en riktigt smart idé kan det vara en tanke att ansöka om stöd hos Vinnova som har fått i uppdrag av Regeringen att accelerera innovationsarbetet inom AI.

När du känner dig redo tidsmässigt och finansiellt kan du kika på system ni redan har, system som finns att köpa eller om ni vill utveckla ett eget system.

Existerande system

Kanske har man idag ett CRM- eller ERP-system från någon större leverantör som har forskat och utvecklat funktionalitet inom AI. Det är inte ovanligt att de kallar denna funktionalitet för Insights (insikter). Det kan då vara värt att lägga tid på att undersöka detta för att se om det är något som kan bidra med nytta till just ert företag.

Köpa nytt system

Det finns många nya företag som utvecklat specialiserade system med AI. Det kan handla om chattrobotar, röststyrda robotar, analysverktyg etc. Boka tid hos dessa och be om demonstration. Kanske dyker det upp någon oväntad ögonöppnare.

Utveckla eget system

Det kan också vara så att man ligger lite längre fram i planerna med sin AI-marknadsföring. Kanske har man specifika idéer som inte täcks av det som redan finns att köpa på hyllan eller kanske är de existerande onödigt komplicerade och överarbetade. I dessa fall kanske man vill investera i en egen utveckling av ett AI-system eller åtminstone något i närheten.

Lycka till!

Det här inlägget är skrivet av Björn Bosell på Beck Solutions som driver sajten Kreditkoll. Frågor kring innehållet besvaras enklast genom att maila Björn på bjorn@becksolutions.se

Björn Bosell på Beck Solutions

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil