Företagare? Kombinera jobbet och semestern!


Just när det här skrivs är det en rekordvarm försommar med sol och värme, men vi vet alla att det kommer att komma en blåsig höst och en snöig vinter. En väldigt lång och kall vinter. Därför kan det kännas lockande att driva sitt företag från en plats där du har sol och värme året om. Eller så är det just snön du söker för att upptäcka drömmigt pudriga skidbackar och bergstoppar? Med dagens teknik är det möjligt och beroende på vilken bransch du verkar inom så kan du, med några enkla tricks och ändringar, driva ditt företag och ha semester - samtidigt!
Gör en analys av ditt företag
Man måste inse att alla företagare och individer kanske inte kan ta med sig företaget utomlands. Man kan tänka sig att en snickare med lokal förankring inte kan göra samma sak i ett annat land, men det kan du! Det handlar bara om hur du förbereder dig inför resan. Det är klart att om du har ett företag med en digital touch eller är en e-handlare, så kan det bli mer smärtfritt att driva företaget utomlands än om du är beroende av att interagera med den lokala miljön. Första steget är oavsett bransch och inriktning att göra en analys.
SWOT-analys
En klassisk modell för att driva projekt eller analysera om man ska t ex starta ett företag är att göra en grundlig SWOT-analys.
Strenghts
Vilka styrkor har ditt företag och idé att flytta utomlands under en längre period?
Weaknesses
Vilka svagheter har ditt företag och idé att flytta utomlands under en längre period?
Opportunities
Vilka möjligheter finns det för dig och ditt företag? Kan det öppna nya dörrar för dig?
Threats
Vilka hot finns det för dina planer?
Ett bra grepp kan vara att lägga ut ett stort papper och rita upp ett stort plustecken och fylla i styrkor, svagheter, möjligheter och hot i varsin kvadrat. Studier och undersökningar visar att nio av tio uppger att de har blivit lyckligare och sex av tio uppger att de faktiskt tjänar mer. Det kan bero på att intäkterna förblir detsamma men kostnaderna är lägre än i Sverige. Väljer du till exempel något asiatiskt land är det ofta billigt med kost och logi.
Jag har barn. Hur gör jag?
Har du barn som är i förskoleåldern kanske det funkar med att du och/eller din partner arbetar hemifrån eller helt enkelt är hemma med barnen. Någon av er kanske har sparat ihop föräldradagar att ta ut? Har ni äldre barn och ska vara borta under termin eller läsår så finns det svenska och engelska skolor utomlands där man kan placera sina barn. Tänk även på de erfarenheter och kunskaper om främmande kulturer som dina barn kan få av ett sådant äventyr.
Svenska nomader
Det finns ett nätverk för svenska nomader som vill sprida kunskap om hur man kan bli en digital nomad. De har skapat en mötesplats och plattform för personer som söker svar på försäkringsfrågor, bolagsformer, skatter, etc. Enligt grundarna av Svenska Nomader så kan det vara en utmaning att förklara för folk att man har kontoret utomlands, särskilt om du fortfarande säljer eller har verksamhet i Sverige. De förklarar att ett arbete är något man gör, inte en plats. Viktigast är att kommunicera ut varför du gör det och att det inte kommer att påverka dem negativt.
Tips! Läs mer om Svenska Nomader
Bli en digital nomad
Idag finns det goda möjligheter att verkligen få leva ut som en digital nomad. Oavsett om du är frilansare, chef över ett team eller annat så kan du t o m öka din produktivitet genom att förlita dig helt och hållet på de digitala verktyg som finns. Ta hjälp av Slack, Monday, Trello, etc. Du finner fler tips på verktyg längre ned i artikeln. Så spill inte tid på att hänga vid kaffekokaren på kontoret, ge dig ut i världen och öka din produktivitet!
Tips! Läs artikeln Öka produktiviteten hos dig och dina anställda
Skatter, försäkringsfrågor, bolagsformer och skatter
Just skatter och socialförsäkringar är upplagt för feltolkningar och risk för att bli dubbelbeskattad. Dessutom är ansvaret ditt att se till att det blir rätt. Det görs alltid individuella bedömningar så se till att ta reda på vad som gäller för just din situation.
Okej, jag har bestämt mig. Hur gör jag nu?
Känner du dig inspirerad och bestämt dig för att satsa på att driva företaget utomlands? Då kan det vara bra att ha en checklista, men vi menar inte en lista för vad du ska packa för kläder. Här följer våra 8 tips för att komma närmare din dröm:
- Sätt upp SMARTa mål.
Det är viktigt att sätta mål. Ett sätt kan vara att sätta mål som följer modellen nedan. Ett annat sätt är att ställa frågor till dig och din eventuella partner och familj. När, var, hur, vem, etc?
Specifikt, tydligt, konkret.
Ju snävare det är desto effektivare.
Mätbart, tid, kvantitet och kvalité.
Hur länge ska jag vara borta? Ska min familj vara med under hela perioden?
Accepterat.
Jag vill göra det. Min familj vill göra det.
Realistiskt, möjligt.
Är det ekonomiskt möjligt? Funkar det för min familj? Kan jag driva min verksamhet från ett annat land?
Tidsbestämt, realistisk tidsram och plan.
När ska jag åka? Kortsiktiga och långsiktiga mål. - Mobil
Kolla om du kan behålla ditt svenska abonnemang i det land du ska till. Kanske finns det något annat som är billigare/bättre än ditt befintliga? Har du en operatörslåst telefon kan du behöva låsa upp den så att du kan använda lokala SIM-kort. - VPN
Kopplar du upp dig över trådlösa nätverk, som t ex ett café eller ett hotell, finns risken att någon obehörig kommer åt din dator. Använder du en VPN-tjänst så krypteras internettrafiken. - Dator
Se till att ha en bra dator som du, med eller utan adapter, kan koppla in i en fast Internetanslutning. Vissa platser har begränsade tekniska möjligheter och då kan det vara bra att ha ett eget mobilt bredband. - Bli en cloud-företagare
Släpa inte på externa hårddiskar eller spara allt lokalt på din laptop. Se till att spara saker i molntjänster som du dessutom kan dela med dina kunder eller kollegor på ett enkelt sätt. - Kommunicera med kunder och kollegor
Du bör prata med dina kunder och kollegor och du ska ta steget att arbeta utomlands. Det kan vara tidszoner eller andra faktorer som i deras ögon försvårar arbetet för er. Då kan det vara bra att vara förberedd och visa på några positiva effekter av dina planer. - Gör tråkig research
Du kanske hellre söker efter de bästa restaurangerna och stränderna i det landet du ska till. Missa inte den tråkiga researchen! Försäkringsfrågor, bolagsformer, skatter och annat som rör din privata och företagets vistelse i ett annat land. - Digitala verktyg
Bli strukturerad och effektivisera ditt arbete med verktyg som Foursquare, CoWorker, Work Hard Anywhere, Workfrom, Dropbox, Google Suite, etc. Det finns flera grupper på Facebook som du kan gå med i och få hjälp och råd.
Foursquare är en app och en webbtjänst där du kan hitta de bästa platserna att äta, dricka, shoppa, besöka och arbeta från. Ta hjälp av de 50 miljoner användarna för att maximera din resa!
Coworker är en plattform för att arbeta tillsammans med andra och få tips om var man kan arbeta över hela världen. Få tips av de 10 000 användarna om var man kan arbeta tillsammans i 115 länder.
Work Hard Anywhere är en community för kreativa, frilansande entreprenörer som vill arbeta utanför de stora kontorslandskapen.
Workfrom är världens största community för tips där man kan arbeta trådlöst och från distans.
Dropbox är en utmärkt tjänst för att spara filer i molnet. Det finns en gratisvariant och en betalvariant som reglerar storleken på kontot.
Google Suite är perfekt för att skicka mail, organisera din kalender, dokument, filer och att använda videofunktionen Google Hangouts.
Skype är perfekt för videosamtal och något som används av allt från privatpersoner till stora företag.
Ta en kortare semester och ta med jobbet
Nu har du bättre koll på hur det är att arbeta utomlands. Vårt råd är att lyfta luren och ringa Skatteverket och andra myndigheter för att ta reda på hur det skulle påverka just dig och ditt företag. Ska du ta en semester i sommar så vet du ju att det kommer att kräva vissa stunder av arbete från din sida. Kolla mailen, svara på samtal eller annat. Därför kan det vara bra att vara förberedd.
Tips! Läs artiklarna Så förbereder du dig inför sommaren och Semesterlagar, semesterlön, semesterersättning och semestertillägg
Lycka till med ditt företagande!
/Teamet på Qred