Så kan du som företagare hjälpa till under krisen i Ukraina

8/3/2022
3
minuter
Två händer räcker ut till varandra framför en blå himmel

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Uppdaterad: 08-03-2022

Vid tiden av publicering är det ett pågående krig mellan Ryssland och Ukraina. Ryska trupper bryter sig allt längre in i landet och förödelsen är katastrofal. 

Ukrainska medborgare och familjer har tvingats fly sina hem. Utan sina fäder, bröder, söner och män. Det är för att alla män mellan 18 och 60 år ses som krigsföra ska vara tillgängliga för militären. 

Välgörenhetsorganisationer uppger nu efter de första veckorna av insamling att man inte kan ta emot mer kläder och andra förnödenheter just nu. 

Det tar helt enkelt för långt tid och kostar för mycket pengar att ta hand om allt, sortera och transportera. 

Därför ber man nu istället om ekonomisk hjälp. 

🤝Välgörenhetsorganisationer som du kan stötta

Det finns otroligt många organisationer som på ett eller annat sätt verkar för Ukrainas och dess medborgares räkning. Här listar vi några. 

Ecpat

UNHCR

Röda Korset

Rädda Barnen

Amnesty International

Refugees welcome Stockholm

Ukrainian women’s association in Sweden

🇺🇦 Företag kan göra skillnad för Ukraina

Att företag har en stark kraft och enormt inflytande på länders ekonomi, vet vi redan. 

Sanktioner har redan inletts och det kommer att ha stor effekt på Rysslands ekonomi, både nu direkt och i framtiden. 

Om ditt företag har med Ryssland att göra, så kan det blir svårt för dig att bedriva din verksamhet. Det kan vara transporter, tillverkning och annat som inte kan ske som vanligt. Ett exempel är att Tullverket har betydligt längre handläggningstider för det som ska skickas till Ryssland. Räkna med längre leveranstider om ditt företag är en exportör av varor till Ryssland. 

Läs mer om sanktioner mot Ryssland, handläggningstider hos Tullverket, säkra din företagsinformation och mycket mer hos Verksamt

En bransch som kan få problem är jord- och lantbrukare som importerar lantbruksfoder från Ryssland, Belarus och Ukraina. Se därför över dina leveranskedjor och säkra ditt företags import och export. 

Läs mer hos Svenskt Näringsliv

Gör avdrag på skatten för gåvor till ideell verksamhet som privatperson

Sedan år 2019 är det möjligt att göra avdrag på skatten för gåvor till ideell verksamhet, dock inte som företag. 

Det stoppar såklart inte företag från att ge gåvor, det är bara att man inte kan göra avdrag för det. 

Företaget kan däremot skänka bort en del av utdelningen, om man fattar beslut om att skänka bort eventuell utdelning som man är berättigad genom aktieinnehavet. Då betalar du inte någon inkomstskatt på utdelningen, förutsatt att du ger bort den som en gåva. 

Mottagaren betalar i regel inte någon skatt. Gåvomottagaren ska betala eventuell inkomstskatt och kan därför vara helt skattebefriad. Kolla upp detta med din redovisningskonsult, revisor, jurist eller ta kontakt med vår partner Lexly, om du är osäker. 

Marknadsföring kan dock vara en gränsdragning i det här fallet. Om ditt företag får något i utbyte, så kan det räknas som en avdragsgill utgift. Då är det viktigt att det motsvarar värdet av det som man sponsrar med. 

🚶Gå ut på torget till stöd för Ukraina

Varje måndag kl 12:00 kan man gå till Norrmalmstorg och delta i en fredlig protest för att bekämpa det totalitära förtrycket. 

Läs mer om det i DN

Qred stöttar småföretagare i med- och motgång

Som entreprenörer förstår vi att det kan finnas toppar och dalar i ett företag. Perioder av svackor där man kan behöva ett tillfälligt tillskott eller tider av framgång där man behöver satsa på tillväxt. 

Oavsett vad du behöver, ett lån för att klara av en svacka eller en tillväxtkurva, ett kreditkort eller fakturatjänster - så finns vi på Qred här för dig. 

Och det har vi alltid gjort. Sedan starten år 2015 och genom pandemin har vi hjälpt tiotusentals företag med rätt typ av finansiering. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! 💙 💛

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil