Förbered företaget för efter corona (covid-19)

29/9/2020
4
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
4
minuter

Det kommer att komma en dag efter pandemin. Även om den dagen kan verka vara långt bort i tiden, så gäller det att ha en plan för hur man ska driva sitt företag när allting återgår till det normala.

Ett före och efter corona

Det kommer att finnas ett före och ett efter corona. Till skillnad från en del mer nationella eller kontinentala finanskriser kommer coronakrisen att vara världsomspännande. Många kommer att prata om vad man gjorde eller hur man levde före corona när det kommer till arbete eller annat och hur man lever efter pandemin.

Varför?

Jo, för att många har fått skifta inriktning. Småföretagare har gått i konkurs eller styrt om sin verksamhet och fått anpassa sig. Personer med anställning kan ha blivit uppsagda och fått söka sig efter nya utmaningar. Även om LAS har fått en anställd att känna sig trygg har pandemin gjort alla osäkra och under våren har vi fått se tusentals veteraner hos företag fått gå vidare till att söka nya arbeten.

10 tips under och efter coronakrisen

 1. Skjut på skatter och avgifter.
  Gå in och läs på Skatteverkets landningssida om information under corona för företag, föreningar och offentliga aktörer. Där finns det sektioner med frågor och svar för respektive bolagsform.

 2. Kan korttidsarbete vara ett alternativ för ditt företag?
  Driva Eget har gjort en fantastiskt fin sammanställning kring korttidsarbete (tidigare korttidspermittering). Läs vad du kan göra för att hitta rätt i regeldjungeln.

 3. Undersök möjligheten att få tillfällig amorteringsfrihet.
  Många banker och finansbolag tillåter låntagare, både privat och för företag, att få amorteringsfrihet under en viss period eller en månad åt gången. Nyttja verkligen den här chansen för att skapa tillfälligt andrum för din likviditet. Kund hos Qred? Kontakta oss för att se över din betalningsplan. Det är alltid bäst att ta kontakt med oss och se var vi kan göra för just dig.

  Tips nr 1 i vår artikel Vad kan jag göra om jag inte kan betala? från 2018 stämmer lika bra då som nu. Kontakta helt enkelt din långivare om du inte kan betala just nu.

 4. Gör det som du inte hinner med i vanliga fall.
  Det kan vara att inventera varulagret, uppdatera hemsidan eller varför inte hitta en helt ny kostym för ditt företag och göra en nylansering?

  Ta hjälp av de här artiklarna om vikten av namnet och logotypen för företagets framgång och vilken färg man ska ha i sitt företag.

 5. Sluta inte att kommunicera med dina kunder.
  Stick inte huvudet i sanden och försvinn från jordens yta bara för att det är lite motigt under den här tiden. Fortsätt att synas i dina kanaler och kommunicera med dina kunder som vanligt för att visa att du finns kvar.

 6. Uppdatera din grafiska profil och varumärke.
  I tider av högt tempo glömmer man ofta bort att arbeta med sitt eget varumärke. Detaljer med hemsidan, fixa den där snygga broschyren, optimera landningssidor för SEO.

 7. Optimera kundupplevelsen.
  Se över dina prislistor, lager och logistik. Kan du skapa paket som är mer attraktiva för kunden eller leverera på ett bättre sätt?

 8. Fortbilda och utveckla dig och dina anställda.
  En anställd spenderar i snitt 1 370 timmar på arbetet. Få ut det mesta av dessa och fortbilda dig och dina anställda inom ett visst ämne. Skicka säljaren på utbildning, chefen på ledarskapsutbildning, ha interna workshops, teambuilding och mycket mer. På så sätt kan ni öka produktiviteten under den här tiden och vara redo för tiden efter pandemin.

 9. Gör värsta-scenario-kalkyler.
  Räkna på vad som händer om du säljer som sämst. Hur länge kommer du att kunna hålla dig flytande? Se över dina möjligheter att kunna sänka dina kostnader under den här perioden. Undvik konkurs genom att bl a se över dina fasta kostnader och omförhandla abonnemang och hyror.

  Behöver du få bättre koll på din bokföring? Ta då hjälp av experter och smarta program som t ex Bokio eller Red Flag.

 10. Lös företagets finansiering med Qred!
  Oavsett om du behöver ett tillfälligt tillskott av pengar för att lösa en tillfällig svacka eller den där extra skjutsen för att växa, så kan Qred hjälpa dig. Genom att kunna erbjuda både factoring och företagslån på ett flexibelt sätt kan vi anpassa oss efter just din situation och behov.

  Däremot ska man se upp för att inte låna mer än vad du behöver. Därför har vi en policy för hur man ska låna ansvarsfullt.


Vi förstår också att det inte alltid räcker med ett eller alla tio tips för att vara förberedd för tiden efter pandemin. Just nu kan det verka mörkt, men det kommer långsamt att ge med sig och bli bättre. För alla. Inte bara för de som faktiskt går riktigt bra just nu, som t ex en del e-handlare.

Qred kan bara önska alla småföretagare lycka till under den här tuffa perioden och hoppas att ni kan vara någorlunda back to business snart. Vi tror på er!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil