Förbättra din lagerhantering som småföretagare 

3/6/2022
4
minuter
En truck i en lagerlokal full med varor

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
4
minuter

Bra lagerhantering kan hjälpa dig spara massor av tid och pengar, oavsett om du driver en mindre matbutik, en verkstad eller bygghandel. Det kan dock vara tufft, det är mycket att hålla koll på.  

Hur gör man för att bli bättre på lagerhantering?

Undvik onödiga produkter

Börja med att se alla produkter som investeringar! Ställ dig själv frågan - är det värt att binda upp pengarna i dessa varor?  

Weird lamp inside a icecream cone

Försök lägga fokuset på produkter du vet, eller tror, kommer säljas inom den närmsta tiden.
Det kan såklart vara lockande att köpa in en stor mängd av något bara för att det är billigt, men lyckas du inte sälja kan du tvingas till att rea ut eller göra avskrivningar. Det leder till förlust i slutändan och är något vi alla vill undvika, eller hur?


Mitt tips är att försöka göra rimliga uppskattningar för varje produkt, och sedan fyllt ut ditt varulager efter det. Hur många varor tror du att du kommer sälja inom en viss tidsperiod? Handlar det om något som inte kommer säljas förens om ett halvår kanske det är bättre att fokusera på något annat, eller lägga pengarna på marknadsföring? Det kan självklart vara svårt att uppskatta, men det är alltid bättre att göra ett försök. 🙌

Säsonger och trender påverkar din lagerhantering

Du har säkert hört det klassiska uttrycket “supply and demand”! Det handlar om att vinkla försäljningen efter vad kunderna vill ha.

Gör detta för ditt varulager, utifrån vilken tid på året det är! Sommar, höst, vinter, vår - alla säsonger har olika behov. Ha så bra framförhållning som möjligt, titta tillbaka på tidigare år och försök hitta mönster. 

Håll även koll på om det är något som trendar inom din bransch. Det kan i princip handla om vad som helst, kommer du ihåg hur tokiga folk var i fidget spinners för ett antal år sen? Företagen som hade lager redo hade såklart bäst möjlighet att sälja flest! 💰

Men glöm inte föregående punkt, som småföretagare bör du inte göra stora chansningar. Övervaka marknaden och se om något blir poppis först. 

Data kan hjälpa din lagerhantering

En stor del kring lagerhantering handlar om att förstå vad kunderna vill ha. Börja fråga & samla data! 

Driver du en e-handel kan det göras digitalt via email, Google Analytics eller andra verktyg. 

Använder du dig inte av dessa verktyg kan du fortfarande göra undersökningar! Fråga kunderna i kassan eller kanske lägg upp en enkel “poll” på er facebooksida. Glöm inte att samla informationen och göra anteckningar, det är svårt att hålla allt i huvudet! 🤓

Tanken är att du ska hitta mönster och få insikter för dina produkter, så du kan göra bättre beslut för framtidens lagerhantering. Det hjälper både dig och kunderna. 

Tips! Läs vår korta guide för Google Analytics.

Inventering

Skattelagstiftelsen kräver att du inventerar ditt lager varje år. Det är simpelt och bra, inventeringar hjälper dig att få en klar bild över dina varor. Man räknar helt enkelt alla sina produkter för att se hur många som finns av varje, och stämmer sedan av det mot sina kassarapporter. 

Se till att vara noggrann med din inventering. Det är lätt att glömma bort saker, det är viktigt att komma varje produkt har ett värde och glöms något bort är det risk att pengarna förloras. 

Har man ett större lager kan vara kostsamt och tidskrävande att inventera. I sådana fall kan vara värt att skaffa ett inventeringssystem, det förenklar verkligen lagerhanteringen. Då behöver du egentligen bara göra en inventering, sen sköter allt sig självt.

Förutom att du själv får koll blir det även trygghet och service för dina kunder. Returer och ersättningar blir mycket lättare, samt att svara på frågor kring produkterna. Alla gillar någon med koll på läget! 🥳

Slutsater

Okej, vi summerar med 5 enkla steg! 

  • Satsa på säkra produkter 🔐
  • Ha koll på säsonger och trender 📈
  • Fråga kunderna och samla data 📊
  • Gör en noggrann inventering & få koll på varulagret 🔬
  • Lagerhanteringssystem kan förenkla processen 🤖

Gör du det här kommer din lagerhantering gå som på räls! 🚂 Jag hoppas det hjälpte, lycka till! 

/Andreas

Företagslån för utökning av varulager

Vill du utöka ditt varulager men saknar pengar kan ett företagslån hjälpa till. Qred erbjuder faktiskt företagslån för alla sorters investeringar. Ansökan hos oss är kostnadsfri, inte bindande och tar bara en minut. Ser allt bra ut kan ha pengarna på kontot redan samma dag! 

Ansök om Qreds företagslån här

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil