Fler beviljade företagslån nu än innan pandemin

29/6/2021
2
minuter
Hög med mynt

Ella Dahllöf

SEO Specialist
Qred
2
minuter

I början av pandemin sjönk andelen utbetalda företagslån kraftigt. I vissa branscher sjönk det med hela 81 procent. Däremot stabiliserades dock nivåerna snabbt och andelen utbetalda lån har fortsatt att öka. Det var lättare för företag att ta ett lån under den andra pandemivågen jämfört med den första.

🌊 Efter första vågen

När den första vågen av coronapandemin slog till på riktigt skapades stora osäkerheter på marknaden. Detta avspeglades även i andelen beviljade samt utbetalda företagslån. Statistik från Lendo visar att andelen utbetalda lån som förmedlats via deras tjänst sjönk med 50 procent mellan perioden mars till maj 2020. Inom branscherna hotell och restaurang, bygg samt transport och magasinering var det svårast att få ta ett lån. 

Tips! Läs inlägget Fler nystartade företag 2020 

🌊 Efter andra vågen

Läget stabiliserades dock snabbt efter den initiala chocken. Under juni till oktober hade andelen utbetalda lån ökat med 121 procent. Denna nya nivå ligger 11 procent högre än innan pandemins utbrott. Andelen utbetalda lån har fortsatt öka sedan dess. Under perioden november 2020 till januari 2021 låg andelen 13 procent högre jämfört med innan pandemin. 

Det kan upplevas en aning förvånande att det var lättare för företag att bli beviljade lån under andra vågen än innan pandemin. Efter att den första oron lade sig under våren 2020 visade flertalet digitala långivare upp en så kallad riskaptit vilka gav företagen en ärlig chans. Samtidigt är det många låneaktörer som idag agerar mycket mer defensivt. Därför är det viktigt att företagare jämför flera olika lånealternativ. 

Tips! Läs inlägget Så jobbar du hemifrån – 15 tips! 

Under vintern 2020/2021 såg det betydligt ljusare ut för de tidigare mest drabbade branscherna. För hotell- och restaurangbranschen var andelen beviljade lån tillbaka till nivån som var innan pandemin. För transport- och magasineringsbranschen har det ökat med 16 procent och för byggbranschen 18 procent.


Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil