Fixa pengar till investeringen

24/9/2015
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Innan vi går in i processen om hur man finansierar investeringen, fråga dig själv om du kommer att driva in tillräckligt mycket försäljning för att kunna bekvämt betala tillbaka lånet.

Efter du har gjort analysen och bestämt dig för att gå vidare, nästa steget är att finansiera investeringen. Här är 8 tips för hur man kan fixa pengar till investeringen.

1. Traditionell Banklån

Tyvärr är helt nya och många småföretag oftast utestängt från företagslån hos banken, och det blev betydligt tuffare efter finanskrisen år 2008. Det brukar vara en lång och tidskrävande ansökan med öga krav på säkerheter.

Varför är storbankerna så försiktiga?  De har oftast lite att vinna på om bolaget går bättre än planerna, och mycket att förlora om det går sämre.

2. Företagslån hos en digital aktör

Det är oftast snabbare och enklare att ta ett företagslån från en av de ledande digitala aktörerna inom småföretagsfinansiering, exempelvis Qred eller svenskaföretagslån.se.

Fördelarna är många, bland annat enkelheten och snabbheten. En ansökan tar oftast några minuter att slutföra, och ett beslut och den åtföljande utbetalningen utfärdas inom några dagar. Det är mycket snabbare än den traditionella låneprocessen som kan ta veckor eller månader att slutföra.

3. Almi

Almi ägs av svenska staten och finansieras med skattemedel. Almi kräver normalt att företaget redan fått ett banklån, och kan sen låna ut ännu mer pengar. Företag som inte har extern finansiering får normalt inte företagskredit från Almi.

4. Riskkapital

Venture capital / riskkapitalfinansiering är egentligen mycket sällsynt och oftast bara företag med mycket hög tillväxtpotential och med väletablerade ledningsgrupper är kandidater.

Generellt sett kan det sägas att riskkapital kallas så för att det finns en relativt stor risk att kapitalet helt eller delvis går förlorat. För att kompensera för risken så kräver investeraren en förväntad hög avkastning på kapitalet. En vanlig förväntan är att kapitalet ska fördubblas på tre år eller tredubblas på fem år. Den hårda styrningen kan vara positiv för företagets utveckling, men kan också skapa irritation och frustration.

5. Crowdfunding och peer-to-peer

Med crowdfunding kan ett företag ta emot små investeringar från ett antal investerare i stället för att leta efter en enda investering. Många erbjuder så kallad peer to peer finansiering. Det innebär att privatpersoner och småsparare lånar ut pengar till olika privata företag. Företagen tävlar om investerarnas gunst genom att presentera affärsplaner och säkerheter på hemsidan.

Ett problem är att företag i s.k. vanliga branscher, t.ex. hantverkare, städare och frisörer har svårare att locka till sig pengar. Innan du väljer en crowdfunding plattform, vara noga med att läsa villkorna. Till räntan du betalar (oftast mellan 10 och 15%) kommer uppläggningsavgift för företaget.

6. Leasing

Att köpa saker på avbetalning kan vara en lösning om du ska investera i nya tillgångar. Hör med leverantören om de kan hjälpa till.

7. Vinnova

Vinnova ger finansiering till behovsmotiverad forskning och utveckling av innovationssystem. Det måste finnas en hög potential för kommersialisering. Ansökan kan vara tidskrävande, och beroende på vilken sektor, kan förhållandet mellan tidsåtgång till oddsen för utbetalning vara hög. Men om ditt företag kan vara berättigade, är det klokt att se över alternativen.

8. Vänner och familj

Lån från vänner och familj kan utgöra ett intressant alternativ till traditionella former av finansiering, och kan ha unika fördelar, bland annat låga kostnader utan bankavtal.

Observera dock att den sämsta möjliga tidpunkt att låna av vänner och familj är när ditt företag är i trubbel. Du riskerar att förlora vänner, familj och ditt företag på samma gång!

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil