Finansiera ditt nystartade företag


Nästan varje dag någon ringer in till Qred och frågar om de kan låna för att finansiera sitt nystartade företag. Det första vi frågar om är om företaget är registrerat hos Bolagsverket (alltså att det finns ett giltigt organisationsnummer). Sen försöker vi ta reda på var i utvecklingen verksamheten befinner sig och vad behoven är. Företagslån är en viktig del av finansieringen men det finns ofta flera finansieringskällor som du bör överväga för att snickra ihop en lösning för ditt företag som kan hjälpa dig att uppfylla både kortsiktiga och långsiktiga behov.
Det finns några uppenbara frågor du måste ställa dig själv innan du börjar skaffa finansiering till nystartat företag, nämligen:
- Hur mycket finansiering behöver företaget?
- När kan företaget börja betala tillbaka till de som investerat i eller lånat till företaget?
- Behöver du låna pengar för att få igång verksamheten?
- Om så är fallet, hur mycket?
- Vilken återbetalningstid är realistiskt?
- Kan du skjuta upp investeringar så att du gör vissa investeringar senare - efter att du har haft möjlighet att bygga upp en bra historik eller generera tillräckligt med vinst för att täcka i alla fall en del av kostnaderna själv?
När du har fått en uppfattning om dina behov, finns det några alternativ du bör överväga för att få kapitalet du behöver för att komma igång:
1. Dina egna medel
Många företagare vill inte blanda den personliga ekonomin med företagets ekonomi. Det är en god tanke, men i början är det du som kommer att ha bäst inblick i affärsidén och dess potential och därmed är det du som är bäst att bedöma risken. Du får därför alltid vara beredd att satsa en del egna pengar för att komma igång. Det är också en stark signal till banker och andra kreditgivare som du tror på din affärsidé. Glöm inte att 99% av bolagen finansieras med egna medel!
2. Traditionella källor
De traditionella svenska storbankerna lånar sällan ut pengar till småföretag, och särskilt inte till nyetableringar. om ägarna inte redan har en lång meritlista och en stark privat relation med banken. De kräver ofta säkerhet i form av t.ex. fastigheter eller personlig borgen. Typiskt sätt kan ett traditionellt banklån läggas upp med en lång återbetalningstid på 3-5 år, men det krävs oftast en lång process med höga säkerhetskrav och i vissa fall dyra uppläggningsavgifter.
3. Factoring
Ett annat alternativ är factoring, som ofta numera används som ett alternativ eller komplement till traditionella företagslån. Factoring fungerar bra för små belopp och kortare tidsperioder och är vanligtvis snabb och enkel, men oftast dyrare än företagslån. Du kan läsa mer om factoring vid Svensk Factoring.
4. Alternativa företagslån via digitala kanaler
Det snabbaste alternativet är numera en digital tjänst som expanderat i kölvattnet av finanskrisen, när bankerna i stort sett slutade låna överhuvudtaget till småföretag. De här digitala aktörerna har oftast lägre kostnader än storbankerna och har förenklat ansökningsprocessen så att den kan utföras på några minuter på nätet. Traditionella faktorer som kreditbetyg och affärsresultat spelar fortfarande roll, men nya sociala faktorer såsom kvaliteten på en webbsida, online-trafiken, närvaro i sociala medier och betyg på jämförelse webbplatser kombineras för att få en bättre bild av företaget och dess potential att betala tillbaka lånet.
Vad krävs det för att få en låneansökan godkänd? Typiskt för dessa alternativa långivare är att de kommer att vilja se en välskött privatekonomisk situation, att förstå affärsidén, att få en förståelse för varför lånet är nödvändigt och hur det kommer att förstärka verksamheten. Ett bra kreditbetyg (inget skuldsaldo, inga betalningsanmärkningar och stabil inkomst) ökar dina möjligheter att få ett lån.
Flera aktörer i Sverige, som Qred och Svenska Företagslån, kan även godkänna och betala ut lån samma dag som du ansöker om lånet. Med Qred företagslån kan du få finansieringen du behöver idag för att ta nästa steg med ditt företag.