Fick betalt för att låna pengar av banken

23/7/2015
1
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
1
minuter

Efter att Eva Christiansen i Danmark hade ansökt om ett företagslån från banken, så sänkte den danska centralbanken styrräntan med ytterligare 0,75 procent. Minusränta blev en glad överraskning för Christina.

Det innebar nämligen att hennes företagsränta justerades från 0,2988% ner till minus 0,0172%. Christinas företag får alltså betalt för att låna pengar från banken. Varje månad får hon sju kronor insatt på kontot. Och räntan är bunden i tre år! Det rapporterar Aftonbladet.

Frågan är om samma sak skulle kunna hända i Sverige. Många företagare tycker att man borde få minus ränta på företagslån, med tanke på att bankerna tvingas betala för att ha pengar på kontot.

De personer som qred Företagslån har pratat med i det Svenska bankväsendet är dock skeptiska. Visserligen har en del ränta på företagslån som är knuten till styrräntan, men marginalen gör att minusränta är osannolik. Den Svenska Riksbanken skulle behöva sänka räntan med ytterligare ett par procentenheter innan minusränta för företagslån blev ett faktum.

Det skulle se snyggt ut om vi fick skicka med ett par hundralappar för varje utlånad miljon, säger en handläggare av företagslån i Stockholm.

Det kommer inte bli aktuellt.

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil