5 saker som du bör göra innan du ansöker om ett företagslån

5/3/2019
3
minuter

Christian Billing

Marketing Manager Sweden
Qred AB
3
minuter

Att ansöka om ett företagslån online har nog aldrig varit enklare. Det finns en rad olika banker och långivare som på ett eller annat sätt erbjuder finansiering online. Med digitala processer för ansökan, kreditbedömning och utbetalning har företagslån online blivit snabbt, tryggt och säkert!

Men vad ska man göra innan man ens ansöker om ett företagslån?

Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring de nya typerna av långivare och de mer traditionella storbankerna. Banker vill oftast att du går igenom en del manuella processer och träffas för fysiska möten. Sådant är ju tidskrävande. Framför allt för en småföretagare med många bollar i luften. Dessutom så skiljer sig ansöknings-, kreditbedömnings- och utbetalningsprocessen markant från långivare till långivare.

1. Gör research om långivaren

Genomför en egen liten bedömning av långivaren innan du tar kontakt eller ansöker om ett lån till ditt företag. Lägg upp en checklista för din bedömning och dina behov. Det kan t ex se ut såhär:

  • Hur ser deras recensioner och omdömen ut?
  • Vilka belopp kan man låna? (Max/min kronor)
  • Vilka låneperioder kan man bli erbjuden? (Max/min månader)
  • Övrigt

2. Var förberedd på att svara på frågor om din verksamhet

Har du inte blivit ombedd att bifoga affärsplaner, resultatrapporter eller andra dokument, så kan det vara något som du ombeds ta fram senare. Var förberedd! Något som kan komma upp under ett samtal eller en bedömning är:

  • Din affärsidé. Vad går verksamheten ut på?
  • Din omsättning. Hur har det sett ut historiskt och hur ser framtiden ut?
  • Annan information om dig eller ditt företag.

3. Var tydlig med vad syftet och ändamålet med lånet är

Oavsett om du ska träffa långivaren på ett fysiskt möte eller bara ha ett telefonsamtal, så lär du behöva vara tydlig med vad syftet med företagslånet är. Handlar det om att investera i varulager, marknadsföring, personal eller betala skatten? Ange då vad syftet och ändamålet med företagslånet är. Är du för vag i din beskrivning kan det betyda att du inte får din ansökan beviljad.

4. Visa att du har tänkt på hur du ska betala tillbaka lånet

Långivaren har säkert gjort sin egen bedömning om han eller hon tror att du kan betala tillbaka lånet. Men det kan ju faktiskt finnas saker som inte går att hitta, som t ex att du har en stor affär på gång eller något annat som kommer att förändra likviditeten i bolaget i framtiden. Det är sådan info som kan avgöra lånets belopp och längd. Var därför alltid ärlig när du beskriver företagets situation. Skulle du leverera någon lyckokalkyl som går i stöpet lär du inte få förtroendet av den långivaren igen. Eller så får du det men till en högre kostnad…

Tips! Skicka inte några lyckokalkyler. Ärlighet varar längst!

5. Se över dina säkerheter och personliga borgenärer

Vissa långivare fokuserar mer på fysiska säkerheter som t ex fastigheter, maskiner, fordon eller liknande. Andra väljer att fokusera på personliga borgenärer som säkerhet. En del i kreditbedömningen kan vara att se hur personen eller personerna bakom företag är och hur deras historik kring ekonomi och företagande ser ut. Beroende på vem du tar in som personlig borgen kan långivaren bevilja ett högre belopp till en längre löptid.

Tips! Läs artikeln 10 frågor som du bör ställa innan du tar ett företagslån

Hur fungerar Qred Företagslån?

Företagslån online har aldrig varit mer tillgängligt! Hos Qred kan du få ett företagslån snabbt, tryggt och enkelt genom att göra en kostnadsfri och icke bindande ansökan. Vi erbjuder företagslån mellan 10 000 - 500 000 kr i upp till 12 månader. Du kan när som helst betala tillbaka lånet i förtid - utan kostnad!

  • Ingen startavgift
  • Ingen bindningstid
  • Inga dolda kostnader

Vi är stolta över våra recensioner och omdömen!Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil