Får företag betala ut semesterdagar i pengar?

10/6/2022
4
minuter
En rosa Volkswagen parkerad på en sandstrand framför havet

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
4
minuter

Som företagare behöver man alltid arbetskraft. På grund av det ställer sig många frågan om man kan betala sina anställda istället för att de tar ut semester, och ja, vad är det som gäller egentligen? 🤔

I den här artikeln får du en lättsmält förklaring på vad semesterlagen säger och vanliga frågor företagare har kring semester!

  • Vem är ansvarig för semestern?
  • Vad händer måste du som arbetsgivare göra om anställda har semester kvar vid slutet av året?
  • Får du betala ut pengar istället för semester?
  • Hur länge får anställda spara semesterdagar?
  • Hur många semesterdagar får anställda spara?
  • Undantag när du får betala istället för semester

🏖 Pengar istället för semester?

Du vet säkert redan att det finns både betalda och obetalda semesterdagar. För att göra det tydligt vill jag först nämna att det här inlägget handlar om de betalda semesterdagarna. 

En hand som håller i en sedel med ett rött kryss över

Betalda semesterdagar är dagar som den anställda är skyldig att ta ut och de kan inte ersättas med pengar. Som arbetsgivare får alltså inte betala ut semesterdagar i pengar, inte ens om dina anställda ber om det själva. Semester är både en en rättighet och skyldighet för alla anställda, de är helt enkelt tvungna att ta ut den. 

⏱ Hur länge får man spara semesterdagar?

Får anställda spara sin ledighet, och i så fall, hur länge? 

En hand som balanserar ett timglas, med havet i bakgrunden

Japp, det är helt okej att spara dagar. Kollektivavtal och andra bestämmelser kan påverka vad som gäller, men en anställd rätt till minst 25 dagar semester varje år. Det går inte att ändra på, även om både chef och den anställda vill. Hen är dock bara tvungna att ta ut 20 av dessa 25 dagar. Det betyder att man kan spara 5 dagar varje år, vilket får göras i 5 år. 

Vi tittar på ett exempel för att förklara det hela lite bättre!

Du har en anställd som heter Bosse. Han har jobbat ett helt år och har tjänat in 25 semesterdagar. Bosse måste ta 20 dagar (4 veckor) betald ledighet av dessa 25 dagar. 

Det finns då 5 dagar kvar. Dessa semesterdagar kan han välja att antingen spara, eller ta ut i semester. Väljer Bosse att spara dagarna får han göra det i 5 år. Sparar han 5 dagar om året i 5 år, kan vi med lite enkel matematik räkna ut att han max får spara 25 dagar! 🤓

Har Bosse nått taket på 25 sparade semesterdagar blir han alltså tvungen att ta ut 5 dagars betald ledighet. Inte så krångligt, eller hur? 🙌

Vem ansvarar för ledighet?

Det är smidigt att låta sina anställda planera sin egen semester, men det är viktigt att veta att du som arbetsgivare är ansvarig att följa semesterlagen. Mitt tips är att se till att du är påläst och gör allt på rätt sätt, annars kan du skadeståndsskyldig. Det vill vi undvika, inte sant? 

Kvinna läser en bok, liggandes i en solstol på en strand

Det viktigaste att förstå är att arbetsgivaren är ansvarig för att semesterlagen följs. Det gäller all semester, både den sparade och det nuvarande årets.

I vissa fall kan kollektivavtal eller andra avtal påverka dagar som överstiger den lagstadgade semesterrätten. Är ditt företag anslutet till ett kollektivavtal måste du själv se över vad som gäller för just er. 

💰 Undantag när du får betala ut semesterdagar i pengar

Som med nästan allt annat, finns det undantag. Det finns främst 3 stycken.

En ensam röd tulpan mitt i ett fält av gula tulpaner

  • Om din anställda säger upp sig och har kvar semesterdagar, måste du betala ut dagarna din anställda har tjänat in.
  • Har du anställt någon tillfälligt (mindre än 3 månader), exempelvis en sommarjobbare, kan du betala ut semestern i pengar.
  • Om en anställd inte har kunnat arbeta under hela året, vilket har lett till att du inte har kunnat placera ut semesterdagar, finns det möjlighet att betala semesterdagar i pengar. Det gäller bara de dagar som tillsammans med nya intjänade dagar går över 25 betalda semesterdagar.

Vill du fördjupa dig i lagarna föreslår jag att du läser semesterlagen, där står allt som gäller. Jag hoppas det här inlägget hjälpte dig förstå det hela, lycka till!

/Andreas

Behöver du ett företagslån för tillfälliga anställningar under semestern? 

Oavsett när en anställd tar semester försvinner arbetskraft. Behöver du tillfälligt anställa någon till ditt företag men har brist på likviditet kan ett företagslån fungera som ett bra hjälpmedel. 

Du kan snabbt och enkelt göra en ansökan hos oss på Qred. Det är helt kostnadsfritt, tar bara 1 minut och är inte bindande. Ser allt bra ut kan du ha pengarna på kontot redan samma dag! Ansök här.

Är du också intresserad av att skaffa ett företagskort för att samla alla inköp på en och samma faktura? Läs mer om vårt kreditkorts unika förmåner och gör din ansökan här. 

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil