Fällor för nystartade företag


Det finns en rad olika fällor för nystartade företag. Det kan variera från bransch till bransch, region till region och företag till företag. Det startas i snitt ca 60 000 företag varje år i Sverige och en tredjedel går i konkurs inom tre år. I det här inlägget, tror vi, att vi har lyckats fånga upp de vanligaste och största fällorna för nystartade företag. Förutom de som är totalt “öppet mål”, det vill säga…
En affärsmodell som är en ren fantasi
Att gå från en idé eller en dröm till verklighet kan vara svårare än vad man tror. Att skriva ned lite punkter i anteckningar på mobilen eller göra en powerpoint räcker inte. Det duger helt enkelt inte! Se till att lägga både tid, energi och kärlek i affärsmodellen. Gör budgetar för marknadsföring, inköp, försäljning och lönsamhetskalkyler, o s v. Det behövs och du kommer att vara glad att du gjorde den dagen det börjar gå emot. Då kan du ofta identifiera ett problem och hitta en lösning i affärsmodellen. Har du gjort en ordentlig konkurrentanalys, så finns det säkert en del svar där. Kanske är det fel på prissättningen?
Ingen koll på lagar och regler
En av de tre vanligaste anledningarna som småföretagare anger som största hinder för tillväxt. Se till att ha koll på de regler och lagar som gäller för just din bolagsform, din bransch och produkter/tjänster.
Tips! Läs artikeln Nya lagar och regler för företagare 2019
Hittar inte rätt arbetskraft
Den andra anledningen som småföretagare uppger när de blir tillfrågade om sina största utmaningar. Att hitta sin första eller trettonde medarbetare är otroligt svårt, tidskrävande och ibland även kostsamt. Ägna därför några extra tankar till vad det är för profil som du söker, omfattning och om du t ex kan nyttja praktik eller växa-stöd.
Tips! Läs artikeln Att anställa för att växa
Inte rätt typ av finansiering
Den tredje anledningen som stoppar småföretagare från att växa är att de inte får rätt typ av finansiering. Hos banken får man ofta ett kategoriskt nej från och många vill lägga upp stora lån med långa löptider och bindningstider.
Hos Qred vill vi att det ska fungera som med en prenumeration av Netflix. Du använder oss så länge som du vill göra det. När du kan betala av lånet, så kan du göra det utan att behöva betala resterande månadsavgifter. På så sätt tror vi att vi kan motivera dig att ta ett företagslån, investera för att växa, betala tillbaka med intäkterna och bli skuldfri så fort som möjligt. Smart, va?
Ansök om ett företagslån på ett enklare sätt redan idag!
- Det tar 1 minut att ansöka
- Du får besked inom 1 timme
- Pengarna utbetalas samma dag
För dåligt tålamod
Repetition är kunskapens moder och tålamod är en dygd. Ge inte upp så fort det börjar gå emot, utan låt det ta sin tid. Albert Einstein sa att den som upprepar saker gång på gång och förväntar sig ett annat resultat är galen. Det ligger väl en hel del i det, även om vi tror mycket på att upprepa saker till dess att man blir expert på det. Men vem vet? Det kanske bara finns någon liten sak som du behöver vrida och vända på för att få ett annat resultat?
Slarvar med marknadsföringen
“Syns du inte så finns du inte.”
I dagens landskap kan det inte vara mer sant. Det är ingen som kommer att sitta och ringa dig för att köpa dina saker. Du måste själv se till att du tränger igenom bubblan och sticker ut bland dina konkurrenter.
Ta hjälp med:
- Din grafiska profil
- Din logotyp
- Din copy (text på hemsida, broschyrer, skyltar, etc)
Det är värt att lägga tid på att hitta rätt namn till ditt företag och marknadsföra dig på rätt sätt. Kanske kan du hitta smarta sätt att marknadsföra dig gratis på i början?
Ser inte till att vara försäkrad
Enligt en undersökning oroar sig var tredje småföretagare sig för ekonomin vid långvarig sjukdom. Se därför till att ha en bra sjukförsäkring om sjukdomen eller olycka skulle vara framme.
Låt säga att bruttoinkomsten från ditt aktiebolag, enskilda firma eller handelsbolag är 25 000 kr/månad får du efter karenstidens slut en sjukpenning från Försäkringskassan som motsvarar 80% av inkomsten. Det gäller dock endast de första 360 dagarna, därefter sjunker ersättningen till ca 65% och ger, efter skatt, ca 11 500 kr att leva på.
Samma undersökning visar även att det framför allt är yngre företagare och kvinnliga företagare som oroar sig mest. Det är dessutom en skillnad mellan bolagsformerna där handelsbolag och enskilda firmor är särskilt överrepresenterade bland det som oroar sig för ekonomin vid sjukdom eller skada.
Ta därför ut en ordentlig lön!
Tänk på att inte ha alla pengar i bolaget. Ta ut en ordentlig lön, då det är den som är sjukpenninggrundande. Detsamma gäller självklart om du ska vara föräldraledig då det är samma system (SGI).
Sätt av pengar i en tjänstepension, kolla om du är liv- och olycksfallsförsäkrad. För en egenföretagare är det därför viktigt att ta in dessa avsättningar i en lönsamhetskalkyl. Kolla dessuto in MinPension.se för att se hur det ligger till med din pension.
Tips! Läs artikeln Sjuk som företagare (eller VAB)
Du kan alltid ta hjälp av en rådgivare hos något av försäkringsbolagen och ringa till Försäkringskassan, Verksamt och andra myndighetsinstanser för att få hjälp.
Hamna inte i fällorna
Se nu till att inte trilla dit i någon av fällorna som finns för småföretagare. Kom ihåg att du inte är ensam om vad du går igenom. Vi har själva varit småföretagare en gång i tiden och det finns garanterat någon eller några fler som går igenom precis vad du gör. Tänk på att du är en vardagshjälte som bidrar till Sveriges välfärd genom skatter, arbetstillfällen och dina produkter eller tjänster.
Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred