Få fler kunder med Tripadvisor

27/6/2022
5
minuter
tripadvisors loga, ett svart ugglehuvud med en grön bakgrund brevid texten Tripadvisor

Andreas Andersson

Marketing Assistant
Qred
5
minuter

Fler och fler människor förlitar sig på internet och recensioner för att välja restaurang, boende eller aktiviteter. TripAdvisor är marknadsledare inom online-recensioner och oavsett vilken typ av företag du driver, bör du ha koll på hur plattformen fungerar, samt hur du kan använda den för att marknadsföra din verksamhet! 

Fördelar med att finnas på Tripadvisor

Fördelen med Tripadvisor är att plattformen tillåter dig att marknadsföra din verksamhet på flera olika sätt, helt gratis.

En studie Tripadvisor själva genomförde för restauranger i USA visade att tjänsten påverkade valet för 90% av alla som svarade. 78% använde tjänsten för att takeaway och 93% använde den när de är ute och reser. 

Ja, som du ser använder många plattformen när de väljer vart de ska gå. Men hur hjälper den dig? 

 • 🚪 Hjälper nya kunder att hitta dig
 • 🤝 Ökar trovärdigheten 
 • 👂 Ger värdefull feedback
 • 🔍 Ökar din synlighet i sökmotorer (Google, Bing etc)

Den sista punkten glömmer många, men tjänsten hjälper dig till och med när någon söker på Google. Testa själv, sök efter “bra restaurang nära mig” och se om Tripadvisor kommer upp, jag väntar! 

Okej, då har vi kollat på fördelarna, men hur får du då fler kunder? 

Hur fungerar Trip Advisor? ⚙️

För att veta hur du kan använda plattformen på bästa sätt, är det bra att först förstå hur den fungerar. 

Bra betyg på TripAdvisor leder till högre ranking, vilket gör att du visas för fler,  som i sin tur leder till att du får flera kunder. Målet är alltså att komma så högt upp på i rankingarna som möjligt. Men hur får man högre placering egentligen? 🤔

Ett vitt får framför en tavla som det står 2+2=5 på

Exakt hur Tripadvisor räknar ut din ranking håller de för sig själva, men vi vet att plattformen tittar på tre kategorier och rankar dig därefter. 

 • Kvalitet - Desto högre betyg desto bättre ranking. Ganska självklart, eller hur? Det räknas ut genom antalet “bubblor” du får på en recension. Skalan går från 1-5 och får du fler “5-bubblor” recensioner än “4-bubblor”, kommer du ranka högre. Det här är den viktigaste faktorn och är vad du bör lägga mest fokus på. 
 • Kvantitet - Plattformen tittar också på kvantitet, alltså hur många recensioner du har fått. Det är dock viktigt att förstå att kvantitet är ingenting utan kvalitét. Har du 3000 recensioner betyder det inte att du får en bättre rank än någon som har 1000. Försök få många betyg, men försök se till att de är bra också.
 • Färskhet - Hur färska dina recensioner är påverkar också. Oavsett om tidigare recensioner är bra eller dåliga, är en ny recension mer värd än en gammal. Har du fått dåliga betyg tidigare är det alltså inte kört. Bli bättre och få nya, högre betyg - de väger tyngre! 

I slutändan handlar det med andra ord att få så många ny bra betyg, genom att ge kunderna den bästa möjliga upplevelsen, om och om igen. 🙌

6 enkla tips för att få fler kunder med Tripadvisor

Nu förstår du hur rankingen fungerar -  vi fortsätter med att titta på några “life-hacks” du kan använda för att få fler kunder!

Tre glödlampor brevid varandra på rad i färgerna gul, orange och grön

 1. 💸 Rabatt för omdömen 

Har du precis börjat använda Tripadvisor? Kunder som ser att din verksamhet inte har några betyg kan bli skeptiska. Se till att få dina första kunderna att ge omdömen i utbyte mot att erbjuda dem rabatt. De kommer troligtvis tacka ja, samt ge höga betyg. Alla vinner! 🥳

 1. 💬 Svara på kommentarer

Svara på kundernas kommentarer - särskilt om de är negativa. 

Var så trevlig du kan, tacka för deras åsikt och säg till att du lyssnar. Även om den här kunden kanske inte ändrar sig, kommer dina trevliga svar synas för alla som läser recensionerna. Ser de bara en tråkig kommentar som säger “dålig service, kall soppa” tar de direkt för givet att det är dåligt, och att du inte bryr dig. Svarar du på ett trevligt sätt ser de istället något positivt, vilket ökar chansen att de vill besöka dig.

 1. 👀 Klistermärken för marknadsföring

Tripadvisor ger dig möjlighet att marknadsföra din verksamhet utanför plattformen. Du kan beställa hem deras klistermärken som exempelvis visar att du har gratis wifi, eller att du är certifierad av TripAdvisor.

Sätt upp klistermärkena där kunderna lätt kan se dem, i skyltfönstret eller vid kassan. Det finns en del olika klistermärken, vill du ansöka gör du det här.

 1. 🫵 Marknadsför efter din målgrupp

Brukar barnfamiljer, unga festande, eller äldre par besöka din verksamhet? Se till att ändra beskrivningen på Tripadvisor till något som tilltalar din målgrupp. Märker du exempelvis att många barnfamiljer besöker din restaurang, se till att lägga till att du är familjevänlig.

 1. 🔌 Hitta den skandinavisk kontaktpersonen för din bransch. 

Det kan vara tufft att få tag på någon hos Tripadvisor, företaget är stort och har rötterna i USA. Det är dock bra att veta det finns en skandinavisk kontaktperson för varje bransch. Får du något problem och lyckas du kontakta den personen får du troligtvis hjälp snabbare.

 1. 💌 Hör av dig till kunderna

Skicka ett mail efter kundens besök och försök göra det så personligt som möjligt, tacka för att de besökte dig och gav ett betyg. Hände det något speciellt under besöket? Ta upp det i mailet! 

Varför är Tripadvisor viktigt?

Okej, vi gör en sammanfattning och kollar på vad vi har lärt oss för att förstå varför tjänsten är viktig.

 • 90% säger att Tripadvisor påverkar deras restaurangval.
 • 78% använder tjänsten för att hitta restauranger när de är hemma.
 • 93% använder plattformen i val av restaurang när de är ute och reser.
 • Du kan marknadsföra verksamheten gratis, på flera olika sätt.

Utöver det så visar studien att restauranger med fler än 20 recensioner får två gånger så mycket engagemang som de utan. Lyckas du få så mycket som 40 färska recensioner, får du tre gånger så mycket så mycket! Lägger man ihop det med siffrorna för hur tjänsten påverkar folks val ovan, ser du snabbt vikten av plattformen, eller hur?

Jag hoppas du lärde dig något nytt och att tipsen hjälper dig och din verksamhet! Lycka till! 🙌

/Andreas

Håll dig uppdaterad som företagare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tillgång till de senaste nyheterna, instruktioner och inspirerande innehåll för företagare!

Prenumerera idag

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil